In harde kazen zit veel calcium, maar ook relatief veel vet, verzadigd vet en zout. Kies daarom liever voor magere en halfvette kazen en plattekaas. Die laatste bevat minder vetten en zout, en hoort eigenlijk eerder bij de melkproducten dan bij de kazen.
10+, 20+ of 30+ kaas met niet te veel zout (minder dan 2 gram zout per 100 gram kaas) staat samen met andere melkproducten in de Schijf van Vijf vanwege de positieve effecten op de gezondheid. Ook hüttenkäse en mozzarella en verse geitenkaas met niet te veel verzadigd vet staan in de Schijf van Vijf.
Gezond broodbeleg
Dit zijn gezonde belegkeuzes uit de Schijf van Vijf: Halvarine of margarine uit een kuipje op elke boterham. Zuivelproducten: 20+ en 30+ kaas, hüttenkäse, zuivelspread, mozzarella, verse geitenkaas.
Als je wilt afvallen kun je het beste kiezen voor magere kaassoorten, zoals ricotta of cottage cheese. Ook harde kazen tot 30+ passen goed in een voedingspatroon om af te vallen.
Hüttenkäse
Hüttenkäse, ook wel cottage cheese genoemd, is een heel jonge kaassoort die uit losse korreltjes stremsel bestaat. Van alle soorten kaas bevat deze het minste vet.
In kaas, melk en andere melkproducten zit verzadigd vet, wat het LDL-cholesterol verhoogt. Toch zijn het producten die goed zijn voor je gezondheid. Kies daarom voor producten met minder vet, zoals 20+ en 30+ kazen, mozzarella, hüttenkäse en zuivelspread en voor halfvolle en magere melk(producten).
Vanwege COVID-19 ging de competitie dit jaar tussen de 'Supreme Champion' prijswinnaars van de afgelopen 5 jaar. Met trots laten wij weten dat de Jerseyhoeve Schorren de winnaar is geworden en daarmee opnieuw is uitgeroepen tot: beste kaas van de wereld!
Lager vetpercentage
Volgens voedingsdeskundige Celine Dejaeghere is mozzarella de gezondste optie. “Als je puur afgaat op de voedingswaarde kan je zeggen dat feta iets minder goed scoort dan mozzarella.” Die voedingswaarden zijn dan vooral de calorieën en het vetgehalte.
Aan volwassenen worden 300-450 gram melk(producten) en 40 gram kaas per dag geadviseerd. De aanbevolen hoeveelheid melkproducten is hoger voor tieners en 50-plussers vanwege hun hogere behoefte aan calcium.
Kaas bij het ontbijt
Begin de dag met minerale zachte kazen of onze vertrouwde goudse op een cracker of heerlijk vers brood. Soms als basis op brood nog een heerlijke boeren boter het liefste rauw. Voorbeelden van zachte kazen zijn verse geiten- of schapenkazen zoals de Parthanay Blanc of een Robiola tre Latti.
Eet u graag harde Hollandse kazen, dan doet u er goed aan om een 20+ of 30+ kaas te kiezen. Deze soorten bevatten namelijk de minste calorieën en verzadigd vet. Naast Hollandse kazen bestaan er nog vele andere soorten kaas.
1. Beter pindakaas dan oude kaas. Nederlanders zijn verstokte kaaseters, maar daar zit veel ongezond, verzadigd vet in. Pindakaas bevat iets meer vet, maar dat zijn vooral gezondere onverzadigde vetten.
Ondanks de varianten zonder suiker, zoals veel soorten pindakaas, zijn deze belegsoorten niet gezonder. Ze bevatten veel (verzadigde) vetten. In sommige diëten worden appelstroop en vruchtenhagel gezien als 'gezonder' broodbeleg. Maar niets is minder waar.
Wetenschappelijke informatie over brie
Kaas is rijk aan jodium en calcium, maar bevat ook veel natrium. Te veel natrium is niet goed voor het lichaam. Ook bevat kaas een beetje B12 en een ruime hoeveelheid foliumzuur (vitamine B11).
'Normale' Feta is daarentegen zeker niet ongezond! Het bevat diverse nuttige voedingsstoffen zoals calcium, vitamine B12, vitamine D en aminozuren. Feta is daarom goed voor je botten en darmen. Het bevat van nature ook een heel stuk minder vet dan andere kazen zoals oude Goudse of Cheddar.
„Kaas in het algemeen levert veel gezonde voedingsstoffen op, maar er zit ook vaak te veel verzadigd vet en te veel zout in. Dat is bij smeerkaas ook het geval. Het is daarom het beste om 10, 20 of 30 Plus kaas te eten en dus ook de magere varianten van de smeerkaas.”
Hüttenkäse, mozzarella en verse geitenkaas staan in de Schijf van Vijf. Het advies is voor volwassenen om iedere dag 40 gram kaas te eten. En dan bij voorkeur een soort die in de Schijf van Vijf staat.
“Grana Padano bevat twee stoffen genaamd isoleucine-proline-proline (IPP) en valine-proline-proline (VPP). Deze kunnen voor ontspannen bloedvaten en een lagere bloeddruk zorgen”, aldus hoofdonderzoeker Giuseppe Crippa. “Ze hebben ongeveer dezelfde werking als verschillende soorten bloeddrukverlagende medicijnen.
Geitenkaas past in een verantwoord voedingspatroon. Zo bevat geitenkaas vitamine A, B1, B2, B6, B11, B12 en D. Ook andere belangrijke stoffen – zoals calcium, kalium en fosfor – zijn van nature in geitenkaas aanwezig. Geitenkaas is makkelijker te verteren dan koeienkaas.
Let je op je lijn en vermijd je daarom brie, camembert en andere smeuïge en oh zo smakelijke kazen? Er is geen reden om zo streng te zijn voor jezelf. De meeste zachte kazen zijn minder calorierijk dan harde (48+) kazen zoals Gouda en Leerdammer, waarvan 100 gram ongeveer 28 gram vet bevat.
Is brie of camembert gezond? Schimmelkazen zoals brie en camembert zijn bij de productie bewerkt met schimmelsporen, waardoor ze hun karakteristieke sterke smaak krijgen. Geen zorgen, de schimmels zelf zijn niet ongezond (tenzij je er natuurlijk allergisch voor bent).
De winnaar volgens het panel is de jong belegen 30+ kaas van Beemster. Lekkere volle smaak, dikke plakken en de meeste pit, dus daar mag een medaille om de nek. De minste kaas komt van Maaslander: droog, hard, net plastic.
Met stip op één staat Hüttenkäse. Deze kaas is de slankste van allemaal en bevat per 100 gram slechts 90 calorieën. Ook in vet is hij laag en bevat maar 3,9 gram vet per 100 gram. Daar staat tegenover dat het eiwitpercentage relatief laag is: 11,2 gram per 100 gram.
Het Bodegraafse kaasbedrijf De Groot-Verburg presenteert maandag tijdens de Vakbeurs Foodspecialiteiten in Houten de duurste 12 kilo-kaas ter wereld. Een Gooische Pikante Goudse kaas omhuld met 24 karaats bladgoud. ,,Een kaas met een waarde van 3000 euro.