Wat je moet weten over Curaçao
Hier eet men stevig in de ochtend en/of vroege middag, 's avonds alleen iets heel lichts en dan na een uurtje of 21.00 nog een snack in de vorm van een lekker (groot) stuk vlees bij een lokale snek of truck di pan.
Lokale restaurants
Het is de enige plek op het eiland waar je legaal leguaan kunt eten omdat zij het fokken voor consumptie. Een andere speciale plek waar je kennis kunt maken met culinair Curaçao is Plasa Bieu (ook wel Marshe Bieu genoemd), gelegen in het centrum van Willemstad.
Pastechi
De belangrijkste maaltijd van de dag. Vergeet de yoghurt en havermout, op Curaçao kiezen we altijd voor een goed vullend ontbijt. Een van onze favoriete ontbijtproducten is de pastechi. De pastechi is een pasteitje gevuld met kip, kaas, rundvlees of vis (kabeljauw of tonijn).
De mode op het eiland is heel licht en luchtig. Het wordt hoogstwaarschijnlijk warm en zonnig tijdens je verblijf op Curaçao, dus neem gepaste kleding mee. Korte broeken, tanktops, bedekkingen voor zwemkledij, lichte jurken en ruime broeken zijn typisch tropische kledij.
Groene leguanen die niet gewend zijn aan hanteren, kunnen slaan met hun staart, krabben met hun scherpe nagels en bijten. Het slaan met de staart kan een flinke striem veroorzaken. Bij een beet zijn de bacteriën in de bek van de leguaan vaak gevaarlijker dan de beet zelf, door het risico op een tetanus infectie.
Zoals alle leguanen zijn voornamelijk slangen en roofvogels de voornaamste vijanden.
Een groene leguaan kan bijten, en de bacteriën die ze met zich meedragen kunnen voor problemen zorgen. De dieren zijn zoals aangegeven wel handtam te krijgen en als U de tijd neemt om het dier te leren kennen is een beet niet waarschijnlijk.
Curaçaose gerechten
Een aantal specialiteiten op Curaçao zijn kabritu stobá (geitenstoof), karkó (kroonslak), yuana (leguaan, smaakt naar kip), kadushi soep (cactussoep), mondongo (soep van runder-ingewanden), funchi (een soort polenta) en tutu (funchi, rijst en bonen).
Kosten voor eten en drinken in Curaçao zijn prijzig, hoewel de kosten afhankelijk zijn van waar je eet en drinkt. Het is logisch dat je op populaire plekken zoals Jan Thiel Beach of het Wilhelminaplein in Willemstad meer betaald.
Er zijn grote bussen (Konvoi) en kleine busjes (Bus) die langs verschillende routes rijden. Ze vertrekken meestal vanuit de terminals tegenover de postkantoren aan Waaigat in Punda of in Otrabanda. Sommige hotels bieden hun eigen vervoersdiensten op vaste uren, naar het centrum van de stad en terug.
De munt die op Curaçao wordt gebruikt, is de Antilliaanse gulden (ANG), ook wel “florin” genoemd. De wisselkoers van de Antilliaanse gulden is aan de Amerikaanse dollar gekoppeld, waarbij 1 USD = 1,80 ANG.
Goede klimmers. Fijileguanen kunnen goed in bomen klimmen en van de ene tak naar de andere tak springen. Om in balans te blijven, gebruikt de Fijileguaan zijn staart.
Leguanen verschillen echter van varanen doordat ze een zijwaarts afgeplat lichaam hebben in tegenstelling tot de dorsale afplatting van de varanen. Leguanen komen daarnaast uitsluitend voor in Noord- en Zuid-Amerika, de enige continenten waar de varanen juist ontbreken.
Vrouwtjes versieren
In de paartijd krijgen de mannetjes een oranje kleur. Ze veroveren een eigen territorium en vechten met andere mannetjes om de beste plek. Om de vrouwtjes te verleiden schudden de mannetjes met hun hoofd op en neer.
In de paartijd proberen de grootste en stoerste mannetjes de beste plekken in een boom voor zich op te eisen. Daar in hun mini-territorium geven ze een show door te knikken en proberen ze zo vrouwtjes aan te lokken.
NIET… een leguaan oppakken die niet gewend is om opgepakt te worden. Hij kan dan slaan met zijn staart, krabben met zijn scherpe nagels en bijten. WEL… Zorg dat er ruim voor de eileg een geschikte legplaats voor de eieren aanwezig is. Als een vrouwtje haar eieren niet kwijt kan, kan ze heel ziek worden.
In Latijns-Amerika is het eten van leguanen niet ongewoon. Het vlees van de hagedissen is rijk aan eiwitten en smaakt volgens kenners naar kip.
Het water op Curaçao is niet alleen veilig om te drinken, het is ook nog eens van de beste kwaliteit. Rond 1890 zijn er op Curaçao windturbines ingevoerd, ten behoeve van de irrigatie. In 1928 is er een zeewaterdistilleerderij in werking gesteld om drinkwater te produceren.
De aangelegde stranden rondom de resorts zijn prachtig en schoon, maar je komt ook daar alleen het water in door steentjes of langs rotsen. Waterschoenen zijn geen overbodige luxe.
Curaçaoënaar - ANW (Algemeen Nederlands Woordenboek)