Door diabetes kunnen de bloedvaten en zenuwen in uw voeten beschadigen. Het bloed stroomt dan minder makkelijk naar uw voeten en tenen. U krijgt minder gevoel in uw voeten en tenen. Zo kunt u ongemerkt wondjes en blaren krijgen.
De voornaamste oorzaken voor het ontstaan van voetwonden bij diabetes zijn: Slechte doorbloeding van de voet en tenen door de vaatvernauwing. Het snel ontstaan van huidbeschadigingen door afwijkingen van de voetstand (platvoeten, spreidvoeten, hamertenen) die geleidelijk optreden door verlies van weefsel in de voet.
Als je diabetes hebt, genezen wondjes minder snel. Dat maakt de behandeling van wondjes en zweren extra moeilijk. Soms lukt de behandeling niet goed. Dan moet een teen, voet of zelfs been eraf worden gehaald: amputatie.
Nooit op blote voeten of kousenvoeten lopen. Loop niet te lang achter elkaar. Als u last heeft van likdoorns en eeltplekken neem dan contact op met een podotherapeut of huisarts, mogelijk dat schoenaanpassingen nodig zijn. Als u iets bijzonders aan uw voeten ziet, neem dan contact op met uw arts.
Bij ouderdomsdiabetes wordt het lichaam steeds minder gevoelig voor de werking van insuline. De alvleesklier zal steeds meer insuline gaan maken om dit te compenseren, net zolang tot het niet meer lukt.
De levensverwachting van mensen van 45 jaar met diabetes type 1 leven is gemiddeld 13 jaar lager dan mensen zonder diabetes. Voor een 45-jarige met diabetes type 2 is dat gemiddeld 4 jaar lager. Als mensen ouder worden blijft er een verschil in levensverwachting tussen deze groepen bestaan, maar dit wordt wel kleiner.
Als je diabetes hebt, dan moet je extra zorg besteden aan je voeten en je nagels, zo heb je als suikerpatiënt bijvoorbeeld meer kans op schimmelnagels. Let dus goed op je voeten en nagels, wees voorzichtig met het knippen van teennagels, en pruts niet aan eelt of likdoorns.
Een doof gevoel of tintelingen. Scherpe, stekende pijn in de voet. Een branderig gevoel in de voet. Overgevoeligheid: aanrakingen die normaal gesproken geen pijn doen, doen nu wel pijn.
2 staat voor: elke 2 uur uw glucose meten en zo nodig bijspuiten met kortwerkende insuline. 4 staat voor: bij glucosewaarden tussen 15 – 20: 4 eh snelwerkende insuline bijspuiten. 6 staat voor: bij glucosewaarden boven 20: 6 eh snelwerkende insuline bijspuiten.
Goede schoenen, sokken en inlegzolen
Goed zittende schoenen zijn belangrijk, waarbij ook inlegzolen een deel van de oplossing kunnen zijn. Zooltjes kunnen namelijk de houding van de voet corrigeren en zo schuiven in de schoen voorkomen.
Typisch bij diabetes is de aantasting van de femoraliszenuw, wat pijn en spierzwakte in het bovenbeen veroorzaakt. Dit verdwijnt meestal spontaan. Het carpaletunnelsyndroom komt vaak voor bij diabetes. De polszenuw is dan aangetast en veroorzaakt pijn en gevoelsstoornissen in de vingers.
Je kunt er jaren mee rondlopen zonder dat je het merkt. De symptomen van diabetes zijn vaag en veel mensen hebben nauwelijks klachten. Laat ontdekken van diabetes is levensgevaarlijk.
vrouwen die al voor de zwangerschap veel te zwaar zijn. vrouwen met een vader, moeder, broer of zus met diabetes type 2. vrouwen van Hindoestaanse, Marokkaanse of Turkse afkomst. vrouwen met een te hoog cholesterol of hoge bloedsuiker.
Symptomen diabetes
veel dorst en veel plassen. afvallen zonder dat daar een reden voor is. in korte tijd ziek en beroerd voelen. veel honger hebben, of juist helemaal niet.
Veel mensen met neuropathie voelen zich beter als ze uitgerust zijn en goed in hun vel zitten. Zorg dat u voldoende beweegt. Regelmatig bewegen, zoals wandelen, blijkt een gunstig effect te hebben op neuropathie na chemotherapie. Vermijd contact met kou, zoals kou uit de koelkast of buiten.
Gestoord evenwicht
Patiënten met een neuropathie en evenwichtsproblemen zullen dan ook niet graag in het donker lopen, of in ieder geval aan de arm van iemand anders. In plaats van dat deze mensen tijdens het lopen naar voren kijken, staren zij vooral op de grond om te zien of ze wel hun voeten goed neerzetten.
Neem nooit een voetenbad!
Ook wanneer u een wondje heeft mag u geen voetenbadjes met Biotex/soda etc. nemen. De huid wordt hierdoor week en juist extra kwetsbaar voor wondjes en infecties!
Niet op blote voeten of open schoenen loopt. Speciale sokken koopt zonder naden. Goede schoenen hebt, die niet te veel druk geven op je voeten. Je voeten elke dag wast met lauw water en een klein beetje zeep.
Neem nooit langer dan 5 minuten een voetenbad, anders wordt de huid te week en extra kwetsbaar voor wondjes of infecties. Gebruik bij een voetenbad geen soda of biotex, maar gewoon keukenzout of Badedas classic bathgel. Spoel altijd na met schoon water. Wanneer u wondjes op de voet heeft, mag u geen voetenbad nemen.
Veel plassen, erge dorst, vermoeidheid en een droge tong zijn verschijnselen als iemand langdurig te hoge glucosewaarden heeft. Zelfs een coma is mogelijk. Als de bloedsuiker vaak te hoog is, bestaat er grotere kans op complicaties op de lange termijn.
Nee, zeggen veel artsen. Want zodra iemand zijn goede gewoonten loslaat of weer meer koolhydraten gaat eten, komt de hoge bloedsuiker weer terug. Het medische woord voor de afwezigheid van ziekteverschijnselen is 'remissie'.
Genezen van diabetes type 2 is niet mogelijk maar volgens wetenschappers kan je het wel omkeren met een dieet.