Gebruik niet twee kussens en vermijd het dubbelvouwen van een te dun kussen. Voor rugligging heeft u een kussen onder de nek en het hoofd nodig. Veel rugslapers slapen zonder kussen, echter een kussen Afbeelding 5b: te hoog kussen is aan te raden.
Zonder hoofdkussen slapen gaat haast niet en kan zelfs leiden tot artrose. Probeer het maar eens uit, dan begrijp je wel waarom; zonder kussen of op een te dun hoofdkussen bungelt je hoofd schuin naar beneden en trek je je nekwervels uit hun fatsoen. Bovendien komt er teveel druk te staan op de schouder waarop je ligt.
Op je buik slapen wordt beschouwd als de meest ongezonde slaaphouding. Je nek en je hoofd worden namelijk uit de rechte lijn gedwongen. Dit is dan ook de enige slaappositie waarbij je het beste zonder kussen kunt slapen, om je wervelkolom nog enigszins in een rechte lijn te houden.
Wil je optimaal genieten van een welverdiende nachtrust dan kun je het beste op je rug gaan liggen. De rugligging is de beste slaaphouding volgens verschillende wetenschappers. Het grootste voordeel van op je rug slapen, is dat je nek, ruggenwervel en hoofd op een neutrale manier in volledige rust liggen.
Buikslapers slapen op lage kussens die goed inveren. Zijslapers slapen juist op hoge en harde kussens. Rugslapers geven veelal de voorkeur aan een gemiddeld hoog en hard kussen waarbij de hoogte van het kussen afhankelijk is van de kromming van de rug.
Een goed hoofdkussen zorgt ervoor dat je hoofd tijdens het slapen niet te ver voor- en achterover of opzij buigt. Het beste is een kussen waarop je hoofd ongeveer in een rechte lijn ligt met je ruggengraat. Dit is ook belangrijk bij de keuze voor de juiste matras.
Een kussen zijslapers tussen benen zorgt voor een stabiele zijligging van de benen en de knieën. Zo wordt de spanning op de heupen voorkomen. Je kunt het kussen zijslaper benen zeer goed gebruiken na een heupoperatie of als je daar klachten aan hebt.
Het gebruik van een kniekussen tijdens het slapen kan helpen de uitlijning van het lichaam te verbeteren en zowel rugpijn als kniepijn te verminderen. Het creëert een comfortabele ondersteuning tussen de knieën en bevordert een juiste uitlijning van de heupen, wervelkolom en benen.
De rugligging met de armen omhoog is een goede houding voor de rug en werkt rimpelvorming tegen. Rugligging werkt snurken wel in de hand. De armen kunnen het beste naast het lichaam gelegd worden in tegenstelling tot naar boven omdat dit zenuwen af kan knellen.
Lig dus op je linkerkant en laat je armen comfortabel voor je rusten. Buig je knieën en trek je benen lichtjes op. Wie heel veel last heeft kan op de rug gaan liggen en een stapel kussens onder haar rug en hoofd leggen.
Mét ondergoed versus zonder ondergoed
Slapen zonder ondergoed heeft nog meer voordelen. Je lichaam kan beter afkoelen waardoor je beter slaapt. En ook je algemene slaapkwaliteit kan aanzienlijk verbeteren. Verschillende experts geven aan dat de ideale slaapkamertemperatuur tussen de 15 en 19 graden Celsius ligt.
Slechtste slaaphouding
Volgens de slaapcoach is op de buik slapen niet zo geweldig voor het lichaam. Wanneer u in deze houding slaapt, ligt uw nek in een onnatuurlijke hoek en zakt uw onderrug te ver door. Daardoor komt er te veel druk te staan op uw wervels en belast u uw rug.
Het optillen van je benen kan een eenvoudige manier zijn om de zwelling te verminderen en de pijn te verlichten. Ook spataderen zijn vaak het gevolg van een slechte bloedcirculatie. Slapen met je benen ophoog kan de bloedstroom verbeteren en spataderen mogelijk voorkomen.
Het gewenningsproces van een nieuw matras kan een maand duren. Bij een hoofdkussen is dit ongeveer een week. De ene persoon went sneller aan nieuwe slaapproducten dan de ander.
Levensduur hoofdkussen. De levensduur van een hoofdkussen varieert van soort tot soort en hangt natuurlijk af van het gebruik. Een goed veren kussen moet ongeveer vijf tot zes jaar mee kunnen gaan en een latex of een donzen kussen meestal vier tot vijf jaar.
De levensduur van een hoofdkussen
Ook naar hygiëne toe raden wij aan om jouw hoofdkussen zeker na 3 jaar te vervangen.
Of andersom: slapen op je rechterzij kan zorgen voor maagzuurklachten. De moeilijke termen zullen we je besparen, maar het komt erop neer dat de spier in je slokdarm – die het zuur in je maag houdt – slapper wordt als je op je rechterzij slaapt. Daardoor komt zuur omhoog en krijg je last van een branderig gevoel.
Praten in je slaap komt wel vaker voor en is eigenlijk een vorm van een slaapstoornis. Het is over het algemeen totaal niet schadelijk of gevaarlijk dus maak je niet druk! Al ligt het er wel een beetje aan wàt je dan precies zegt. Soms kan het zelfs best grappig zijn voor je bedpartner!
Lachen in je slaap is een erg onschuldig en kan in 99% van de gevallen geen kwaad. Uit recent onderzoek is gebleken dat het een onschuldig fysiologisch fenomeen is die vooral in de REM-slaap en tijdens dromen voorkomt.
Je hebt volgens experts het juiste kussen als je rug en je nek recht liggen en je kin omhoog blijft. Soms slaap je zo onrustig dat je kussen in je slaap verplaatst en je niet goed meer ligt. Met deze tips blijf je altijd comfortabel liggen, hoe je ook slaapt. Leg een extra kussen onder je knieën of bij je onderrug.
Trek het kussen goed tot tegen je schouder aan. Een goed hoofdkussen heeft een (lichte) nekrol, je hoofd moet over de nekrol liggen. Als je het kussen niet goed tot tegen de schouder aantrekt kan je met je hoofd op de nekrol liggen. Dit is niet de bedoeling.
Leg liever geen kussen onder uw knie, omdat uw knie dan gebogen ligt. Op geleide van de pijn en de wondgenezing, mag u het buigen van de knie ook gaan oefenen.
Wol is veerkrachtig en biedt ondersteuning. Wolvezels springen altijd in de originele vorm terug waardoor het kussen zijn veerkracht behoudt en de juiste ondersteuning blijft bieden. Wol heeft een hoog absorptievermogen. Vocht wordt gemakkelijk opgenomen en ook snel weer afgegeven aan de omgeving.
Je slaaphouding bepaalt hoeveel steun je hoofd nodig heeft. Buikslapers liggen met hun hoofd dicht tegen de matras en hebben dus een dun kussen nodig. Zijslapers hebben een dikker kussen nodig dat veel steun geeft. Rugslapers kiezen best iets tussenin.