Verwacht je dat je klachten krijgt, bijvoorbeeld omdat je gaat sporten? Je kunt dan voor de tijd een kortwerkende puffer gebruiken. Zo voorkom je benauwdheid of kun je je klachten verminderen. De werkzame stof in de kortwerkende luchtwegverwijders zijn onder andere salbutamol, fenoterol en terbutaline.
Ventolin behoort tot de kortwerkende luchtwegverwijders. Door het medicijn ontspannen de spieren in de longen en vermindert benauwdheid. Artsen schrijven ventolin voor bij longaandoeningen, zoals astma en COPD. Je kunt het toedienen met een inhalator, diskus of vernevelaar.
Wat is het verschil tussen Ventolin en salbutamol? Ventolin is de merknaam van een longmedicijn. Salbutamol is de werkzame stof in dit medicijn.
Volgorde van de medicijnen
Als uw kind op hetzelfde tijdstip meerdere soorten medicijnen moet inhaleren, dan kunt u het beste eerst het luchtwegverwijdende medicijn geven en daarna het ontstekingsremmende medicijn. Het luchtwegverwijdende medicijn zorgt er namelijk voor dat de luchtwegen wijder worden.
Als een luchtwegverwijder en een luchtwegbeschermer / ontstekingsremmer gelijktijdig moeten worden toegediend, gebruik dan eerst de luchtwegverwijder (blauw) en na vijf tot tien minuten de luchtwegbeschermer / ontstekingsremmer (oranje of bruin).
Inhalatiemedicijnen zijn te inhaleren met een puffer. Je hebt grofweg twee soorten puffers: de poederinhalator en de dosisaerosol. De poederinhalator is een apparaatje met poeder erin dat je inhaleert door op een knop te drukken. Het apparaatje bevat een bepaalde hoeveelheid doseringen.
De gebruikelijke dosering voor Ventolin Nebules (verneveloplossing) is voor volwassenen en kinderen boven de 12 jaar 2,5 mg. De arts kan dit verhogen tot maximaal 5 mg. Je kunt de behandeling maximaal vier keer per dag toepassen. Bij andere toedieningsvormen kunnen de doseringen anders zijn.
Volwassenen en adolescenten van 12 jaar en ouder Verlichting van aanvallen: 1-2 inhalaties naar behoefte. Maximale dosering: 8 inhalaties per dag. Ter voorkoming van symptomen ten gevolge van allergenen of lichamelijke inspanning moeten 10- 15 minuten voorafgaande aan de blootstelling twee inhalaties worden genomen.
Dit is het bedrag dat per stuk ten laste van uw eigen risico komt. GLAXOSMITHKLINE B.V. Dit geneesmiddel is alleen op recept verkrijgbaar.
Ga na wat u kan helpen om de spanning te verminderen. Probeer rustig te ademen als u hyperventileert. Adem diep in door uw neus en uit door uw mond. Als u een allergische reactie heeft, gebruik dan uw medicatie of neem contact op met de huisartsenpost.
Tijdens momenten van kortademigheid probeert u best zo weinig mogelijk te spreken of te bewegen. Probeer afleiding te zoeken zoals tv kijken, de radio aanzetten en- zovoort. Verlucht de kamer regelmatig zodat zuurstofrijke lucht kan binnen- stromen.
Contacteer zo snel mogelijk je arts.
Doe dit zeker als de klachten snel opkomen en je heel kortademig bent.
Luchtwegbeschermers om te inhaleren zijn bijnierschorshormonen, ook wel corticosteroïden genoemd. Deze middelen werken ontstekingsremmend en beschermen de luchtwegen tegen prikkels die benauwdheid veroorzaken. Hierdoor zal de conditie van de longen verbeteren en zal het aantal aanvallen van benauwdheid afnemen.
De klachten worden dan minder en kunnen lang wegblijven. Er zijn 2 soorten medicijnen: luchtwegverwijders en ontstekingsremmers. Luchtwegverwijders werken snel: binnen 5 tot 10 minuten. Ontstekingsremmers beginnen na een paar weken goed te werken.
Er zijn in Nederland drie soorten inhalatoren beschikbaar: dosis-aërosol, poederinhalatoren en vernevelapparaten. Welk soort iemand nodig heeft, hangt onder andere af van welke inhalator bij iemand past. De arts bespreekt dit met de zorgvrager.
MOGELIJKE BIJWERKINGEN
De volgende bijwerkingen zijn gemeld bij het gebruik van dit medicijn. Vaak: - beving (tremor) - hoofdpijn - versnelde hartslag (tachycardie). Soms: - beverig gevoel en een snelle of onregelmatige hartslag (hartkloppingen/palpitaties) - kramp in de spieren - irritatie van mond en keel.
Een luchtwegverwijder werkt snel: binnen 5 tot 30 minuten bent u minder benauwd. Er zijn verschillende soorten: luchtwegverwijders die kort werken (4 tot 6 uur), zoals salbutamol. luchtwegverwijders die lang werken (12 tot 48 uur), zoals formoterol.
Je begint steeds met de puff die de luchtwegen openzet, bv. Ventolin (blauw). Daarna geef je de langwerkende puff of de puff met de corticoïden, bv. Pulmicort of Flixotide.
Er zijn kortwerkende luchtwegverwijders zoals salbutamol (Ventolin®, Salbutamol Cyclocaps®, Airomir®), terbutaline (Bricanyl®) en fenoterol (Berotec®, fenoterol+ipratropium = Berodual®,).
Je waarschuwt de huisarts of kinderarts als: er geen verbetering of zelfs toename van de klachten is ondanks het geven van de Salbutamol. je 48 uur lang elke 3 uur Salbutamol geeft en je van mening bent dat je nog niet kunt gaan afbouwen met de Salbutamol.
Salbutamol heft binnen 5 minuten de verkramping in de luchtwegen op, zodat u weer makkelijker kunt ademen. De werking houdt ongeveer 4 tot 6 uur aan. Dit middel neemt de gevoeligheid voor prikkels niet weg.
Luchtwegbeschermers om te inhaleren
Deze middelen werken ontstekingsremmend en beschermen de luchtwegen tegen prikkels die benauwdheid veroorzaken. Hierdoor zal de conditie van de longen verbeteren en zal het aantal aanvallen van benauwdheid verminderen. Voorbeelden zijn beclometason, budesonide en fluticason.
Via de voorzetkamer kan de patiënt gewoon een aantal malen rustig inademen – volwassenen vijf keer, kinderen tien keer. De meeste voorzetkamers hebben een klep of ventiel zodat de patiënt niet kan uitademen via de voorzetkamer.