Afspraken in cao en wettelijke afspraken over arbeidsvoorwaarden. De afspraken in een cao zijn vaak gunstiger dan afspraken over arbeidsvoorwaarden in de wet. Zo kan het loon in een cao hoger zijn dan het minimumloon. Of krijgen werknemers meer vakantiedagen dan het wettelijke minimum.
De cao is een belangrijk onderdeel van je arbeidsvoorwaarden. Afspraken in je cao gaan altijd boven die in je persoonlijke arbeidsovereenkomst. Een arbeidsovereenkomst geldt alleen voor jou. Een cao geldt voor een hele sector of bedrijf.
Als er geen cao's of eigen regelingen zijn, maakt u samen met uw werkgever afspraken over uw arbeidsvoorwaarden. Hierbij gelden de algemene regels van de arbeidswetgeving. Deze staan onder andere in de Wet minimumloon, de Arbeidstijdenwet, de Arbeidsomstandighedenwet, de Wet arbeid en zorg en in het Burgerlijk Wetboek.
Over het algemeen staan er in een cao betere afspraken over arbeidsvoorwaarden dan in de wet. Zo kan het loon in een cao hoger zijn dan het minimumloon en kunnen werknemers meer vakantiedagen krijgen dan het wettelijke minimum. Belangrijk om te weten is dat de afspraken in een cao nooit in strijd mogen zijn met de wet.
Als er geen cao's of eigen regelingen zijn, maakt u samen met uw werkgever afspraken over uw arbeidsvoorwaarden. Hierbij gelden de algemene regels van de arbeidswetgeving. Deze staan onder andere in de Wet minimumloon, de Arbeidstijdenwet, de Arbeidsomstandighedenwet, de Wet arbeid en zorg en in het Burgerlijk Wetboek.
Met een cao krijg je vaak meer vakantiedagen, regelmatig een loonsverhoging, toeslag voor overwerk of doorbetaling bij ziekte. Ook regelt een cao vaak je pensioen. En ben je lid van de bond dan heb je inspraak in de cao. Met een cao ben je dus beter af.
Indien er geen cao van toepassing is, dan is er binnen jouw organisatie mogelijk wel sprake van een personeelsregeling. Deze personeelsregeling is meestal opgesteld door de werkgever meestal in samenspraak met de ondernemingsraad. Hierin staan zaken zoals loonschalen, ziekteverzuim-reglement en gedragscodes.
Je kunt een loonsverhoging krijgen als daarover afspraken in je cao staan. Je werkgever is verplicht om de afspraken na te komen. Als je geen cao hebt, is het nog steeds mogelijk om een salarisverhoging te krijgen.
De overheid heeft geen regels vastgelegd over een jaarlijkse verhoging van je salaris. Val je onder een cao? Dan worden daarin afspraken gemaakt over de loonsverhoging. Als je geen cao hebt, moet je zelf met je werkgever onderhandelen over een salarisverhoging.
Als een goedbetaalde baan vinden voor jou erg belangrijk is, kun je als laatste kijken of de branche waarin je werkzaam bent jou wel genoeg (salaris) te bieden heeft. Volgens het onderzoek van RTLZ bieden de branches Techniek, ICT, Mondzorg en Bedrijfseconomie de beste (start)salarissen.
Op de website over cao's van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) kunt u zien of een cao algemeen verbindend is verklaard. En voor welke periode dat het geval is. Let op: Het is aan cao-partijen om de vraag te beantwoorden onder welke cao u valt.
Algemeen verbindend verklaarde CAO
De minister van SZW kan een cao namelijk ook zelf algemeen verbindend verklaren voor alle werkgevers en werknemers binnen dezelfde bedrijfstak. Met deze verplichting voorkom je dat werkgevers onderling met de arbeidsvoorwaarden concurreren tijdens werving en selectie.
Een cao is bij wet niet verplicht. Dit betekent dat als er geen cao (ondernemings-cao of bedrijfstak-cao) van toepassing is, jouw werkgever zich niet hoeft te houden aan cao-bepalingen. Wel moet je werkgever zich houden aan minimaal de wettelijke bepalingen van de arbeidswetgeving.
Indien in uw branche een bedrijfstak-cao algemeen verbindend verklaard (AVV) is. De cao geldt dan automatisch voor alle werkgevers in de bedrijfstak. Check op de site van het Ministerie van SZW of er een cao in uw bedrijfstak of branche algemeen verbindend is verklaard. Cao in de arbeidsovereenkomst.
Uit de berekeningen van ADP blijkt ook dat het nettoloon op de loonstrook van de werknemer stijgt. Een werknemer met een modaal brutosalaris (€ 3.086) gaat er per 2023 netto met € 91 (3,70%) per maand op vooruit. De belangrijkste reden voor de stijging van het nettoloon is de hogere arbeidskorting.
Het is gebruikelijk bij promotie een grotere salarissprong toe te kennen dan jaarlijks gebruikelijk is. Als regel voor salarisverhoging bij promotie kan 6 tot 10 procent worden aangehouden.
De exacte hoogte van je loon is meestal afhankelijk van je functie en de schaal waarin je wordt ingedeeld. Die schaal hangt vervolgens weer af van je opgedane werkervaring, je leeftijd en je eventueel genoten opleiding. Je werkgever is verplicht om je minimaal het salaris te betalen dat in de cao vermeld staat.
Een cao moet worden aangemeld bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en kan worden afgesloten voor maximaal vijf jaar. In de meeste gevallen wordt gekozen voor een looptijd van één of twee jaar. Op elke cao staat een ingangsdatum. Dit is in de meeste gevallen ook de meest logische dag van begin.
De meeste werknemers vallen in Nederland onder een collectieve arbeidsovereenkomst: het precieze aantal is een kwestie van definiëring, maar in totaal ruim 6 miljoen werknemers is een goed gefundeerde schatting. Dit is zo'n 70% van de Nederlandse beroepsbevolking.
De individuele arbeidsovereenkomst wordt afgesloten tussen twee partijen: de werkgever en de werknemer. Afspraken over arbeidsvoorwaarden die gelden voor groepen medewerkers - bijvoorbeeld de hele organisatie of een bedrijfstak - worden vastgelegd in een collectieve arbeidsovereenkomst (cao).
De werkgever kan de (toepasselijkheid van de) CAO overigens niet eenzijdig intrekken of wijzigen: dat kan slechts met instemming van alle CAO-partijen.