Doordat geluid dat in een ruimte weerkaatst ontstaat galm en hol geluid. Bij meerdere keren weerkaatsing van het geluid, klinkt het harder en langer en wordt de galm, echo en holle klank sterker ervaren.
Nieuwbouwwoning en interieur
De ruimte 'heeft een echo' en klinkt 'hol'. Dit komt omdat de benedenverdieping vaak uit één grote ruimte bestaat, waarbij dit vroeger uit losse kamers bestond.
Waarom galmt het in huis? De echo of galm in huis wordt veroorzaakt door het weerkaatsen van geluid op gladde, harde oppervlakken. In moderne interieurs hebben harde materialen, esthetisch gezien, echter vaak de voorkeur ten opzichte van gestoffeerde elementen.
Je zou bijvoorbeeld plafonds kunnen verlagen, isolatieschuim gebruiken of voorzetwanden plaatsen. Maar je kunt dit ook al kleinschalig aanpakken: plak een stuk schuimrubber achter je schilderijen en spiegels en het geluid zal al veel minder weerkaatsen!
De terugkomende geluidsgolven noemen we de echo, ofwel het dubbel horen van geluid. In een kamer vindt dit effect plaats wanneer er niet genoeg geluidsabsorberend meubilair of decoratie aanwezig is.
Door verschillende hoekjes te maken in een open ruimte doorbreek je de weerkaatsing van het geluid. Denk hierbij aan planten met grote bladeren. Ook kan een open kast of roomdivider al veel doen, zonder dat het hokkerig aanvoelt.
Doordat geluid dat in een ruimte weerkaatst ontstaat galm en hol geluid. Bij meerdere keren weerkaatsing van het geluid, klinkt het harder en langer en wordt de galm, echo en holle klank sterker ervaren. We spreken dan over slechte akoestiek.
Voorbeelden van geluidsabsorberende materialen (trillingsdemping): gordijnen, tapijt, steenwol/glaswol, stoffen stoelzittingen, gaatjesplafonds, suskasten. Er zijn verschillende soorten materiaal die het geluid kunnen absorberen, bijvoorbeeld: - een poreuze laag (steenwol, textiellaag e.d.) - een absorberend paneel.
Hoe gehorig mag een huis zijn; de richtlijnen
De richtlijn is tussen de 50 en 70 decibel, wat evenveel lawaai geeft als een stofzuiger op een meter afstand. 's Avonds moet het stiller zijn; tussen de 45 en 60 decibel. In de nacht mag het geluid niet luider dan 40 en 60 decibel zijn.
Als je je in een omgeving met slechte akoestiek bevindt, kan dit ernstige gevolgen hebben voor je gezondheid en welzijn. Het kan stress, concentratieproblemen en een algemeen slechte invloed op jouw gezondheid veroorzaken.
In principe zijn er twee soorten geluid die overlast kunnen geven: luchtgeluid en contactgeluid. Bij geluidsoverlast is er overigens meestal sprake van een combinatie van beide soorten geluid maar is één factor dominant.
Plaats meubels in een grote ruimte niet langs de kant, maar verdeel de ruimte in meerdere hoekjes als dat kan. Dit doe je met behulp van kasten of roomdividers, maar je kunt de bank ook in het middel van de kamer plaatsen. Als geluidsgolven onderbroken worden door meerdere objecten, zullen geluiden minder hol klinken.
Poreuze oppervlakken absorberen meer geluid (vooral hoge tonen) dan harde (niet poreuze) oppervlakken. Een voorbeeld van deze poreuze isolatiematerialen zijn bijvoorbeeld steenwol, glaswol, minerale wol of houtvezel. Steenwol bevat veel massa per m3 en biedt daarom een betere geluidsisolatie dan bijvoorbeeld glaswol.
Behang kan veel doen voor de akoestiek in huis. De oplossing zit hem in het reliëf. Behang met reliëf weerkaatst het geluid waardoor het zachter en minder hol klinkt. Je ruimte doet hierdoor direct warmer aan.
In de ruimte kan niemand je horen schreeuwen. Dat komt doordat er geen lucht is - de ruimte is een vacuum. Geluidsgolven kunnen zich in een vacuum niet verplaatsen.
In onze hersenen zit een soort akoestische kaart, opgemaakt uit hersencellen, van de omgeving die ons omringt. Een geluid baant zich via het linker- en het rechteroor een weg naar de hersenen. Enkel die hersencellen waar het linker- en rechter geluidsignaal tegelijk toekomen, worden geactiveerd.
Geluid plant zich niet voort in een vacuüm
Geluid zijn golven die zich alleen kunnen voortplanten in een medium. Het verplaatst zich door lucht, andere gassen, vloeistoffen en vaste stoffen. De geluiden die je hoort zijn veranderingen in de luchtdruk.
Om een compleet geluiddichte ruimte te creëren zou je een volledige isolatieschil moeten maken op de wanden, de vloer en het plafond. Dat is haast onmogelijk. Het contactgeluid kan je gelukkig gedeeltelijk dempen door de aanliggende muur, vloer of het plafond beter te isoleren.
Voor een aangename akoestiek moet het liefst 20-30% van de vloeroppervlakte bedekt zijn. Gordijnen helpen goed tegen galm. Kies bij voorkeur een dikke raambekleding of gordijnen met een dubbele laag stof. Heb je liever transparante gordijnen kan je overwegen om ze te combineren met een plissé of een rolgordijn.
Gebruik een akoestisch doorlatend doek zoals kaasdoek, linnen, polyester of scheerwol. Hoe dunner en opener de textielsoort, hoe beter het lucht en dus ook geluid doorlaat. Hoe dikker en dichter het doek, hoe lager de absorptiewaarde zal zijn.
Op de dag vóór het onderzoek mag u vanaf 24.00 uur 's avonds niet meer eten, drinken, snoepen, kauwgom kauwen en roken tot na het onderzoek. De medicijnen die u op doktersvoorschrift gebruikt, mag u gewoon met een beetje water innemen.
Gerecycled vilt heeft zeer goede akoestische eigenschappen waardoor je uitstekend de akoestiek kunt verbeteren. Hierbij geldt: hoe dikker, hoe beter de akoestiek. Voor een optimaal resultaat adviseren we om PET-vilt akoestische panelen op een spouw aan te brengen van circa 25 mm.