Daarnaast tref je in de schappen ook kwark aan met een twist of een smaakje. Bij een portie van 150 gram bevat Campina magere milde kwark (naturel) 0,7 microgram vitamine B12. Met één schaaltje krijg je een kwart van de dagelijkse behoefte binnen!
Voor je gezondheid kun je het beste kiezen voor de magere of halfvolle yoghurt, en dan de 'naturel' variant zonder toegevoegd suiker. Yoghurt bevat veel goede voedingsstoffen, waaronder eiwit, calcium en vitamine B12 en B2.
Mozzarella – 1,5 mcg per 100 gram = 54% van de ADH. Camembert – 1,1 mcg per 100 gram = 39% van de ADH. Ei – 1,1 mcg per 100 gram = 39% van de ADH.
Vergeleken met melk en yoghurt scoort kwark ook beter qua vitamines, en dan met name in vitamine B2 en B12. Een schaaltje kwark levert je zo'n 40 procent van wat je dagelijks aan vitamine B2 nodig hebt en voor vitamine B12 is dit zelfs 50 procent van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid.
Bronnen van vitamine B12
Vitamine B12 zit in dierlijke producten zoals melk, melkproducten, vlees, vleeswaren, vis en eieren. Ook in plantaardige producten kan vitamine B12 voorkomen, bijvoorbeeld in gedroogd zeewier en algen.
Het voorkomen van een vitamine B12 tekort kan door voldoende dierlijke producten te eten, zoals vlees, eieren en zuivel. Als je vegetariër of veganist bent of vanwege andere redenen niet genoeg vitaminen binnenkrijgt, kun je overwegen om een multi-supplement te gebruiken.
De bloedwaarde (biochemie) kan snel herstellen, maar herstel van het klachtenpatroon duurt veel langer. Hoge bloedwaarden, tijdens en na B12 injecties zijn normaal. Daarnaast kan het zijn dat het probleem van een B12 tekort niet altijd de B12 zelf is. Maar een ander onderliggend probleem.
Toegevoegde suikers in kwark
En die soorten kwark zijn helaas een stuk minder goed voor je. Ze bevatten vaak veel extra suikers en andere toevoegingen die je lichaam niet echt vrolijk maken. Je kunt dus het beste gaan voor een naturelvariant, en afhankelijk van je doelen kun je kiezen voor mager of vol.
Wanneer kwark niet je enige zuivelbron is, dan is 1 kom van 200-250g of een halve bak kwark voldoende. Eet je kwark voor spieropbouw? Dan kun je de portie mogelijk verhogen van een halve bak tot 1 bak kwark van 500g. Voor een vrouw van 50-70kg is een halve bak ruim voldoende per portie.
In de categorie magere kwark is de winnaar: de milde naturel kwark van Campina. Relatief veel eiwitten, weinig koolhydraten waarvan suikers en weinig vet. En maar liefst 15,4 gram koolhydraten waarvan suikers per 100 gram.
Bij een portie van 150 gram bevat Campina magere milde kwark (naturel) 0,7 microgram vitamine B12. Met één schaaltje krijg je een kwart van de dagelijkse behoefte binnen!
2 eieren = 1 stukje vlees
Omdat het bij eieren om dierlijke eiwitten gaat, bevatten ze én vitamine B1 én vitamine B12. Twee eieren (50 gram) zijn genoeg om 100 gram vlees (1 stukje) te vervangen.
Yoghurt bevat meer calcium, maar kwark weer meer vitamine B12 en meer kalium. Maar dit maakt de één niet gezonder dan de ander. Kwark is dus niet per se gezonder dan yoghurt. Zorg altijd voor variatie in je voedingspatroon, ook bij de keuze voor kwark of yoghurt, om van de voordelen van beide producten te profiteren.
Skyr bevat over het algemeen weinig calorieën, vet en koolhydraten. Hier tegenover staat dat er wel veel voedingstoffen, zoals eiwitten, vitamines en mineralen in zitten. Het eiwitpercentage is dus hoog en het vetpercentage laag. Hierdoor zou je kunnen zeggen dat Skyr een gezondere optie is dan kwark of yoghurt.
Magere kwark zonder al te veel suikers, dus voornamelijk de naturel variant, is een gezond ontbijt. Kwark bevat veel eiwitten wat goed is voor de spieren en herstel ervan. Maar het bevat ook calcium en vitamine K2. Vitamine K2 zorgt ervoor dat calcium wordt opgenomen in de botten.
Eet een beetje kwark
Eet daarom een beetje kwark voor het slapengaan. Het is niet alleen rijk aan proteïne, maar het bevat ook aminozuur tryptofaan. Dat helpt je om je vol te voelen en het weerhoudt je ervan hongerig wakker te worden – dus het houdt je ook tegen groots te ontbijten.
Hoewel magere en volle kwark dus allebei gezond kunnen zijn, zijn er wel verschillen. De volle versie is alleen aan te raden als je niet op je calorieën hoeft te letten. Ook kun je het beter niet gebruiken in een dieet dat al rijk is aan verzadigde vetten. Magere kwark is in die gevallen een goede keuze.
Plantaardige kwark
Door de hoeveelheid eiwitten die erin zitten, is silken tofu een goed alternatief voor kwark. Ook heeft silken tofu, net als kwark, een wat dikkere structuur dan yoghurt. Deze heerlijke vervanger kan je vinden bij biowinkels en soms ook bij een Aziatische toko.
Alle zure zuivel is goed voor je. Dus van karnemelk tot kwark en kefir. Verschillende onderzoeken toonden ook al gunstige effecten aan van de consumptie van dit soort zuivel op je bloeddruk, de gezondheid van hart- en bloedvaten, maar ook op diabetes type 2 en insulineresistentie.
Magere en halfvolle melk en melkproducten (zuivel) zoals 30+ kaas, magere en halfvolle yoghurt en karnemelk passen in Nederland in een gezond voedingspatroon. Het nemen van zuivel hangt samen met een lager risico op darmkanker en het eten van yoghurt met een lager risico op diabetes type 2.
Omdat vitamine B12 op zoveel systemen in het lichaam van invloed is, uit een tekort zich bij iedereen anders. Waar de één met name last heeft van vermoeidheid, tintelingen, geheugenverlies en spierkrampen, heeft een ander problemen met zich concentreren, een ontstoken tong, menstruatieklachten en depressiviteit.
Vegetariërs en veganisten lopen groter risico op een tekort
En dit kan serieuze gevolgen hebben voor de fysiologische en neurologische ontwikkelingen. Ook ouderen krijgen sneller te maken met een vitamine B12 tekort. Meestal door onderliggende oorzaken die niet zeldzaam zijn voor deze groep.
Vitamine B en C helpen bij vermoeidheid
De vitamines B2, B3, B5, B6, B11 (foliumzuur), B12 en C dragen bij aan extra energie bij vermoeidheid. B-vitamines zijn in de natuur te vinden in onder andere volkoren granen, bonen, linzen, biergist en bananen.