Soft skills horen niet bij een specifiek beroep en worden daarom ook wel overdraagbare vaardigheden worden genoemd. Hard skills zijn functioneel en/of technisch en het eindresultaat is tastbaar en/of meetbaar. Bij een hard skill draait het om vakinhoudelijke kennis of iets wat je hebt kunnen leren.
Er zijn vele beschrijvingen van skills: Vaardigheden die je nodig hebt om een prestatie te leveren. Een vaardigheid die geleerd wordt door training. Iets dat je met gemak doet.
Hard skills zijn meetbare, functionele of technische vaardigheden. Deze vaardigen zijn tastbaar. Voorbeelden hiervan zijn schrijven, programmeren en kennis over bijvoorbeeld de Nederlandse economie. Hard skills hebben meestal te maken met de inhoud van je functie.
Waarom zijn soft skills belangrijk
Soft skills onderscheiden mensen van elkaar en zorgen ervoor dat mensen op allerlei verschillende manieren met elkaar kunnen samenwerken. Dankzij soft skills vullen mensen elkaar aan, kunnen ze elkaar ondersteunen en ontstaan er hechte samenwerkingsverbanden.
Tips voor een goed persoonlijk profiel
is persoonlijk en in de ik-vorm geschreven. is kort (maximaal 5 regels) zegt wie je bent, waar je goed in bent, je sterke eigenschappen, wat je zoekt en/of wat je ambieert. sluit aan op de functie waarop je solliciteert.
Flexibiliteit – Je kunt goed omgaan met wisselende omstandigheden. Energie – Je hebt heel veel energie voor je werk over. Expertise – Je bent heel goed in iets, waar je ook volledig voor gaat. Leervermogen – Je staat open voor nieuwe plannen en ontwikkelingen.
Harde vaardigheden zijn de dingen die u hebt geleerd te doen of te gebruiken, zoals tools, technologieën of bekwaamheden. Zachte vaardigheden zijn intermenselijke vaardigheden die u in de loop der tijd hebt ontwikkeld, zoals effectieve communicatie, betrouwbaarheid of gulheid.
Vaardigheden zijn (meestal) specifieke activiteiten of taken die je kunt aanleren. Denk bijvoorbeeld aan de werkwijzen en skills die je leert tijdens het volgen van een beroepsopleiding.
In dit boek staan je menselijke vaardigheden centraal, je soft skills. Feedback geven, schrijven, pitchen, leidinggeven, plannen, presenteren, jezelf organiseren, samenwerken... Het is maar een greep uit de vele soft skills die je terugvindt in Wat ze je op het werk niet vertellen.
Een competentie is een verzameling van kennis, ervaring, vaardigheden en talent . Ze worden vaak opgedeeld in hard skills en soft skills.
In je persoonlijke profiel beschrijf je wie je bent, wat je kunt en wat je wilt. Dit doe je door stil te staan bij je karaktereigenschappen, drijfveren en waarden (wie ben ik?), je talenten, competenties en vaardigheden (wat kan ik?) en je interesses, passies en loopbaanwensen (wat wil ik?).
Een goede profielschets
Een tekst van maximaal 7 regels lang waarin je een mogelijke toekomstige werkgever laat weten wie je bent. Natuurlijk laat je duidelijk weten waar je goed in bent. Ook beschrijf je zo nauwkeurig mogelijk naar welke baan je op zoek ben. Vergeet ook niet om je ambities en doelen te vermelden.
Voorbeelden van slechte eigenschappen
Ik ben veeleisend (ik wil het maximale uit mezelf en anderen halen) Ik ben weleens te behulpzaam (ik besteed tijd aan collega's die om hulp vragen, waardoor mijn eigen taken erbij inschieten) Ik ben een control freak (ik wil mijn taken volledig beheersen) Ik ben soms té zorgvuldig.
De term sterke punten zegt het eigenlijk al: dit zijn positieve eigenschappen, oftewel, dingen waar jij goed in bent. Dan hebben we het niet over goed kunnen tekenen (dat is dan weer een vaardigheid), maar bijvoorbeeld wel over behulpzaam zijn.