Uw werkgever mag u soms ontslaan als u een vast contract heeft. Dit mag alleen als hij daarvoor goede redenen heeft. Deze redenen moeten ook in de wet staan.
Zelf opzeggen
Je kunt je vaste contract zelf opzeggen, zolang je de wettelijke opzegtermijn in acht neemt. Pas er wel mee op! Als je zelf ontslag neemt, verlies je in principe je recht op een WW-uitkering en transitievergoeding.
Opzegtermijn met vast contract
Heeft u een contract voor onbepaalde tijd? Dan heeft u een opzegtermijn van 1 maand. Dit betekent dat u 1 maand van tevoren uw contract moet opzeggen. Het gaat om een kalendermaand.
Wanneer mag uw werkgever het dienstverband opzeggen? Uw werkgever mag uw arbeidsovereenkomst alleen opzeggen als u schriftelijk instemt met ontslag. U bent niet verplicht in te stemmen. Gaat u niet akkoord, dan mag uw werkgever alleen opzeggen als het UWV daarvoor toestemming heeft gegeven.
Een arbeidsovereenkomst kan worden opgezegd door de werknemer, maar ook door de werkgever. In het laatste geval kan dit meestal pas na toestemming van het UWV Werkbedrijf. In onderstaande artikelen leest u alles over opzeggen.
Arbeidsovereenkomst opzeggen vóór proeftijd of eerste werkdag? “Kan ik een arbeidsovereenkomst opzeggen voor die is begonnen?” Ja dat kan, maar alleen als er een proeftijd is overeengekomen. Je kan dan opzeggen voor die proeftijd is verstreken, dus ook voor de eerste werkdag.
De hoogte van de transitievergoeding is 1/3 maandsalaris per gewerkt jaar. Wat veel mensen niet weten is dat de hoogte van de vergoeding in de meeste gevallen onderhandelbaar is. Bij een ontslag met een vaststellingsovereenkomst heb je vaak de meeste onderhandelingsruimte.
Sommige gedragingen zijn zo ernstig, dat elke werknemer wel weet dat hij fout zit. In die gevallen kan een werkgever zelfs zonder waarschuwing tot ontslag overgaan. Het gaat dan om gedragingen die reden kunnen zijn voor ontslag op staande voet.
De opzegtermijn die je werkgever moet gebruiken bij het beëindigen van je contract is afhankelijk van hoe lang je in dienst bent. Ben je: Korter dan 5 jaar in dienst: opzegtermijn één maand. Tussen de 5 en 10 jaar in dienst: opzegtermijn 2 maanden.
Een verstoorde arbeidsverhouding betekent dat de werknemer in beginsel wel geschikt is om de werkzaamheden te verrichten, maar dat de relatie tussen beiden partijen zodanig is verstoord dat het nog langer uitzitten van de arbeidsovereenkomst eigenlijk voor niemand echt goed is.
Voor iedereen geldt een opbouw van een derde maandsalaris per dienstjaar. De hoogte van de vergoeding is afhankelijk van het aantal jaren (of een deel daarvan) dat uw werknemer in dienst is geweest. De vergoeding is vanaf 1 januari 2023 maximaal € 89.000. Behalve als een werknemer meer dan € 89.000 per jaar verdient.
Bijvoorbeeld een paar maanden of een jaar. Werknemers of werkgevers kunnen een tijdelijk contract meestal niet tussentijds opzeggen. Een vast contract loopt door totdat de werknemer of de werkgever het beëindigt. Een vast contract wordt ook wel contract voor onbepaalde tijd genoemd.
Als het dienstverband van een werknemer eindigt op initiatief van de werkgever, heeft de werknemer recht op transitievergoeding. Dat geldt ook als de werkgever zijn bedrijf wil beëindigen omdat hij met pensioen wil of omdat hij langdurig arbeidsongeschikt is. En zelfs als de werkgever overlijdt.
Bent u het niet eens met uw ontslag via UWV? Dan kunt u dit aanvechten via de kantonrechter. Bent u het niet eens met de uitspraak van de kantonrechter over de opzegging of ontbinding van de arbeidsovereenkomst? Dan kunt u hoger beroep (en cassatie) instellen.
Er is geen wettelijk aantal voorgeschreven waarschuwingen alvorens je werkgever tot ontslag mag overgaan. Werkgevers hebben vaak in hun hoofd dat dit na 3 officiële waarschuwingen automatisch mag, maar dat is niet zo.
Als u zelf ontslag neemt, krijgt u meestal geen WW-uitkering. Het mag namelijk niet uw schuld zijn dat u werkloos bent. Daarom is het verstandig om pas ontslag te nemen als u een andere baan heeft.
Ja, als je ontslagen wordt of als je contract voor bepaalde tijd niet wordt verlengd heb je als werknemer in principe recht op een transitievergoeding. De regels voor een transitievergoeding gelden dus voor zowel werknemers met een vaste als een tijdelijke baan.
Het is een zogenaamde eenzijdige rechtshandeling. Dat betekent dat de wederpartij niet hoeft te aanvaarden dat jij een overeenkomst opzegt. De wederpartij moet dit gewoon accepteren. Opzegging is alleen een mogelijkheid als het gaat om duurovereenkomsten.
Bij een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd heeft u met uw werknemer afgesproken hoelang hij bij u komt werken. Deze tijdelijke arbeidsovereenkomst kunt u niet zomaar opzeggen voor de afgesproken einddatum. Uw werknemer mag dat ook niet doen.
Als werkgever moet u zich houden aan een opzegtermijn. Deze hangt af van de duur van het contract van uw werknemer. En of hij nog in zijn proeftijd zit. Maar ook van eventuele afspraken met uw werknemer.
Laat de werkgever niet op tijd weten of de arbeidsovereenkomst wel of niet wordt voortgezet? Dan is hij de werknemer een vergoeding van 1 maandsalaris verschuldigd. Houdt de werkgever zich wel aan de aanzegplicht, maar geeft hij het te laat aan? Dan is hij een evenredige vergoeding verschuldigd.