Als we onszelf in de spiegel bekijken, zien we een ander beeld dan wat anderen van ons zien. Het beeld van ons gezicht lijkt in de spiegel omgedraaid; dat heeft te maken met de manier waarop onze hersenen werken.
Accepteer het beeld dat anderen van jou hebben
Hoe zie je er nou écht uit? De meest betrouwbare manier om daar achter te komen, is om iemand anders een foto van je te laten maken (al komen bij een goede foto, fotografisch gezien, meerdere factoren kijken). Dan zie je hoe je er écht uitziet, hoe anderen jou zien.
op een foto zie je jezelf wel goed maar op een fototoestel zie je jezelf moeilijk dus moet je wel laten afdrukken hooguit vergroten. In een spiegel zie je jezelf in spiegelbeeld. Omdat niemand helemaal symmetrisch is, is het uiterlijk in de spiegel anders dan hoe anderen het zien.
Die theorie zegt dat omdat we onszelf zo vaak gespiegeld zien, dát is waar we aan gewend raken. Dat beeld ervaren we dan als 'gunstig' en 'prettig', iets anders vinden we oncomfortabel. Omdat dat beeld zó anders voelt voor ons, vinden we onszelf dus vaak mooier in de spiegel dan op een foto.
Hoe dit komt? Mensen hebben twee ogen/lenzen en kunnen daarom diepte en perspectief zien. Een camera heeft slechts één lens en ziet dus geen diepte en perspectief. Een camera spreidt een object hierdoor uit als een pannenkoek, waardoor een object breder lijkt.
Dat komt doordat de functie zelfherkenning in onze linkerhersenhelft huist. Op foto's focussen we onbewust nog steeds op rechts, maar zien dan de andere kant van ons gezicht. En dat is niet het beeld dat we kennen uit de spiegel. We kunnen onze vinger er vaak niet op leggen, maar het voelt vreemd, anders.
Wanneer de aangezichtszenuw (vrijwel altijd aan één zijde) slecht functioneert, valt de functie van de spieren in die gezichtshelft uit. Dit noemt men een facialisverlamming. Het gevolg is een scheef gezicht.
Er kunnen allerlei fysieke redenen zijn waarom jij jezelf lelijk vindt, bijvoorbeeld omdat je lichaam er feitelijk anders uitziet ten opzichte van anderen of denkt dat je er afwijkend uitziet (terwijl dit in de realiteit niet zo is). Misschien vind je een lichaamsdeel te groot of klein.
Selfie-foto's worden gespiegeld (bijv. tekst wordt achterstevoren weergegeven) De optie voor het opslaan van selfie (naar voren gerichte camera)-afbeeldingen als spiegelbeelden is standaard ingeschakeld. Spiegelbeelden kunnen echter tekst achterstevoren weergeven of andere ongewenste effecten hebben.
Als je in de spiegel kijkt zie je (tromgeroffel) je spiegelbeeld. Een gespiegelde weergave van je gezicht, dus. En dat ligt volgens Nick Stockton van Wired aan het heuse 'mere-exposure'-concept (een theorie uit de jaren zestig, ontwikkeld door Robert Zajonc).
Wat is spiegelen precies? Je kopieert je gesprekspartner in communicatie op bepaalde punten; non-verbale houding, intonatie, specifiek woordgebruik, snelheid van praten en ademhaling. Zonder dat deze het merkt, met als doel contact te maken. Soms leert men dit bewust maar vaak vindt spiegelen ook onbewust plaats.
'In levenden lijve zijn we mensen in 3D, met zijkanten en rondingen. Maar op het scherm is alles 2D. Een camera heeft slechts één lens en ziet dus geen diepte of perspectief. Ze spreidt een object daardoor uit als een plat vlak, waardoor het breder lijkt.
Jezelf laten zien heeft te maken met de mate waarin je je vertrouwd voelt. Socioloog Jan Willem Duyvendak heeft veel onderzoek gedaan naar vertrouwdheid, naar je ergens thuis voelen. Hij omschrijft 'je thuis voelen' als de vertrouwdheid die ontstaat wanneer je als het ware kunt 'samenvallen met je omgeving'.
Waarom gespiegelde selfies? Je zelf kan je alleen maar grondig bekijken wanneer je in een spiegel kijkt, dit is vooral het beeld dat je van jezelf in je hoofdt hebt. Selfies spiegelen zorgt ervoor dat de foto's vooral het beeld weergeven dat je van jezelf ziet.
BDD of Body dismorphic disorder is een angststoornis, waarbij mensen zichzelf erg lelijk vinden. De Nederlandse aanduiding voor BDD is 'Stoornis in de lichaamsbeleving', maar het wordt ook wel 'ingebeelde lelijkheid' genoemd.
De aanmaak van elastine en collageen in de huid wordt bij het ouder worden steeds minder. Hierdoor wordt de huid minder elastisch, dunner en kan zich minder aanpassen aan het onderliggende volume. Doordat ook de schedel krimpt en het onderhuidse volume afneemt, wordt de huid “te groot voor het gezicht”.
Een aangezichtszenuw komt vanuit de hersenen en loopt langs het binnenoor doorheen het middenoor naar de oorspeekselklier (parotisklier). Daar splits hij op in verschillende takken naar de spieren van het gezicht. De zenuw loopt door nauwe, lange beenderige kanalen en is daardoor kwetsbaar voor beschadiging.
FaceApp is een app waarmee je een selfie maakt die je vervolgens kunt aanpassen op verschillende manieren. Zo kun je jezelf een brede glimlach geven, je kunt jezelf ouder laten lijken of jonger. En je kunt jezelf transformeren tot man of vrouw.
Aan de verlamde kant van uw gezicht kunt u deze klachten krijgen: Uw mondhoek hangt naar beneden. Uw oog kan niet meer goed dicht. Als u probeert het oog dicht te knijpen, blijft het half openstaan.