De Vlaamse reus is een Belgisch konijnenras dat al raszuiver was in de 19e eeuw. Zijn oorsprong ligt waarschijnlijk in het Oost-Vlaamse Gent. Het dier dankt zijn naam aan zijn grootte en zwaarte. In Duitsland werd de Vlaamse reus in 1937 omgedoopt tot Duitse reus (Deutscher Riese) en werden ze nog zwaarder gefokt.
Met een lichaamslengte van ongeveer 75 centimeter, een oorlengte van 20 centimeter en een maximumgewicht van 11,5 kg is dit ras zwaarder dan de Vlaamse reus, maar de grootte is hetzelfde. Bij extreem grote exemplaren bestaat het gevaar dat botten en gewrichten het gewicht van het konijn niet kunnen dragen.
Opvallend zijn de grote oren van de Vlaamse reus die gemiddeld 19cm bedragen. Kleuren: Naast de gekende kleur konijngrijs zijn er ook andere kleuren: wit, ijzergrauw, geel, blauw, blauwgrijs, blauwgrauw, zwart, haaskleur en chinchilla.
Voor een Duitse Reus betaal je al snel 150 euro of meer bij zo een fokker. Soms nog meer, vaak met als reden dat het een nakomeling is van de "beroemde" Rambo. Of dat ook echt zo is, is echter niet te controleren.
Een Duitse Reus als huisdier:
Omdat het zulke grote konijnen zijn, moet het konijnenverblijf - waar ze altijd, dus 24 uur per dag, 7 dagen per week in mogen - minimaal 8 vierkante meter zijn! Dat kan buiten in de tuin zijn, hoewel dat problemen kan geven met zere hakjes, waar ze zeer gevoelig voor zijn.
Het ras van het konijn
Over het algemeen zijn er enkele soorten raskonijnen die er niet zo van houden om gehanteerd te worden. Een goede keuze is een hangoorkonijn of een kruising hangoor. Deze zijn van nature erg rustig en relatief gemakkelijk tam te maken.
Over het algemeen zijn grote konijnenrassen vaak rustig en vrij toegankelijk, zo ook de Duitse Reus. Wel is het belangrijk dat de reus voldoende ruimte heeft om zijn energie kwijt te kunnen. Niet alleen om verveling tegen te gaan ook voor de gezondheid van de Duitse reus is dit belangrijk.
Ze kunnen in de winter goed buiten blijven, maar je dient ze wel te ondersteunen.
Dan kun je proberen of hij geaaid wil worden. De meeste konijnen worden het liefst geaaid op hun kop en rug of in de nek. Op de buik of aan de staart vinden de meeste konijnen minder prettig.
Een Vlaamse Reus heeft geen speciale voeding nodig, maar eet wel aanzienlijk meer dan andere konijnen. Als je een konijn van dit ras koopt, is het dan ook belangrijk om een flinke voorraad voer aan te leggen. Ook is het verstandig regelmatig groenvoer te geven. Een gevarieerd dieet is erg belangrijk voor dit ras.
Het konijn moet er gemakkelijk in kunnen en de bak moet op een rustige plek staan. Het formaat van de bak is erg belangrijk; een dwergkonijn moet geen enorme bak krijgen en een Vlaamse reus geen bakje waar hij net niet in past. De keuze van de bak heeft invloed op hoe goed de zindelijkheidstraining aanslaat.
Vlaamse reuzen, Franse hangoren etc. Het hok moet groot zijn, breedte minimaal 2.00 m, diepte 0.80 m en hoogte 1.00 m. Het nachthok beslaat ca. 0.60 m van de hokbreedte.
Het is perfect mogelijk om je Vlaamse reus samen te houden met andere dieren. Honden, katten, kippen, cavia's, geiten, ect is geen enkel probleem. Zorg ervoor dat de voeding van de verschillende dieren wel gescheiden blijft.
De grootste van alle konijnenrassen is de Vlaamse reus. Een volwassen konijn weegt tussen 6 en 7,5 kilogram, maar er zijn uitschieters bekend van wel 10 kilogram zwaar. De Vlaamse reus is al een oud konijnenras: al in 1825 namen Gentse konijnenkwekers deel aan wedstrijden voor de zwaarste konijnen.
Heel zeker! Je konijn houdt ervan vrij en ongehinderd rond te huppelen. In de tuin kan hij de pootjes losgooien en zijn nieuwsgierigheid de vrije loop laten. Toch mag je niets aan het toeval overlaten.
De Vlaamse reus is wellicht het bekendste kweekras in Vlaanderen. Het beest kan tot 8 kilo wegen en is geliefd omwille van zijn fijn, mager en zacht vlees.
1) Konijnen zijn heel intelligent
Je kunt ze bijvoorbeeld leren hun naam te herkennen en te komen als je ze roept. Ook hebben konijnen een heel goed geheugen. Onprettige ervaringen en emoties zullen ze niet gauw vergeten.
Een binky is echt een teken van blijdschap, na de binky schieten ze vaak allerlei kanten op. Jouw konijn is enorm blij en uit dit door deze gekke sprong te maken. Loopt jouw konijn vaak al knorrend rondjes om je voeten? Dan is hij of zij verliefd op je.
Handen likken
Het wederzijdse poetsen van konijnen dient niet alleen ter hygiëne, maar versterkt ook het groepsgevoel. Wanneer een konijntje aan je hand likt, dan is dat een teken van grote genegenheid. Je bent nu officieel opgenomen in de konijnenfamilie en mag voortaan deelnemen aan de poetsrituelen.
Elk konijn moet gezelschap hebben van minstens één ander konijn. Ras en afmeting spelen daarbij geen rol: een Vlaamse reus kan de beste maatjes worden met een hangoordwergje. Het geslacht is wel belangrijk.
Voeder appels en peren met mate. Men geeft best niet te veel bonen, erwten, maïs, kool (alle variëteiten), spruitjes en sla. Vooral bij Vlaamse reuzen is het geven van groenvoer ook belangrijk, net zoals goed hooi. Ze bevatten beide die vezels die goed zijn voor de darmflora.
Zorg voor een beschutte plek. Zet het konijnenhok op een beschutte plek, dus niet pal in regen, sneeuw en koude wind. Konijnen kunnen niet tegen vocht en tocht.
Konijnen moeten voldoende bewegingsruimte hebben
Dan kunnen de konijnen zelf bepalen wanneer ze uit de kooi gaan en voor hoe lang. Zorg dat dit minimaal drie uur per dag gebeurt, dan hebben je konijnen voldoende bewegingstijd. Langer is altijd goed.
Hoe weet je of ze het te koud hebben? Controleer of de lichaamstemperatuur goed is, door in het kuiltje in de nek te voelen, vlak onder het achterhoofd, daar moet het warm zijn. Wordt een koud konijn even onder de jas genomen, dan moet het dier vrij direct warm worden.
Het gemiddelde gewicht van de Duitse reus is 8,5 kilo, maar er bestaan zelfs konijnen die 11 kilo wegen of meer. De levensverwachting ligt iets hoger dan bij de Vlaamse reus, namelijk op zes jaar. De Duitse reus is lief en nieuwsgierig en daardoor een geschikt huisdier.