Wanneer de rollade gaar is, minimaal 10 minuten onder aluminiumfolie laten afkoelen, vervolgens net verwijderen. Eet smakelijk!
Zet het vuur laag en braad de rollade in ongeveer 40 minuten gaar, met deksel schuin op de pan. Keer de rollade regelmatig om. Haal de rollade uit de pan en laat 10 minuten rusten op een bord, afgedekt met aluminiumfolie.
Het geheim voor een malse rollade zit 'm in langzaam garen. Braad het stuk vlees eerst even kort aan in de pan zodat alle kanten lichtbruin worden. Regelmatig omdraaien dus. Dit zorgt ervoor dat alle sappen in het vlees blijven en de rollade niet uitdroogt.
“Die kun je prima van tevoren klaarmaken in de oven zonder dat je er omkijken naar hebt. Dan kun je zelf ook meer genieten!”
De rollade is gaar als een vleesthermometer ca. 70 °C aanwijst of als u in de rollade prikt en er helder vocht uit komt. Leg de rollade op een snijplank en laat hem ca. 10 minuten rusten.
Hoe lang rollade bewaren in de koelkast? Een gebraden rollade kun je (luchtdicht) maximaal 2 dagen bewaren in de koelkast. Je kunt de rollade ook invriezen, dan is deze tot 3 maanden houdbaar.
Als de varkensrollade goed is voorgegaard hoeft deze niet meer te garen in bijvoorbeeld een oven, maar alleen nog worden opgewarmd. Een mogelijkheid daarvoor is om het au bain-marie te verwarmen. Zet dan een ingevette pan of kom met daarin de rollade in heet (niet kokend) water tot het vlees voldoende opgewarmd is.
Doe de rollade daarna in de aluminiumfolie, zo behoud je de sappen en droogt de rollade niet uit. Het netje verwijderen, in plakken snijden en overgieten met de saus.
Bereidingswijze: De rollade eerst laten ontdooien op een bord in de koelkast. De ontdooide rollade in de oven op 180 graden circa 25 tot 35 minuten. Afhankelijk van de oven. Eenmaal ontdooid dit product niet opnieuw invriezen.
Doe de boter in een braadslede, reken per persoon 25 à 30 g, voor een rollade voor 10 personen dus ca. 1 pakje. Zet de braadslede met de boter in de oven. Droog de rollade en bestrooi met zout en peper.
Braden van een varkensrollade
Je kan een rollade na braden zowel warm als koud eten.
Verwarm de oven voor op 160 graden. Verhit een scheut Croma Bakken en Braden Vloeibaarin een braadpan en wacht tot de Croma bruin kleurt. Bak op hoog vuur de runderrollade aan alle kanten lichtbruin. Laat de runderrollade nog 10 minuten rusten onder aluminiumfolie.
Rangschik de krieltjes, wortel, sperziebonen, champignons en bloemkool rondom de rollade. Bestrooi met peper en zout en strooi de rest van de rozemarijn en tijm erover.
Rollades kunnen worden gemaakt van rundvlees, kalfsvlees, lamsvlees, kip of kalkoen – of combinaties met rosbief, waarbij het vlees dat het snelst gaart in boterachtige broodjes wordt gestopt en gaar wordt gebakken tot het onweerstaanbaar mals is.
Naast dat aluminiumfolie restjes niet luchtdicht afsluit, levert het gebruik ervan nog een gevaar op. En dat is bij zoute en zure levensmiddelen. Het aluminium in het folie reageert hier sterk op. Het lost op en komt zo in de voedingsmiddelen terecht.
Bakpapier kan temperaturen tot 220°C aan. Wil je daarboven gaan, gebruik dan aluminiumfolie. Als je groenten op een lagere oventemperatuur wil roosteren, kan je allebei gebruiken, maar kies in het geval van aluminiumfolie voor een variant met antikleeflaag.
Als je het vlees graag even wilt laten rusten maar niet te veel wilt laten afkoelen, is het handig om het even losjes in aluminiumfolie te wikkelen of in de oven (op 65 tot 70 graden) even wat tijd te geven. In de folie hou je een tijd aan van 4 à 5 minuten; in de oven kan het zo'n 20 minuten op kracht (smaak) komen.
Wil je het gebraad toch vooraf klaarmaken? Bereid het dan ineens helemaal. Om het op te warmen, laat je het zachtjes warm worden. Dek het af met aluminiumfolie en zet het in een oven van 60°C.
Varkensvlees blijft het lekkerst als je het even opwarmt in de magnetron. Spareribs opwarmen? Bedek ze met folie en verwarm in de oven op 170°C. Worst in de magnetron opwarmen is het beste.
Gaar de varkensrollade tot een kerntemperatuur van 62°C. Keer de rollade in de pan, oven of op de barbecue regelmatig om. Laat het vlees 10 minuten rusten onder aluminiumfolie voor het aansnijden.
Doe de rollade in de pan zodra de boter heet is; Braad de rollade rondom bruin op hoog vuur; Zet het vuur laag en laat de rollade nog ca 40 minuten doorgaren tot de kern 55 – 60 °C is; Haal de rollade uit de pan en bedek het losjes met aluminiumfolie en laat nog zo'n 5 minuten staan rusten.
Verwarm de Airfryer voor op 200 graden. Schroei de rollade dicht 10 minuten op 200 graden. met de meter via de la naar buiten hangen.
Kerntemperatuur runderrollade
Hier zijn enkele richtlijnen voor de kerntemperatuur van een runderrollade: Medium-rare: ongeveer 55-57°C. Medium: ongeveer 60-63°C. Well-done: ongeveer 68-71°C.