Met transparante beits kun je het hout donkerder of lichter maken doordat je zelf de kleur kiest. Hoe meer lagen je aanbrengt, hoe dieper de kleur van de transparante beits wordt.
Bij onbehandeld hout; breng de beits aan in drie lagen voor het beste resultaat. Bij eerder behandeld hout is twee lagen voldoende. Tussen de lagen fijn schuren en het hout stofvrij maken.
Breng wanneer het te behandelen oppervlak vet- en stofvrij is bij voorkeur 3 lagen beits aan. Wacht tussen elke laag 24 uur.
Maar hoe vaak moet je transparant gebeitst hout opnieuw beitsen? Transparante beitsen hebben ieder jaar een reinigings- en controlebeurt nodig inclusief het bijwerken van beschadigingen. Om de twee tot drie jaar moet het gebeitst hout opnieuw gebeitst worden.
Beits over beits
Het hout grof opschuren zodat de biofinish en oilfinish goed in het hout kunnen trekken. Wanneer er een dekkende beits op het hout zit kan het zijn dat de houtstructuur niet goed zichtbaar wordt. Meer wegschuren van de oude beitslaag is dan het devies.
Let op dat je de tuinbeits niet aanbrengt wanneer het kouder dan 10 graden is. Ga jouw schutting ook niet beitsen in de volle zon of bij (kans op) regen.
Beits: 24 uur. Sneldrogende verf: 1-3 uur.
Veel mensen beitsen hun schutting om deze te beschermen tegen weersinvloeden. Het is niet altijd nodig om het hout eerst te schuren. Je schutting beitsen zonder te schuren is vaak mogelijk doordat beits diep in de vezels van het hout trekt.
Bij transparante beits geldt: hoe meer lagen u aanbrengt, hoe dieper en warmer de kleur zal zijn. Bij nieuw hout adviseren we minimaal 2 lagen. Voor onderhoudswerk is eens in de 3 tot 5 jaar 1 laag voldoende.
Dan kun je simpel zonder schuren een nieuwe laag Osmo beits aanbrengen op het hout.
Ook met beits kan je je hout beschermen. Waterdicht maken kan helaas niet, maar het is dan wel beter beschermd tegen vocht en schimmels. Dit is goed geschikt voor houtsoorten als douglas en vuren. Beits wordt aangebracht over het hele hout.
Breng de beits aan met een roller (bij grote oppervlaktes) of met een kwast (bij kleinere stukken). Schilder altijd met de nerf mee. Verdun de eerste laag beits met terpentine om deze beter in te laten trekken. Schilder altijd met de houtnerf mee en veeg druppel meteen weg.
Een blanke lak kan over beits heen aangebracht worden, waarbij het wederom van belang is dat de producten dezelfde basis hebben. Hetzelfde geldt bij vernis over beits: het is mogelijk, zolang dezelfde basis wordt aangehouden.
De juiste beits kiezen
Als het hout dat je wilt schilderen al nat is of nat gaat worden, kies dan voor een beits met een hoge vochtregulering, zoals tuinbeits. Hierdoor kan het natte hout beter ademen, terwijl het toch beschermd is tegen regen.
Dat heb je nu wel verdiend! In de tussentijd kan de beits mooi opdrogen. Dit duurt minimaal acht uur, maar het is verstandig om de beits een hele nacht te laten drogen. Over regen hoef je je overigens geen zorgen te maken.
De goede temperatuur
Voer je verf- of beitsprojecten altijd uit tussen de 12 en 25 graden (binnen en buiten). Onder de 12 graden wordt de droogtijd van de producten verlengd (in het bijzonder voor producten op solventbasis).
Bewolkte en droge dag
Idealiter zijn de weersomstandigheden waartegen je de schutting wil beschermen, zoals regen, vocht en zon, afwezig of minimaal. Een natte schutting zal de beits niet zo goed in het hout laten doordringen.
Belangrijk is dat het hout dat je gaat behandelen helemaal rondom geschilderd wordt. Anders gaat de beitslaag die alleen aan de buitenkant gebruikt wordt bladderen, door vocht dat van binnen naar buiten gaat.
De meest populaire beits voor een tuinhuis of ander tuinhout zijn de beitsen van Tenco. En dat is niet zo gek. De beitsen van Tenco zijn namelijk weervast, waterafstotend, in verschillende kleuren en ook transparant te koop. Bij een transparante beits zal de structuur van het hout duidelijk zichtbaar blijven.
Dekkende beitsen kun je het beste aanbrengen met een lakviltroller. Schuimrollers zijn niet geschikt omdat ze weinig beits kunnen opnemen en je dus (te) weinig laagdikte op het object aanbrengt.
Vaak denken mensen er pas aan om te gaan beitsen wanneer het mooier weer wordt. Het zonnetje breekt door en de lente begint. Echter is het in de meeste gevallen logischer om hier ook aan te denken voor de herfst- en winter. Dit zijn immers de maanden waar uw hout de bescherming het hardst nodig heeft.
Het ontvetten is belangrijk, omdat je anders vuil dat op het oppervlak zit het oppervlak in schuurt. Na het schuren dien je al het schuurstof te verwijderen voordat je verf aanbrengt. Zo voorkom je dat er stof in de verflaag komt.
Beits kun je op drie manieren verwijderen, namelijk: afbijten, schuren of afbranden. Welke manier je het beste kunt gebruiken, hangt af van het te bewerken object en of deze zich binnen of buiten bevind.
Kopse Sealer is verkrijgbaar in transparant kleurloos of in transparante kleuren. Breng 1 laag kopse sealer aan op de gezaagde kanten en werk daarna af met twee lagen beits.
Door de vochtregulerende werking, staat watergedragen beits vocht makkelijker af. De beits neemt het water van buitenaf dus niet op, waardoor u de druppels regenwater letterlijk op het hout kunt zien liggen. Hierdoor bladdert de beits minder snel van uw gebeitste tuintafel of schutting en krijgt houtrot geen kans.