De laminaat kan je langs 2 kanten in elkaar klikken, maakt niet veel uit of je de tand in de groef steekt of de groef over de tand schuift. Wij hebben wel alles vooraf goed uitgetekend om nergens met te smalle reepjes te zitten langs de muren. Beginnen doe je volgens mij best in het midden, in ons geval in de gang.
Meestal gaat dat wel. Het kost wat moeite, maar het kan. Je moet je wel afvragen of je alles aan een stuk wilt doorleggen. Laminaat heeft vaak maximale afmetingen.
Laminaat doorleggen werkt niet veel anders dan het leggen van normaal laminaat. Het is echter wel van belang dat in alle ruimtes een egale grondvloer aanwezig is. Hierdoor kun je je laminaat strak aanleggen zonder dat er hobbels of kuilen ontstaan die het laminaat instabiel maken.
Leg je laminaat in de richting van de belangrijkste lichtbron. Kijk daartoe naar de plaatsing van ramen, want die zuigen het licht naar binnen. Veelal is dat de lengterichting van de kamer. Als je laminaat in de lengte legt, sorteer je het mooiste en natuurlijkste effect.
Als u laminaat in deze lengte of langer in bijvoorbeeld slaapkamers gaat doorleggen dan is logischerwijs de spanning op deze vloer een stuk groter. De vloer kan dermate onder spanning komen te staan dat deze gaat vervormen, bijvoorbeeld naar boven toe kromtrekken.
Lopen na aanleg
Het werken van hout ontstaat bij temperatuurswisselingen in je woning. Deze wisselingen kunnen ontstaan door tocht, een te hoge verwarming of het ophopen van vocht in je vloerdelen. Wil je de werking van je laminaat beperken? Laat je vloerdelen dan altijd 48 uur acclimatiseren na aanschaf.
Als de kamer min of meer vierkant is en het klimaat in de kamer niet te sterk schommelt tussen de weekdagen en het weekend, of in de loop van de dag, kun je een lengte tot 13 strekkende meter leggen zonder extra uitzettingsvoegen in de vloer.
De algemene regel luidt als volgt: leg je vloer in de richting van de belangrijkste bron van licht en in lijn met de vaakst gebruikte deuropening. Als er meerdere ramen of deuren zijn, ga je voor de legrichting die het makkelijkst te installeren is.
Klik de planken met de lange zijde in elkaar. Doe dit onder een hoek van 45 graden. Schuif ze met de kopse kant strak tegen elkaar aan en klik ze vast. De kopse kant is de korte kant van de plank waar je de jaarringen van de boom goed in terug kunt zien.
De reden dat laminaat bol gaat staan zijn vocht en te weinig ruimte. Laminaat heeft een kern van hout. Dit is een natuurproduct dat reageert op vocht. Vocht zorgt ervoor dat het laminaat uitzet, dus groter wordt.
De platen zijn evt. ook te gebruiken als plaatselijke verhoging van de ondervloer. Wij adviseren echter niet om meerdere platen op elkaar te gebruiken omdat er dan teveel vering op de clickverbinding komt. De ondergrond moet stofvrij, blijvend droog en goed dragend zijn.
Gewoon in de gesloten verpakking en midden in de kamer. Zo heeft het rondom genoeg ruimte om uit te zetten. Het beste kunt u een aantal stapels maken en de pakken kruiselings stapelen met steeds een paar centimeter ertussen. Dit is nodig zodat de lucht bij alle planken kan komen.
Om er zeker van te zijn dat je laminaatvloer goed wordt gelegd, raden we altijd aan eerst leginstructies te lezen. Zo heb je binnen een dag een ruimte van 20-50 vierkante meter van laminaat voorzien.
In vochtige perioden kan het voorvallen dat je vloer omhoogkomt. Dat komt doordat vocht je laminaatplanken kan doen uitzetten of krimpen. In combinatie met planken die te dicht bij de muur liggen kan je laminaatvloer daardoor omhoogkomen.
Meestal wordt laminaat in de lengterichting gelegd. Dit is vaak de richting van de lichtinval. Laminaat in de richting van de lichtinval geeft het meest natuurlijke effect, zo lijken de planken groter en de kamer ruimer.
Door vocht kunnen je laminaatvloeren wat krimpen of uitzetten. Deze schommeling in vochtigheid kan ervoor zorgen dat ze losklikken en gaan verschuiven, waardoor er openingen tussen de planken ontstaan. Gelukkig hoef je de hele vloer niet te verwijderen om deze open groeven te sluiten.
Wanneer je je laminaatvloeren hebt ontvangen, laat deze vervolgens 48 uur staan (in de verpakking!) in de ruimte waarin ze gelegd gaan worden. Op die manier kan het laminaat wennen aan de temperatuur en luchtvochtigheid van de ruimte. Dit is een zeer belangrijk proces!
Bij het leggen van de laatste rij planken moet je de planken in de lengte zagen. Het is handig om de laatste plank precies evenwijdig aan de voorzijde van de voorlaatste plank te leggen. Vergeet daarbij niet om eerst de afstandswiggen van 8 mm te plaatsen. Een nieuwe plank schuif je tegen de wiggen aan.
Wij adviseren minimaal 10 en maximaal 15 mm ruimte tussen het laminaat en de muur aan te houden.
Stap 1: allereerst moet de ondergrond schoon, stof- en vetvrij zijn voordat je de ondervloer kunt leggen. Stap 2: de zilverkleurige of goudkleurige kant van de ondervloer moet je naar boven leggen.
Let erop dat je de ondervloer in dezelfde richting als de vloer legt. Plaats er een doos planken op zodat dit deel op zijn plek blijft en rol dan de rest in de andere richting uit. Snijd het af aan de dichtstbijzijnde geperforeerde rand. Het is geen probleem als de muren geen perfecte hoek vormen.
'De toegestane wettelijke afwijking is 3mm per lopende meter', weet hij te vertellen. 'In geval van discussie kan je de wettelijke vaststelling hiervan laten uitvoeren door een gerechtelijk expert, of anders door een architect. '
Een professional legt 20-40m2 laminaat per uur. Grote stukken zullen sneller gaan, denk aan een rechte woonkamer. Er gaat echter veel tijd zitten in het doorleggen (aaneensluitend) bij deuren en bij het zagen van schuine stukken.
Voor een zolderkamer volstaat een laminaat met een dikte van 6 à 7 millimeter. In je slaapkamer kies je beter voor 7 à 8 millimeter. En in je leefruimtes is de dikte van je laminaat het best 8 tot 10 millimeter. Het dikste laminaat, 10 tot 12 millimeter, is zelfs geschikt voor toepassingen in winkels en kantoren.
Neem daarvoor eerst de afmetingen van betreffende ruimte(s) op of lees deze afmetingen van de bouwtekening af. Dit doet u vanzelfsprekend in meters, waarbij u vervolgens de berekening maakt: lengte x breedte = Totale vloeroppervlakte + 10% (x 1,1) = Het benodigde aantal m2 aan laminaat.