Fries heeft gelukkig wel veel gelijkenis met het Nederlands, Duits en Engels. Met andere woorden: na veel oefening wordt het steeds makkelijker om het te ontcijferen. De meeste Friezen vinden het overigens niet erg dat je geen Fries spreekt, ze begrijpen het wel.
Je kunt kiezen voor een zelfstudie Fries verstaan en lezen, of een zelfstudie Fries schrijven. Er zijn ook cursussen Fries voor Duits- en Engelstaligen, en de Frisian MOOC is een korte online cursus van 4 weken die cursisten de beginselen van de Friese taal en -cultuur bijbrengt.
De meeste Nederlanders zullen veel moeite hebben met het begrijpen van de Friese taal. Enkele woorden en zinsstructuren zullen we er wel uit kunnen halen. Sterke dialecten zoals het Limburgs of het West-Vlaams (en verschillen binnen die provincies) zijn al erg lastig.
Scholen moeten verplicht het Fries als vak aanbieden. Behalve als de provincie Fryslân een school (gedeeltelijke) toestemming heeft gegeven om geen Fries te geven. Verder mogen Friese scholen het Fries naast het Nederlands ook als voertaal in het onderwijs gebruiken.
Fries. Het Fries is een West-Germaanse taal (vgl. hierbij de karakterisering van de Germaanse taalfamilie) die door ongeveer 400 000 mensen in de provincie Friesland wordt gesproken. Het is nauw verwant met het Nederlands maar vertoont ook een aantal frappante overeenstemmingen met het Engels, vooral op lexicaal niveau ...
Een Fries paard wordt gemiddeld 16 jaar oud. Het ras heeft te maken met enkele veel voorkomende erfelijke en niet-erfelijke aandoeningen. Huidproblemen: net zoals andere paarden met sterk ontwikkelde sokken, heeft de Fries een verhoogde kans op huidproblemen ter hoogte van de onderbenen.
De Friese lijst wordt aangevoerd door vader en zoon Gerrit (76) en Hans Mulder (55) uit Grou. Zij bezitten € 730 miljoen en staan met dit onwaarschijnlijk grote vermogen in de top 50 (49).
Voorbeelden van Fries eten zijn de Friese dümkes (duimpjes, Friese koekjes met anijs, die wel wat op duimen lijken) en de bekende sûkerbôle (suikerbrood). Ook bekend is de typisch Friese nagelkaas en de Friese fruitkoek. Dan is er nog het Friese roggebrood en ' Beerenburg ', een Friese alcoholische drank.
Het Westerlauwers Fries wordt geschreven met het Latijnse schrift, maar het Fries heeft maar 24 letters terwijl het klassiek Latijnse alfabet er 26 heeft. De Q en de X worden in de hedendaagse spelling van het Fries niet gebruikt. In Friese woordenboeken komen de I en de Y op dezelfde plaats.
In grote lijnen gaat het erom dat je een 'echte' Fries bent als de hele zin, in het Fries dus, zonder fouten kan opdreunen. Andere varianten van deze uitspraak zijn: Bûter, brea en brune sûker (bruine suiker) wa't dat net sizze kin is gjin oprjochte Fries.
Momenteel wordt er in Nederland alleen in Friesland en in het uiterste westen van Groningen nog Fries gesproken; het is de moedertaal van ongeveer 350.000 mensen. Er bestaat verschil tussen het Fries in Nederland en Duitsland: het Fries in Nederland wordt Westlauwersfries genoemd.
't ken net.
Het kan niet. – Deze zin werd gebruikt in een Nederlandse reclame voor de Friese alcoholische drank “Berenburg”.
Je kunt de Fries voor veel dingen gebruiken, als rijpaard maar ook voor de wagen. Alleen in springen zijn ze niet echt goed. De Fries heeft wel aanleg voor dressuur en hij wordt ook wel gebruikt als hogeschoolpaard. Ze hebben een rustig karakter en zijn erg lief.
En wil je wel het Fries kunnen verstaan en lezen? Dan kun je Fries leren via internet. Op www.edufrysk.nl raak je vertrouwd met de Friese taal doormiddel van muziek, verhalen en video's. Bijzonder aan eduFrysk is dat er een digitaal plein aan gekoppeld is, waar je andere mensen kunt ontmoeten die ook Fries leren.
Er zijn instituten die berekend hebben hoeveel uur je een taal moet leren voordat je de taal kunt spreken. Het is te eenvoudig om het helemaal toe te schrijven aan het aantal studie-uren, maar het is wel logisch om aan te nemen dat je met een uur studie per dag sneller een taal spreekt dan met een half uur per dag.
Doorgaans wordt daarin jij/je als do vertaald en u als jo.
spreektaal bij Friezen. zeggen eerder: kus. goede. genoemd, maar een tuut of tuutsje.
Friezen (mannelijk enkelvoud: Fries, vrouwelijk enkelvoud: Friezin of Friese) zijn de inwoners van de Nederlandse provincie Friesland of daaruit afkomstig, die zichzelf in meer of mindere mate beschouwen als onderdeel van een grotere Friestalige gemeenschap.
Fryslân. Op 1 januari 1997 werd de officiële naam van de provincie door de Friese Provinciale Staten veranderd van 'Friesland' in 'Fryslân'.
De Nederlandse overheid erkent drie regionale talen in Nederland: het Nedersaksisch, waartoe de dialecten van (een deel van) Gelderland, Overijssel, Drenthe en Groningen behoren (4,8 procent) , het Fries, met uitzondering van Stadsfries (Leeuwarden en andere oudere Friese steden) (2,0 procent) en het Limburgs (3,4 ...
1. Elon Musk - $192 miljard. De rijkste man ter wereld is wederom Elon Musk, sinds de overname van Twitter was hij gezakt op de lijst.