Je hoeft dit ook niet te melden bij je verzekeraar. En jouw auto blijft gewoon verzekerd, ook met je zoon of dochter achter het stuur. Zat jouw kind achter het stuur en ontstond er schade? Dan geldt er een extra eigen risico van € 250 als jouw zoon of dochter nog geen 24 jaar is.
Kortom, als je kind (of buurman, suikeroom of achterneef) vanavond vraagt om de sleutel van je auto, kun je gewoon ja zeggen. Bij het uitlenen van de auto is hij gewoon verzekerd. Let wel op: volgens de wet betaalt de kentekenhouder de boetes.
De eigenaar van de auto is verantwoordelijk voor de auto en de daarbij behorende verzekering. Als iemand anders in jouw auto rijdt, verandert dat niet. Je hebt deze immers zelf uitgeleend. Dat betekent dat jouw verzekering de schade vergoedt, en jij jouw schadevrije jaren verliest.
Auto uitlenen is geen probleem
Het is gelukkig niet zo dat je een auto niet kunt uitlenen. Je auto is gewoon verzekerd als je die een keer wilt uitlenen. Je ouders mogen dus wel in je auto rijden en jij in die van hen. Dit is geen probleem, als ze maar niet vaker dan jij de auto gebruiken.
Alhoewel het misschien aantrekkelijk lijkt, is het afsluiten van een autoverzekering op naam van je ouders zeker geen slimme zet. Ten eerste is het formeel gezien niet eens mogelijk. Als een auto op jouw naam staat, dan mag de autoverzekering in principe alleen door jou persoonlijk worden afgesloten.
Auto bezitten is verzekeren
Het is niet mogelijk dat jij de auto verzekert, terwijl op papier iemand anders de eigenaar is. Een auto verzekeren die niet op jouw naam staat, is bij geen enkele verzekeraar mogelijk.
Heb je meerdere auto's waar je regelmatig in rijdt? Dan moet je deze verzekeren. Hiervoor kun je een aantal afwegingen maken. Je kunt bij de meeste verzekeraars namelijk twee auto's verzekeren op één naam.
Als ik een familielid of kennis in mijn auto laat rijden, is hij/zij dan verzekerd? Ja, u mag uw auto uitlenen aan bijvoorbeeld een familielid, vriend of kennis. Uw auto is dan nog steeds verzekerd op basis van de autoverzekering die u zelf heeft afgesloten.
Ja hoor: je mag je auto gewoon aan iemand uitlenen. Je autoverzekering is namelijk gekoppeld aan je kenteken. Als een vriend of vriendin met jouw toestemming in je auto rijdt, ben je gewoon verzekerd voor eventuele schades.
Je mag zonder problemen jouw auto uitlenen aan vrienden of familieleden. De BA autoverzekering blijft gewoon geldig. De bestuurder aan wie je de auto leent, moet uiteraard wel een geldig rijbewijs hebben.
De BA-verzekering van de wagen blijft geldig, zelfs wanneer jij achter het stuur zit. Bij een ongeval in fout zal de verzekeraar van de eigenaar van de wagen de andere partij vergoeden. Heeft de eigenaar een omnium-verzekering? Dan krijgt hij of zij ook de kosten aan zijn eigen wagen terugbetaald door de verzekering.
Auto (uit)lenen of niet? Naast de kosten, zitten er nog andere nadelen vast aan het uitlenen van je auto. Als eigenaar van de auto ben je aansprakelijk voor alle schades en de meeste boetes die de bestuurder van de auto veroorzaakt.
Niet voor de persoon. Zo ben je in andermans auto dan ook gewoon verzekerd. Dit neemt niet weg dat de eigenaar van de auto altijd wel aansprakelijk blijft voor alles wat er met de auto gebeurt. De kosten die ontstaan na schade als je in een geleende auto rijdt, blijven dus wel voor de eigenaar van de auto.
Voor kinderen onder de 18 jaar hoeft voor een basisverzekering geen een premie te worden betaald. Zij hebben daarom ook geen recht op zorgtoeslag. Een kind kan bij de polis van één van de ouders worden meeverzekerd, maar kan voor een basispolis vaak ook gratis bij een andere zorgverzekeraar worden verzekerd.
Polissen van overledenen
Als je zeker wilt weten of de overledene was verzekerd, kun je een digitale aanvraag voor een onderzoek indienen. Het Verbond vraagt de deelnemende verzekeraars of de persoon in kwestie verzekerd was. Ook hier gelden spelregels. Lees deze spelregels goed door voordat je een aanvraag indient.
Het is toegestaan voor jezelf of voor een partner een 2de auto op eigen naam te verzekeren. En dat kán soms goedkoop dankzij een gezinsregeling oftewel tweede gezinsautoregeling. Wat daarentegen NIET mag is de auto van jouw kind op eigen naam verzekeren. Je zoon of dochter zal zélf een autoverzekering moeten afsluiten.
De persoon aan wie u de auto heeft uitgeleend, kan een aanrijding krijgen met schade als gevolg. U bent als eigenaar verantwoordelijk voor uw auto en alles wat er met uw auto gebeurt. Dus schade, een eigen risico en eventuele boetes komen voor úw rekening.
We kunnen je geruststellen: ja, dat mag. Je auto blijft gewoon verzekerd als iemand anders achter het stuur zit.
U kunt zoveel inzittenden meeverzekeren als er gordels aanwezig zijn in het voertuig. Normaal gesproken zijn er vier inzittenden verzekerd op de ongevallen- of schade-inzittendenverzekering.
Bij aansprakelijkheid zijn alle juridische kosten, zoals kosten van een rechtszaak, meeverzekerd. Alle bestuurders, commissarissen en toezichthouders zijn verzekerd. Ook bestuurders van een managementvennootschap.
De regelmatige bestuurder is de persoon die het meest in de auto rijdt. Dit hoeft niet altijd de eigenaar van de auto te zijn. Bijvoorbeeld als een vader een auto voor zijn dochter koopt en de verzekering afsluit. De dochter is in dit geval de persoon die het meeste in de auto rijdt en is dus de regelmatig bestuurder.
Een begrenzer op uw auto zorgt ervoor dat u niet harder kunt rijden dan de begrenzingssnelheid. De snelheidsbegrenzers zijn geschikt voor vrijwel elk voertuig, zolang deze is uitgerust met een elektronisch gaspedaal en is voorzien van een 12V elektrische installatie.
Als ouder is het niet mogelijk om de auto op naam van je kind te verzekeren. Het is wel mogelijk om je kind als regelmatige bestuurder toe te voegen aan de verzekering die op je eigen naam staat. Hiervoor betaal je echter meestal een hogere premie.
Een auto verzekeren die niet op je eigen naam staat, is bijna nooit mogelijk. De enige uitzondering zijn partners die op hetzelfde adres wonen. Je mag de auto waar je de eigenaar van bent dus wel verzekeren op naam van je partner, maar niet op de naam van iemand anders.
Of je nu twee, drie of meer auto's hebt: als ze allemaal op jouw naam staan, mag je ze ook op jouw naam verzekeren. Daarnaast mag je ook voor de auto van je partner op jouw naam een autoverzekering afsluiten, als jij en je partner op hetzelfde adres wonen.