Als je in bad gaat of een douche neemt stijgt je lichaamstemperatuur en stijgt het bloed naar je de oppervlakte van je huid. Dit is onhandig zo vlak na het eten, want juist je verteringsstelsel heeft bloed nodig. Ook hiervoor geldt dus: wacht een uur of wat na het avondeten voor je onder de douche of in bad stapt.
Douchen of in bad gaan
Dat is na je avondmaaltijd ook helemaal niet verstandig. Dat komt omdat je lichaamstemperatuur stijgt en je bloed naar het huidoppervlak stroomt om weer af te koelen. Dat is een natuurlijke reactie, maar er blijft zo wel geen bloed meer over voor de vertering van alles dat in je volle maag zit.
In een liggende houding werkt u dus de natuurlijke gang van de spijsvertering tegen. Hierdoor kunt u last krijgen van een brandend gevoel in uw keel en/of borst, een zure smaak in uw mond of boeren, legt de expert uit. Ook kan de reflux uw luchtwegen irriteren waardoor u moet hoesten.
Hoe solide het voedsel, hoe langer het kan blijven in de maagje. Voedsel kan in uw maagje voor maximaal 1,5 tot 2 uur blijven mits je niet daarbij drinkt. Op het moment dat je water (of een andere vloeistof) toe gaat voegen aan de mix, maakt u een “soep” die snel zult ledigen uit uw maagje.
Eten na 8 uur is absoluut niet per definitie slecht. Ook niet als je wilt afvallen. Je komt er in principe ook niet van aan, als het binnen je energiebehoefte past. Het is echter verleidelijk om 's avonds ongezonde producten te pakken en/of (veel) meer te eten dan je eigenlijk had gepland.
Een slokje water voordat je gaat slapen, houdt niet alleen je vochtbalans op peil. Ook je spieren, gewrichten en hormonen komen daardoor allemaal in balans. Dat zorgt ervoor dat je je lichaam beter ontspant. Daardoor kun je slapeloosheid voorkomen.
Slapen na het eten van een zware maaltijd bevordert de spijsvertering daardoor. In 2018 heeft een studie aangetoond dat vrachtwagenchauffeurs zich minder slaperig voelen na een gezonde maaltijd met goede vetten en groenten. Terwijl bewerkt vlees en fastfood de kans op een 'foodcoma' juist vergroot.
“Het is op zich niet verkeerd om iets te eten voor het slapen, zolang het maar geen zware kost is. Zo kun je vetten en eiwitten beter niet later op de avond eten, omdat die meer energie vragen om verteerd te worden. Ons systeem is niet meer gericht op het verteren ervan.
1,5 uur wachten met drinken
Zij adviseert op haar website om pas 1,5 uur na de maaltijd weer wat te drinken. “Zo kan de maag zijn werk doen en zal de spijsvertering beter verlopen, zodat je darmklachten kunt voorkomen. Bij het begin zal het een beetje wennen zijn, want je hebt al gauw dorst na het eten.
Wandelen na het eten stimuleert je spijsvertering
Het helpt de beweging van je maag en darmen die nodig is om je voeding door het spijsverteringskanaal te leiden. Zo zorg je ervoor dat je maaltijd op een gezonde manier kan zakken. Zodoende kan je ook verstoppingsklachten voorkomen en verhelpen.
Slaapspecialisten en diëtisten raden aan om niet meer na 19 uur te eten of toch minstens 3 uur tussen de laatste maaltijd en het slapengaan te voorzien.
Bescherming van de huid
Te vaak douchen kan zelfs risico's met zich meebrengen. "Door vaak te douchen haal je al het vet weg van je huid. Dat vet beschermt juist je huid en maakt het zacht." Iedere dag douchen droogt je huid uit. Een uitgedroogde huid is een goede voedingsbodem voor allerlei bacteriën.
Wilt u uw lakens zo schoon mogelijk houden? Dan is 's avonds voor het slapengaan het meest geschikte moment om te douchen. Gedurende de dag wordt uw huid namelijk vuil door luchtvervuiling, transpiratie, talg en bacteriën. Ook voor het verwijderen van make-up, is de avond een goed moment om uzelf te wassen.
Dermatologen adviseren daarom om zo kort mogelijk te douchen: "Maximaal 15 minuten", aldus dermatoloog Mona Gohara bij Well+Good. "Als je vingers en tenen gerimpeld zijn, is dat een teken dat je er te lang onder hebt gestaan." "Je te vaak wassen doet meer kwaad dan goed", vertelt dermatoloog Katherine Ashenburg.
Producten met een hoog magnesiumgehalte, zoals bananen, pompoenpitten en heilbot kunnen je behoorlijk moe maken. Dit mineraal werkt namelijk als spierontspanner en kan daarom je energielevel gedurende de hele dag beïnvloeden. Vlak voor het slapengaan hebben ze dus wél een fijne werking.
Veel fruitsoorten bevatten van nature serotonine of dragen bij aan de productie van dit stofje in je hersenen. Je kunt daarom zonder problemen een beetje ananas, sinaasappel, appel, banaan of kiwi eten voor het slapen gaan.
Kun je de slaap niet vatten? Ga dan naar de keuken en eet een banaan. Dit fruit bevat stofjes die je lichaam helpen om te slapen, zoals kalium en magnesium. Ook zitten bananen boordevol met tryptofaan, een aminozuur dat de aanmaak van slaaphormoon melatonine en stimuleert.
Eet tijdens de nachtdienst vooral eiwitrijke voedingsmiddelen, zoals een handje noten, een rijstwafel met pindakaas (en banaan), kwark of een gekookt ei. Eiwitten hebben een sterke verzadigende werking, waardoor je minder snel weer honger krijgt.
Water drinken tijdens het eten is juist een gezonde gewoonte. Zeker als je op je lijn wilt letten. Het water vult namelijk ook de maag en daardoor heb je sneller een vol gevoel. Bovendien neem je door het drinken steeds een kleine pauze tijdens het eten.
dat komt omdat er met de tijd van alles mee gebeurt. Zo dwarrelt er stof in het glas en belanden er deeltjes van eventuele huisdieren of rondvliegende insecten in het water. Ook neemt water kooldioxide uit de lucht op, waardoor de ph-waarde (zuurgraad) van het water zakt.
Het is een natuurlijke detox: op deze manier spoelen afvalstoffen sneller uit je lijf. Wanneer heet water wordt ingenomen, stijgt de lichaamstemperatuur waardoor je begint te zweten. Hierdoor wordt je lichaam ontdaan van allerlei giftige stoffen en wordt het grondig gereinigd.
Het wordt vaak aanbevolen om twee uur voordat je naar bed gaat te stoppen met water drinken. Op die manier overspoel je je lichaam niet met extra vocht dat midden in de nacht een ongewenste trip naar de badkamer kan veroorzaken.