Een hond ziet erg goed in het donker. Wel vier keer beter dan de mens. Dit komt doordat zijn netvlies meer staafjes bevat en een reflecterende laag heeft. Deze laag verbetert het nachtzicht waardoor hij in het donker beter kan zien.
Dankzij de ogen aan de zijkant van hun kop, hebben honden een gezichtsveld van 240 graden vergeleken met het menselijke veld van 200 graden. Ook kunnen honden 's nachts heel goed zien. Dat hebben ze te danken aan het feit dat hun ogen meer staafjes bevatten.
De realiteit is dat honden en katten wel degelijk besef hebben van de tijd, zelfs een pak beter dan wijzelf! Want als wij weten dat er 30 minuten zijn verstreken en geen 20, dan is dat omdat we voortdurend de klok of onze smartphone raadplegen.
Dieren kunnen zich veiliger voelen in een zwarte slaapplaats. Ook bruine tinten werken rustgevend voor mens en dier. Bruin is, een voor dieren natuurlijke kleur.
Wetenschappers hebben aangetoond dat een hond zijn baasjes grotendeels op basis van diens gezichten herkent. Uit experimenten blijkt dat een hond zijn baasje wanneer deze het gezicht bedekt moeilijk kan herkennen. De studie bevestigt maar weer eens hoe sterk de domesticatie het gedrag van honden beïnvloedt.
Het merendeel van de honden bleek zich na een minuut nog te herinneren wat hun baasje had gedaan. Sommige dieren konden de handeling zelfs na een uur nog imiteren. Naarmate de tijd vordert, krijgen honden steeds meer moeite om zich een handeling te herinneren, net als mensen.
Je hond geeft je kusjes
Dit doet je hond als een teken van vriendschap, affectie en liefde. Als je hond je kusjes geeft, denk dan maar dat hij zegt: “Je bent mijn beste vriend, ik hou van jou, ik wil aandacht en contact…” Honden likken hun soortgenoten ook vaak als teken van onderdanigheid.
Niet alleen mensen luisteren graag naar muziek, ook honden beleven er plezier aan. Vooral de klanken van reggae en soft rock geven de viervoeters een relaxt gevoel. Dit blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Glasgow, in samenwerking met de Schotse dierenbescherming.
Stress bij honden werkt op eenzelfde manier als bij mensen. Ook honden raken gestrest in situaties die ze niet aan kunnen zoals: pijn, bedreiging, opwinding, enz. Dit kan bij honden op verschillende manieren tot uiting komen. Als de stress van je hond komt vanuit de omgeving, gaan honden kalmerende signalen uitzenden.
Het advies is om boven de 15 graden al alert te zijn. Kijk hierbij naar de omstandigheden; is het bewolkt en staat er een windje, dan is 15 graden geen probleem, maar zit u in de volle zon en uit de wind, dan kan 15 graden voor veel honden al te warm zijn.
De "gekke vijf minuten" is één van de manieren waarop een hond kan omgaan met prikkels uit zijn omgeving. Het is een uiting van dat hij in de loop der tijd een aantal dingen meegemaakt heeft, die ervoor zorgen dat hij overprikkeld is. Zijn spreekwoordelijke stress-emmer zit vol.
Als een hond in paniek raakt als je weggaat, is dit meer een teken dat hij scheidingsangst heeft dan dat hij van je houdt. Als een hond in zijn mand gaat liggen of accepteert dat je weggaat (oftewel: rustig blijft), betekent dit wel dat je hond van je houdt en erop vertrouwt dat je weer terugkomt.
Honden zullen niet zozeer hun baasje missen, maar eerder de gewoonten die ze hadden. Dat wil niet zeggen dat hij/zij niet blij gaat zijn om je terug te zien. Honden worden onmiddellijk blij wanneer ze mensen en geuren herkennen. Je hond zal dus niet snel ongelukkig zijn in een hondenhotel.
De hond is aan het dromen en beweegt dan in zijn slaap. Soms blaft of gromt een hond in zijn slaap, ook dit is onderdeel van de REM-slaap bij honden. Dromen doen honden om prikkels te verwerken, het is goed voor ze. Wanneer je de hond elke keer als hij droomt wakker maakt, kan hij deze prikkels minder goed verwerken.
Slapen met een huisdier in bed versterkt jullie onderlinge band, zelfs als je hond of kat aan je voeteneind slaapt! Je huisdier leert dat ze veilig zijn bij jou en met een gerust gevoel kunnen slapen. Zeker als je huisdier nog niet zo lang bij je woont, is samen slapen een goede manier om jullie band te versterken.
Honden kijken heel anders televisie dan dat wij mensen doen. Een HD-televisiebeeld ziet er voor een hond uit als een hoop bewegende plaatjes. Waar wij 100 verschillende kleuren zien, ziet je viervoeter slechts twee primaire kleuren: geel en blauw. Rood, groen en oranje is voor de dieren één geelachtige mengeling.
Tekenen van onzekerheid
Onzekerheid kan zich uiten in het tonen van veel spanningssignalen, zoals het oogwit laten zien, de voorpoot omhoog houden, likken, tongelen, de haren omhoog zetten, een lage houding, de staart tussen de benen, grommen, uitvallen, piepen, plassen, en ga zo maar door.
Om helemaal tot rust te komen, gaat hij vaak op zijn zij liggen met zijn vier poten ontspannen onder zich uitgestrekt. Dit is in feite de meest natuurlijke slaappositie voor een hond. Een hond die zijdelings slaapt, heeft geen schrik voor bedreigingen en zal dus best diep slapen of misschien zelfs dromen.
Tongelen verwijst naar het uitsteken van de tong uit de mond en het bewegen ervan heen en weer. Tongelen is een van de eerste signalen waarmee je hond aangeeft dat hij dreiging of stress ervaart, maar er zijn ook nog andere redenen voor je hond om te tongelen.
Uit het onderzoek kwam naar voren dat klassieke muziek ervoor zorgt dat opgewonden, angstige honden rustiger worden. Door de muziek daalt de hartslag, zullen ze eerder proberen te slapen en minder vaak blaffen.
Vetstreet legt uit dat janken voor honden de manier is om ergens om te 'vragen', zoals aandacht of een lekker hapje. De hond kan opgewonden of energiek zijn. Andere honden janken als reactie op stress. Als een gewonde of zieke hond jankt, is dit een uiting van pijn.
Samen een potje huilen
Een andere reden waarom honden wel eens huilen, is om een gevoel van samenhorigheid op te wekken. Ze doen het bijvoorbeeld wanneer ze op de radio geluiden horen die hen aan gehuil doen denken of wanneer er een hulpdienst met sirene passeert.
Met name het gapen, het wegkijken en het uitschudden zijn manieren om sorry te zeggen en aan te geven dat ze niets kwaads in de zin hebben. Het vervelende is alleen dat mensen op dat moment zo gefrustreerd zijn dat ze eigenlijk de excuses van de hond niet meer zien of niet willen aanvaarden.
Dat is een teken van agressie. De hond kan zich in het nauw gedreven voelen. Sommige honden vinden het fijn om bovenop hun hoofd geaaid te worden, maar start hier nooit mee. Ook knuffelen of omhelzen is uit den boze.
Je hond wil je graag beschermen. Je hond wil de situatie controleren. Je hond vindt de situatie spannend. Je hond vindt dat hij de baas is en uit dominantie.