Diepvries: het klinkt misschien een beetje gek maar leg je wollen kleding eens een nachtje in de vriezer nadat je de kleding goed nat hebt gemaakt. Door de kou trekken de vezels samen. Hierdoor zullen ze minder tot niet meer prikken.
Zo kun je je trui, wanneer je 'm helemaal nat hebt gemaakt, voor een nacht in de vriezer stoppen. Daarna haal je 'm eruit en laat je de trui helemaal ontdooien. Pas wanneer-ie helemaal ontdooit en droog is, kun je de trui weer aantrekken. Ook is het een optie om je trui te wassen met wat azijn erbij.
Voeg een scheutje azijn toe
Door een scheutje azijn toe te voegen aan je wollen was, zullen harde en jeukende pluisjes meteen weer een stuk zachter worden. Vergeet in dat geval je trui niet binnenstebuiten te wassen. Zo vermijd je dat er door de wrijving nog extra pluisjes bijkomen.
De vriezer in
Maak je kriebeltrui een beetje nat en leg hem een nachtje in de vriezer. Door de koude trekken de vezels samen, waardoor je trui minder gaat kriebelen. Eens de ochtend aanbreekt, kun je het kledingstuk weer laten ontdooien, maar doe dit heel rustig, omdat je anders de vezels breekt.
Jup, je leest het goed: azijn. Maak een handwasje met dit keer koud water en voeg in plaats van conditioner, twee scheutjes azijn toe. Dompel vervolgens je trui binnenstebuiten (!) in het azijnwater en laat de azijn er even goed intrekken. Spoel daarna je trui uit et voilà!
In wol zit lanoline, dit is een natuurlijk waslaag die het schaap beschermd tegen de regen. Deze lanoline kan allergische reacties veroorzaken. Ook mensen met astma of hooikoorts kunnen last hebben van wol. Maar het gekriebel dat wol kan veroorzaken is zelden een allergische reactie.
Wolvezels variëren in dikte van 10 tot 40 micrometer. Hoe dunner de vezel, hoe minder hij kriebelt. De meeste mensen krijgen last van jeuk als de wol dikker is dan 28 micrometer.
Merinowollen plaids prikken bijna niet. Merinowol is afkomstig van merinoschapen, wat het meest voorkomende schapenras ter wereld is. Omdat de vezels van merinoschapen dicht op elkaar groeien, prikt dit soort wol minder dan pure wol. Een merinowol plaid is warm, zacht en ademt goed.
Tips om pillen te voorkomen. De bekendste methode om wolpilling te voorkomen is de vriezer. Stop je nieuwe wollen item gewoon in een plastic zak en plaats het min of meer 48 uur in de vriezer. Zodra de uren zijn verstreken, mag het item ontdooien en wordt het direct in de machine geplaatst voor een eerste wasbeurt.
Wollen truien kunnen zachter worden met precies hetzelfde als waar jij je haar ook zachter mee maakt: crèmespoeling! Je wollen trui kun je het beste met de hand wassen. Maak de trui nat met koud of lauw water en maak hem vervolgens weer een beetje droog met een handdoek.
Veel wol bevat lanoline. Dit kan zorgen voor flinke jeuk maar ook huiduitslag. De beste remedie is om geen wol meer te dragen wat lanoline bevat.
Heb je een prachtige wollen sjaal of trui in je kleerkast hangen? Stop hem dan gedurende 24 uur in je diepvries voor je hem aandoet. Deze tip werkt ook om stoffen zachter te doen aanvoelen.
Het is koud en je hebt behoefte aan een extra laagje. Of je trui kriebelt en je wilt er graag iets onder dragen. Onder een trui kan je een ondershirt, een T-shirt of een overhemd dragen.
Heb je eerder onze tips gelezen over wassen met azijn? Doe dit absoluut niet met je wol! Azijn tast namelijk de lanoline die van nature in wol zit aan.
– De natuurlijke dierlijke vezels zoals wol en zijde (beiden van oorsprong ) en de natuurlijke plantaardige vezels zoals katoen en linnen (cellulose) veroorzaken maar zelden contactallergische reacties. Wel geven wol en zijde vaak aanleiding tot irritatiereacties bij mensen met een droge en/of atopische huid.
Wollen kleding voelt heerlijk zacht aan. Wol is zo licht als een veertje. Wol is ademend. De vezels in de wol zijn enorm elastisch.
Gebruik voor wollen kleding altijd het speciale wolwasprogramma. Dit programma warmt langzaam op naar 30 °C en zorgt ervoor dat de gevoelige wolvezel geleidelijk aan deze temperatuur went. Centrifugeren doe je op max. 600 toeren.
Vanwege zijn vuil- en geurafstotende eigenschappen, hoef je wol niet vaak te wassen.
Vouw je kledingstuk op, stop het in een zakje en leg het voor 24 uur in de vriezer. Doordat de vezels samentrekken wordt het kledingstuk minder statisch. Dit verkleint de kans op pluisjes en loshangende bolletjes die loslaten.
De fijnste en duurste wol ter wereld is afkomstig van de vicuña.
De duurste wol is vicuñawol, een kameelsoort die oorspronkelijk uit Zuid-Amerika komt. Vicuñawol wordt beschouwd als de fijnste en zachtste vezel op de markt, waardoor het een van de meest luxueuze en dure materialen voor kleding en accessoires is.
Producten van kasjmier kunnen tot acht keer warmer zijn dan die van schapenwol. De kasjmiervezel is nóg zachter en lichter dan de merinowolvezel en daarom zeer comfortabel.
Alpaca wol bevat geen wolvet lanoline en prikt niet, daardoor is de stof perfect bij allergische reacties of een gevoelige huid.
Merino wol is afkomstig van merino schapen en is een zeer dunne en fijne wolkwaliteit. De biologische merino wol is een milieuvriendelijke enzymenbehandeling ondergaan waardoor de kriebelende haren van de wol verwijderd worden. Daardoor voelt het erg zacht aan op de huid.
De blouse is gebreid van merinogaren (link naar onderwerp) , dat heerlijk zacht is. Het is perfect voor kinderen omdat het garen niet jeukt of krast - integendeel, het voelt prettig aan om te dragen. Het is gemaakt van een natuurlijk materiaal en is verkrijgbaar in veel verschillende aardse en felle kleuren.