Supplementen van de meeste B-vitaminen, vitamine D en E verminderen de kans op dementie of de achteruitgang ervan niet. Enkel foliumzuur zou een positief effect kunnen hebben.
Een langdurig tekort aan vitamine B12 kan allerhande klachten geven: neurologische klachten zoals tintelingen, coördinatieproblemen en pijn, psychische klachten zoals neerslachtigheid, concentratieverlies en vergeetachtigheid, maar ook bloedarmoede en tandvleesproblemen.
Een deel van de studies vindt dat mensen die een mediterraan dieet volgen, minder vaak dementie ontwikkelen. Ook lijkt het dat het dieet betere mentale vermogens (cognitie) geeft. Het mediterraan dieet bevat veel groentes, fruit, volkoren producten, peulvruchten en onverzadigde vetten (noten of olijfolie).
Vitamine B-6, B-12 en foliumzuur zijn vooral belangrijk voor de hersenstofwisseling. Tekorten aan deze vitaminen kunnen een negatieve invloed hebben op het geheugen en de concentratie. Uit onderzoek blijkt dat ongeveer een kwart van de Nederlandse ouderen een vitamine B-12 tekort heeft.
Hoewel goed onderzoek hiernaar ontbreekt, sluit het onderzoek dat wel gedaan is uit dat vitamine B12-tekort het risico op dementie sterk verhoogt. Andere onderzoeken naar toediening van vitamine B12 bij ouderen, lieten bovendien zien dat het risico op dementie niet afneemt wanneer mensen vitamine B12 gebruiken.
In welke groenten en fruit zit B12? Vitamine B12 is niet te vinden in groente en fruit. Er is, vooral bij veganisten, regelmatig interesse naar bronnen van B12 die niet te maken hebben met dierlijke voeding zoals eieren, vlees, vis of kip. Er werd beweerd dat er vitamine B12 in banaan zit, dit is echter niet zo.
Vitamine B12 zit in dierlijke producten zoals melk, melkproducten, vlees, vleeswaren, vis en eieren. Ook in plantaardige producten kan vitamine B12 voorkomen, bijvoorbeeld in gedroogd zeewier en algen. Maar een groot deel hiervan is een variant die niet actief is en het lichaam niet goed opneemt.
Door een tekort aan vitamine B6 kun je verschillende klachten krijgen, waaronder verwardheid, depressie, aandoeningen aan het zenuwstelsel, vermoeidheid, ontsteking van huid of tong.
Antioxidanten zijn stoffen die de beschadiging van (hersen)cellen tegengaan. Fruit: blauwe bessen, rode bessen, frambozen, … Deze gezonde snoepjes zijn niet alleen lekker, zomers fruit bevat ook antioxidanten.
Het dagelijks drinken van drie koppen groene thee is goed voor je hersenen. Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat het drinken van groene thee je bloeddruk en het risico op beroertes en diabetes verlaagt.
Middenfase dementie
Tijdens de middenfase van dementie worden de symptomen erger en breiden zich uit. Dagelijkse handelingen van tandenpoetsen tot aan autorijden gaan moeizamer. De persoon met dementie wordt steeds afhankelijker omdat het niet altijd meer lukt om vanzelfsprekende handelingen zelfstandig uit te voeren.
Dementie is (nog) niet te genezen. Met de juiste behandeling kunnen de achteruitgang en symptomen wel worden geremd. Dit kan soms met medicatie. Daarnaast is er nog veel dat gedaan kan worden om zo goed mogelijk met de ziekte om te gaan.
Helaas is er nog geen medicijn dat dementie kan genezen. Wel bestaan er medicijnen die de ziekte kunnen vertragen of verschijnselen kunnen verminderen. Deze medicijnen werken alleen bij bepaalde vormen van dementie, zoals de ziekte van Alzheimer. Hoe goed de medicijnen werken verschilt per persoon.
Bosbessensap en druivensap. Uit een studie blijkt dat bosbessen- en druivensap je geheugen aanzienlijk verbetert. Proefpersonen die twee maanden lang dagelijks dit sap dronken, scoorden namelijk beter op geheugentests. Het eten van bosbessen heeft vooral een positief effect op je kortetermijngeheugen.
Door te weinig vitamine B12 kun je klachten hebben, zoals minder gevoel in vingers en tenen. Als je deze klachten of bloedarmoede hebt, kan de huisarts bloedonderzoek doen. Te weinig vitamine B12 komt meestal door een ziekte van de maag of darmen.
Misschien kan een banaan je helpen. Bananen bevatten aminozuur (tryptofaan), dat de aanmaak van serotine - een feelgood stofje in de hersenen - bevordert. Zodra je een banaan eet komt er dus meer serotine vrij, en daardoor kun je je stukken beter voelen. Bananen bevatten erg veel vitamine B6 en vezels.
Ei voor je hersenen
Een ei is een echte vitaminebom voor je hersenen. Er zit choline in, wat goed is voor je geheugen, maar ook veel vitamine A, D, E, B6 en B12. Al deze vitamines zorgen ervoor dat je hersenen optimaal hun werk kunnen doen.
Wanneer je voldoende beweegt, raken je hersenen goed doorbloed en krijgen ze de zuurstof die ze nodig hebben. Nieuwe hersencellen worden gevormd en verbindingen tussen zenuwcellen worden sterker. Daarnaast verbetert de communicatie tussen de hersencellen. Dit alles zorgt ervoor dat je hersenen langer soepel blijven.
Onder de psychische symptomen vallen onder andere: geïrriteerdheid, stemmingswisselingen, depressiviteit, verwardheid, disoriëntatie, geheugenproblemen, concentratiestoornissen, slapeloosheid, wanen en hallucinaties, paranoia en apathie.
Als je een langdurig tekort hebt aan magnesium kunnen zowel lichamelijke als psychische klachten ontstaan. Naast onrust, hoofdpijn en migraine hebben de klachten met name betrekking op stress, je spieren (bijvoorbeeld spierkramp of een trillend ooglid), energie (emotioneel of prikkelbaar), weerstand en bloeddruk.
Multivitamine 70+
En ook voor 70+'ers is het merk Flinndal als winnaar uit de bus gekomen. Het product 'Flinndal Multi 70+' voldoet precies aan de aanbevolen 20 microgram vitamine D en heeft een normale dosering van de andere vitamines en mineralen.
"Ga dus nooit zomaar pillen slikken of B12-injecties nemen, maar laat altijd eerst een diagnose stellen", is zijn advies. Wolffenbuttel concludeert dat het B12-tekort geen hype is. Er zijn wel degelijk meer mensen die de diagnose B12-deficiëntie krijgen, zegt hij.
Er is maar weinig kans op nadelige effecten als je veel te veel vitamine B12 binnen krijgt. Je lichaam zorgt er zelf voor dat het teveel niet wordt opgenomen maar direct wordt afgevoerd met je urine. Er is daarom ook geen bovengrens voor het innemen van vitamine B12 vastgesteld.
Korter dan een jaar klachten: 70% merkte verbetering binnen 8 weken, 8% na 2 tot 3 maanden, 8% na 3 tot 6 maanden, 7% na meer dan 6 maanden en 7% geen. Mensen die smelttabletten namen merkte over het algemeen ook vrij snel verbetering.