Woningisolatie moet in de goede volgorde worden aangebracht, wilt u vochtproblemen voorkomen. Bij voorkeur begint u met vloer- of bodemisolatie, gevolgd door spouwmuurisolatie en als laatste dakisolatie.
Door in de juiste volgorde uw woning te isoleren voorkomt u veel (vocht)problemen. De meest effectieve volgorde in isolatie is vloer- of bodemisolatie, spouwmuurisolatie en als laatste dakisolatie.
Je ziet op de foto's waar de meeste warmte verloren gaat. Samengevat is het advies vaak om eerst het huis goed te isoleren. Je isoleert de 'schil' van de woning. Start met het glas, de zolder en daarna de vloer.
Het is belangrijk uw woning in de goede volgorde te isoleren. Hierdoor voorkomt u vochtproblemen en zult u een fijn woonklimaat krijgen. De juiste volgorde in woningisolatie is; kruipruimte isolatie met bodemisolatie en/of vloerisolatie, spouwmuurisolatie en als laatste dakisolatie.
Dakisolatie is de meest effectieve vorm van isolatie van je woning. Isolatie van een schuin dak is op drie manieren aan te brengen: aan de buitenkant, binnenkant of door het spuiten van isolatiemateriaal onder je dakpannen. Aan de buitenkant isoleren levert het beste resultaat op.
Ook het isoleren van het dak van oudere huizen is een goede investering. Veel warmte verdwijnt via de kieren in het dak naar buiten. Dat is zonde. Met dakisolatie wordt een oud huis een stuk energiezuiniger.
De grootste verliespost is het dak. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat meer dan 30% van de warmte in huis verloren gaat via het dak. Wie zijn dak isoleert, maakt zijn woning dus in één klap een derde energiezuiniger.
Hoog energieverbruik, hoge energierekening
In een slecht geïsoleerde woning moet veel gestookt worden. De warmte kan de woning makkelijk verlaten door muren, ramen, naden en kieren. Wanneer uw woning slecht geïsoleerd is, gaat zo'n 30% van de warmte verloren via de muren en nog eens 30% via het dak.
Niet geïsoleerde eengezinswoning verbruikt 3.000 m3 gas
Zo schrijft MilieuCentraal dat een eengezinswoning zonder isolatie zo'n 3.000 m3 gas verbruikt om te verwarmen. Een zelfde woning met goede isolatie heeft maar 600 m3 gas nodig voor verwarming. Dat scheelt dus wel 2.000 euro (!!!) op jaarbasis.
Spouwmuurisolatie is de makkelijkste en goedkoopste manier om uw huis te isoleren. En het levert u veel voordelen op: een warmer huis in de winter en een koeler huis in de zomer. Een muur bestaat uit twee delen met een paar centimeter ruimte ertussen (de spouw). Die kunt u laten vullen met isolatiemateriaal.
In de meeste gevallen is een woning binnen een halve werkdag tot een gehele werkdag geïsoleerd.
Hoe dikker de isolatielaag, hoe beter uw huis geïsoleerd is. Een isolatielaag van vier centimeter of minder is minimaal. Bij een isolatielaag tussen de vijf en zeven centimeter heeft u een matige isolatie, acht tot en met twaalf centimeter is goede isolatie en bij 13 cm of meer heeft u een zeer goed geïsoleerd huis.
Besparing. Met beiden bespaar je fors: Per m² spouwmuurisolatie bespaar je circa 6 m3 gas per m² gevelisolatie per jaar. Per m² vloerisolatie bespaar je circa 5 m3 gas per m² vloerisolatie per jaar.
Binnenmuurisolatie wordt meestal toegepast door gebruik te maken van een voorzetwand. Deze wordt op een houten of metalen rooster aangebracht dat verankerd is in de draagmuur. De ruimte tussen het rooster en de muur wordt met een geschikt isolatiemateriaal opgevuld.
Een van de beste manieren om een jaren 30 woning beter te isoleren is spouwmuurisolatie. Bij dit type isolatie worden de muren van je gevel opgevuld met isolatiemateriaal, zodat je de warmte veel beter binnen kan houden. Bijna elke jaren 30 woning heeft een spouwmuur.
Hoeveel precies, hangt af van hoe goed jouw huis geïsoleerd is. Een voorbeeld: in een slecht geïsoleerde tussenwoning kun je jaarlijks 980 m3 gas besparen als je zuinig stookt (zo'n € 750). In een matig geïsoleerde tussenwoning komt de besparing neer op 550 m3 gas per jaar (€ 450).
Denk er maar aan dat je lekker op de bank zit met de kachel aan. En toch last van de kou hebt. Dit komt vaak omdat je voeten en benen afkoelen door die koude ondergrond. Door isolatie van de vloer, stijgt de temperatuur met gemiddeld 2-4 graden waardoor de vloer comfortabeler aanvoelt.
In elk huis gaat er wel warmte verloren, echter hangt dit natuurlijk af van hoe goed dat huis geïsoleerd is. Gemiddeld genomen gaat er 30% verloren door het dak, 25% door de muren, 17% door de luchtcirculatie, 15% door de vloer en 13% door de ramen. Het meeste gaat dus verloren door het dak.
Er kan zich ook een kier in de gevel bevinden, waardoor koude lucht naar binnen stroomt. Andere oorzaken van tocht zijn koude plafonds, muren en vloeren. De lucht die uw verwarming heeft opgewarmd, stroomt langs deze koude oppervlakken en koelt snel weer af. Koude lucht daalt en dit zal u als tocht ervaren.
In een goed geïsoleerd huis hoeft de verwarming daarvoor 's nachts niet of nauwelijks te branden: daar komt de temperatuur 's nachts niet snel onder de 17 graden.
Ook in een huis dat niet verwarmd wordt, stijgt het vochtgehalte. Door het huis gelijkmatig te verwarmen, wordt de lucht juist droger. Dit betekent niet dat u de verwarming hoog moet zetten, maar het is zeker niet aan te raden om de verwarming helemaal uit te laten.
Hitte-uitputting
Stop met wat je aan het doen bent en zoek een koele plek. Drink voldoende water of sportdrank in kleine slokjes. Koel je lichaam: neem een koude douche of bedek met natte doeken. Als de klachten niet minder worden, waarschuw dan een arts.
Onbedekt hoofd verliest veel warmte als rest wel bedekt is
Die stelt dat je 40 tot 45 procent van je lichaamswarmte verliest via een onbedekt hoofd.