Als de zenuwpijn door een beknelling komt, knapt het na verloop van tijd meestal wel op. Maar als er sprake is van een polyneurpathie, zijn de klachten meestal blijvend.
Bij zenuwpijn voelt u een tintelende, prikkelende, branderige pijn. U kunt heftige pijnscheuten hebben. Mensen beschrijven dit ook wel als 'elektrische' of 'schietende' pijn. De pijn blijft vaak lang: weken of maanden.
Bij zenuwpijn is er sprake van een geïrriteerde, beschadigde of beknelde zenuw. Hierdoor ontstaan er veranderingen in de zenuwbanen die kunnen zorgen voor pijnprikkels. De klachten gaan meestal niet over zonder een gerichte behandeling.
Het herstel van de zenuw kan afhankelijk van de plek van beschadiging maanden tot anderhalf jaar duren. Sommige patiënten voelen tijdens het herstel elektrische prikkels in de baan van de zenuw. Dit voelt soms prettig, omdat dit het gevoel geeft dat er iets gebeurt.
Door afleiding, beweging en (sociale) activiteiten is er kans dat je je beter voelt en minder last van de pijn hebt. Samen met je huisarts kun je een plan maken hoe je actief kunt blijven ondanks de pijn. Ook een fysiotherapeut of psycholoog kan je hierbij helpen.
Zenuwpijn kan erger worden of pijnscheuten geven: bij aanraken, kou of wrijven. Probeer daarom de huid niet aan te raken, niet te wrijven en te voorkomen dat de huid koud wordt. Sommige mensen vinden het wel prettig om de pijnlijke plek warm te maken of juist koud. Dat kan helpen om de pijn minder te maken.
Dit is mogelijk omdat door het hele lichaam zenuwcellen lopen die met elkaar verbonden zijn en signalen doorgegeven aan elkaar. Maar wanneer er een verbinding breekt, bijvoorbeeld door een ongeluk, herstelt deze verbinding zich niet meer en kunnen de signalen dus niet meer doorgegeven worden.
Zenuwletsel is te herkennen aan een verminderd gevoel of het minder goed kunnen bewegen van de hand. Bij uitval van een zenuw moet binnen 72 uur worden geopereerd.
Als zenuwen bij een ongeluk beschadigd raken, kan dit tot verlamming of verminderde gevoeligheid leiden. Als het meezit, herstelt een kapotte zenuw zichzelf heel langzaam, of kan een chirurg ingrijpen. Maar in beide gevallen krijgt een zenuw niet vaak zijn volledige functionaliteit terug.
Soms kiest de neuroloog ervoor om de zenuw te (laten) blokkeren door een injectie met een verdovingsmiddel in combinatie met een ontstekingsremmer vlakbij de zenuw. Langdurige zenuwpijn wordt tegenwoordig ook behandeld met elektrische zenuw- of ruggenmergstimulatie.
Door een kleine prikkel kan de pijn flink verergeren. Denk bijvoorbeeld aan het zachtjes aanraken van de huid. Soms wordt de plek ook zonder aanraken veel gevoeliger. Als de pijn lang aanhoudt, kan het gebied van de pijn zich uitbreiden.
Het gebied van de pijn kan zich uitbreiden, waardoor er steeds meer pijn ontstaat. De diagnose zenuwpijn wordt meestal aan de hand van het verloop van de klachten gesteld.
Iemand heeft chronische pijn als pijnklachten langer dan 3 maanden duren. De oorzaak van de chronische pijn is vaak moeilijk te bepalen. Ook de behandeling ervan is lastig. Er zijn verschillende soorten pijn.
Voor onverklaarbare pijn is cognitieve gedragstherapie tot nu toe het meest effectief gebleken. Erop gericht om met de pijn of vermoeidheid te leren leven. Rust inbouwen, negatieve gedachten opschrijven en die ontkrachten.
In de meeste gevallen probeert een chiropractor de zenuwbeknelling te verhelpen door het uitoefenen van handmatige druk op de punten van het lichaam waar de beknelling zich bevindt. Op die plek vergroot de bewegelijkheid, waardoor er ruimte ontstaat voor de beknelde zenuw.
Functieherstel na letsel van het zenuwstelsel, is een voorbeeld van wat we plasticiteit noemen. Die plasticiteit is een eigenschap van het zenuwweefsel, en is zowel in het centrale zenuwstelsel aanwezig als in de zogenaamde perifere zenuwen, de zenuwen bijvoorbeeld naar de armen en benen.
Kan neuropathie genezen of overgaan? Bij veel mensen verdwijnen de klachten door de neuropathie na verloop van tijd als de behandeling gestopt is. Omdat beschadigde zenuwcellen traag herstellen, kan dat wel maanden of jaren duren. Vooraf is niet te voorspellen of de neuropathie overgaat.
Bij aanhoudende angstklachten raden we je ten eerste aan om met je huisarts en/of een psycholoog te spreken. Daarnaast kunnen meditatie (bijvoorbeeld mindfulness, een bodyscan of shikantaza-meditatie) en yoga je helpen te ontspannen. En gelukkig is er in de keuken genoeg te vinden om je geest en lichaam te kalmeren.
De vitamines B zijn van groot belang de optimale werking van ons zenuwstelsel en ons immuunsysteem. Tekorten aan die vitamines leiden direct tot neuropathie en andere schade in zenuwen en hersenen.
Vit B (en zeker vit B12) speelt een belangrijke fysiologische rol bij het behoud van de normale zenuwfunctie (10).
Mensen die drukpunt gevoelig zijn, kunnen vaak beter op hun rug slapen, omdat het draagvlak voor de spieren en de weefsels hierbij groter is. De gelijkmatige verdeling van het gewicht van het lichaam werkt ook goed tegen gewrichtspijnen en artritis. Ook bij schouderklachten is op de rug slapen de beste slaaphouding.
De reden hiervoor is dat wanneer je in bed ligt het bloed naar je hoofd stroomt. Dit extra bloed in je kaakgebied kan de druk en pijn verhogen, waardoor je de kiespijn nóg meer voelt. Bovendien is er 's nachts een stuk minder afleiding, waardoor je je gaat focussen op de pijn die je voelt.
Enkele voorbeelden van lichamelijke klachten (pijnklachten door stress) die als gevolg van stress kunnen optreden: Neuropatische pijn; Pijn in het middenrif of de longen.
Moerasspirea thee bevat salicylzuur, dit geeft een pijnstillende en ontstekingsremmende werking en dit kruid wordt dan ook al sinds de middeleeuwen gebruikt voor klachten zoals gewrichtspijn, hoofdpijn, zenuwpijn en tandpijn.