De diepste delen van de oceanen zijn oceanische troggen, langgerekte ravijnen in de oceaanbodem, die veroorzaakt worden doordat een tektonische plaat ombuigt en zeer langzaam de aardmantel in beweegt (een proces dat subductie wordt genoemd). De diepste plaats op Aarde ligt in de Marianentrog op 11.035 meter.
De aarde onder water
De oceaanbodem lijkt eigenlijk wel wat op het aardoppervlak, want er zijn ook bergruggen, ravijnen en vulkanen. Alleen zijn de hoogteverschillen onder water nog groter dan op het land. De Mount Everest zou op sommige plaatsen namelijk helemaal onder water kunnen verdwijnen!
Op de bodem van de diepzee leven diepzeebenthos zoals anemonen, wormen, zeekomkommers, slangsterren, krabben, garnalen en andere schaaldieren in de modder, op zoek naar voedsel. De meeste van de vissen die hier leven doen aan bioluminiscentie, ze maken hun eigen licht via een chemische reactie in fotoforen.
De oceaan bevat circa 1,35 miljard kubieke kilometer zeewater – oftewel 97 procent van de totale watervoorraad op aarde. Zeewater bevat ongeveer 3,45 procent zouten, en verder sporen van alle chemische elementen op aarde. De oceanen absorberen de warmte van de zon en geven die weer af aan de atmosfeer.
Het water van de oceanen bevat zo een 20 miljoen ton opgelost goud.
Het goud heeft een waarde van 10,4 miljard euro (mei 2023). De goudkluis staat in het DNB Cashcentrum. Dit is een nieuw gebouw dat DNB heeft laten bouwen op het zwaar beveiligde defensieterrein in Huis ter Heide, vlakbij Zeist. Vroeger lag het goud van DNB diep onder de grond van het hoofdkantoor in Amsterdam.
Het meeste goud op aarde wordt gevonden in Noord en Zuid-Amerika. Daarnaast kun je goud vinden in China, Rusland, Australië en Indonesië. In Zuid-Afrika is ook goud gevonden. In Nederland is goud te vinden, alhoewel dit een stuk minder is dan in de bovengenoemde werelddelen en landen.
Simpel gezegd: een zee is een stuk kleiner en staat in verbinding met een oceaan. Neem de Noordzee, die staat weer in verbinding met de Atlantische Oceaan en met de Oostzee. Oceanen zijn meestal ook dieper dan zeeën. De diepste plek op aarde ligt dan ook in de Grote Oceaan.
Ongeveer 4600 miljoen jaar geleden ontstond de aarde. Alles was toen één stuk land. Miljoenen jaren later ging het land langzaam scheuren, maar er ontstond nog geen oceaan. Toen ongeveer 2000 miljoen jaar geleden het land tussen Afrika en Zuid-Amerika ging scheuren, ontstonden er twee oceanen.
Waarschijnlijk kozen een aantal hele vroege levensvormen voor een bestaan in de diepte – op maar liefst tien kilometer onder de zeebodem. Dat blijkt uit nieuw onderzoek, waarin sporen van levende microben werden gevonden onder 's werelds diepste locatie, de enorme onderwaterkloof die bekendstaat als de Marianentrog.
Is het koud op de bodem van de oceaan? - Quora. De temperatuur op de oceaanbodem ligt rond 0 graden Celsius. Dit koude water wordt overwegend gevormd rond Antarctica, het Antarctisch bodemwater (AABW). Bij de vorming van dit water heeft het een temperatuur van -2 graden.
Water zelf heeft helemaal geen kleur maar is doorzichtig. De kleur van de zee bestaat namelijk voor een deel uit licht dat via het wateroppervlak terugkaatst. Eigenlijk als een soort spiegel. Je ziet dus eigenlijk de spiegeling van de lucht daarboven.
Stille Oceaan: de Challengerdiepte (10.924 meter met een foutenmarge van 15 meter). Nieuw onderzoek met vier extra metingen stelt een maximumdiepte vast van 10.925 meter plus of min 4 meter. Atlantische Oceaan: de Brownsondiepte in de Trog van Puerto Rico ligt 8.378 meter onder de zeespiegel plus of min 5 meter.
De gemiddelde diepte van de oceanen op aarde is ongeveer 3.960 meter. Dat is ongeveer dertien Eiffeltorens bovenop elkaar. Het diepste punt, de Marianentrog bij de Filippijnen, ligt op meer dan elf kilometer.
Als het water schoon is worden de blauwe stralen gereflecteerd, waardoor het water blauw lijkt. Hoe dieper en groter het water is, hoe blauwer de zee lijkt. Dit komt doordat er midden in de zee bijna geen vervuiling is, waardoor de blauwe stralen helemaal terugkaatsen.
Oceanen produceren zuurstof via de planten die erin leven (fytoplankton, kelp en algenplankton). Zij doen net als de planten op land aan fotosynthese – een proces waarbij CO2 en zonlicht in suikers omgezet worden waaruit zij hun energie halen.
De Grote Oceaan is de grootste oceaan op Aarde met een oppervlakte van 165,2 miljoen km², oftewel 32% van de aardoppervlakte; inclusief randzeeën bedraagt de watermassa zelfs 35% van het totale aardoppervlak.
Zeestromingen. Het water op aarde is continu in beweging. Door de getijdenwerking beweegt het water in de oceanen en de randzeeën daarvan zich iedere dag heen en weer. Door verschillen in dichtheid (als gevolg van o.a. temperatuur en zoutgraad), ontstaan zeestromingen die voor watertransport over onze planeet zorgen.
In 2014 dook een Egyptische man naar een diepte van 332 meter, een nieuw record in het Guinness World Record voor de diepste ooit geregistreerde duik. De duik duurde 12 minuten om naar beneden te gaan, maar 15 uur om te stijgen om decompressieziekte te voorkomen.
1. Grote Oceaan – 10.935 meter. De grootste en diepste wereldzee is de Grote Oceaan, ook wel Stille Oceaan genoemd. Het diepste punt in deze zee ligt op een diepte van maar liefst 10.935 meter.
Volgens oceanografen is maar 5% van de oceanen verkend. In totaal omvatten de oceanen ongeveer 1,3 miljard kubieke kilometer en hebben ze een gemiddelde diepte van 3688 meter.
De grootste kans voor het goud winnen in Nederland vind je bij de rivier de Rijn. Aangezien goud in rivieren beland heb je hier de beste kans om goud te vinden. Goud winnen in Nederland is dus wel mogelijk, maar veel goud winnen in Nederland zal niet gebeuren.
Wat is de prijs van goud per gram vandaag? De prijs van goud per gram vandaag is € 58,45 euro per gram op 03 juni 2023 om 09:54 uur, bekijk de real-time actuele prijs van goud per gram vandaag bovenaan deze pagina – ook in een interactieve grafiek.