Van de ondervraagde eigenaars had 86 procent negatieve veranderingen geobserveerd in het gedrag van de overlevende hond na de dood van hun andere hond. 32 procent meldde dat die tussen twee en zes maanden geduurd hadden, 25 procent meldde zelfs dat de veranderingen meer dan zes maanden geduurd hadden.
Hoe een dier afscheid neemt is heel verschillend. Sommige dieren kijken even om het hoekje van de deur en weten dan genoeg. Andere dieren gaan echt naar het overleden dier toe, ruiken eraan en proberen soms het dier te bewegen. Er zijn ook dieren die echt gaan “waken” bij het overleden dier.
Geef ook een hond de ruimte om verdriet te verwerken. Zij verliezen immers ook hun kameraadje, grote voorbeeld of huisgenoot. Laat dus ook de andere dieren in huis op een waardige wijze afscheid nemen. Wikkel het overleden dier in een deken geeft het een plaats waar de andere huisdieren bij kunnen.
Ook honden hebben gevoelens van rouw en verlies. De rouwende hond verwerkt de dood van zijn maatje anders dan mensen. Sommige emoties bij honden lijken op die van de mens. De beleving verschilt, maar voor zowel de mens als de hond, kan het afscheid heel zwaar zijn.
Als een hond zijn baasje mist, kan hij verschillende signalen vertonen, zoals rusteloosheid, piepen, blaffen, verlies van eetlust. Sommige honden kunnen ook destructief gedrag vertonen, zoals kauwen op meubels of andere objecten in huis, wanneer ze hun baasje missen.
Honden hebben dus wel degelijk een werkend geheugen, zowel op lange als op korte termijn. Het kortetermijngeheugen van honden is beperkt, veel gebeurtenissen worden al na 10 of 20 seconden vergeten.
Er zijn verschillende symptomen die onmiskenbaar duidelijk maken dat u met een ongelukkige hond van doen heeft. Het dier is teruggetrokken en lusteloos, heeft geen zin meer in spelletjes en andere bezigheden die hem of haar normaal gesproken wel enthousiast maken.
Twee honden of puppy's tegelijk in huis halen is een hele opgave en wordt daarom ook vaak afgeraden. De opvoeding van één hond kost al veel tijd, energie en geduld. Met twee honden is dit bijna niet te doen. Wanneer een jonge hond bij een oude hond komt wonen, kan de pup veel leren van zijn oudere soortgenoot.
Honden zijn niet de enige dieren die een vorm van rouw kunnen voelen. Al langer is bekend dat mensapen, dolfijnen, olifanten en vogels deelnemen in een manier van rouw. Deze diersoorten hebben speciale rituelen wanneer één van hun groep of familie komt te overlijden.
Na het afscheid
Standaard gaan dieren mee voor destructie, maar je kunt ook kiezen om hem te laten cremeren of te resomeren. Neem je je hond mee, dan kun je hem ook (laten) begraven. Kies je voor crematie dan kun je de as laten uitstrooien of thuisgestuurd krijgen in een asbus, urn of gedenksierraad.
Honden die depressief of verdrietig zijn, kunnen zich ook terugtrekken en niet meer op dezelfde manier met mensen en andere dieren omgaan als vroeger. Maar zoals eerder gezegd, kan teruggetrokkenheid ook een teken zijn van een onderliggende ziekte.
'Een hond kan zich niet schuldig voelen. Veel waarschijnlijker is het dat hij een situatie leert te associëren met het krijgen van straf', stelt Schilder. Zo'n lekker hapje kan Fikkie moeilijk laten liggen.
Je kan je hond helpen door hem meer beweging en mentale stimulatie te geven. Sommige dingen die je kan doen zijn onder andere een extra wandeling per dag, het verstrekken van veel interessant speelgoed, het starten van een gehoorzaamheidsprogramma, en het spelen van extra spelletjes zoals apporteren of touwtrekken.
Het duurt enige tijd voordat een hond gewend is aan zijn nieuwe omgeving. In ons onderzoek hebben we onze respondenten gevraagd naar welk gedrag de hond vertoonde in de eerste periode, of dit verbeterd is en wat hierbij geholpen heeft. Gemiddeld geeft men aan dat het wennen aan de nieuwe omgeving 2 tot 6 maanden duurt.
Hij legt bijvoorbeeld zijn oren plat, houdt zijn staart tussen zijn benen en buigt zijn hoofd naar beneden. Deze lichaamstaal kan gezien worden als een manier voor de hond om sorry te zeggen. Onderzoek heeft aangetoond dat honden in staat zijn om emoties zoals spijt te ervaren.
Honden zijn geëvolueerd om aan onze zijde te zijn, of ze nu op jacht zijn, in het veld of bij het vuur, dus het is logisch dat ze hunkeren naar ons gezelschap. Alleen gelaten worden, vooral als het iets is dat een hond al een tijdje niet heeft meegemaakt, kan er absoluut toe leiden dat een hond eenzaamheid ervaart.
Dat kan lukken. Natuurlijk moet je zelf nagaan of je viervoeter zich goed voelt bij deze methode. Want iedere hond kan anders reageren op deze situatie. Het is belangrijk dat het dier beide baasjes/bazinnetjes goed kent.
Huisdier en rouw
Voor een grote hond is dat vaak wat lastig. Als iemand op bed is overleden dan is het toch goed om de hond bij zijn baas te laten ruiken. Een hond weet dan gelijk dat zijn baas is overleden. Gaat uw kat of hond minder eten dan u gewend bent probeer dan spelende wijs uw huisdier weer te laten eten.
Als je hond je ziet huilen, vrolijkt hij je op met een blik van zijn schattige puppyogen of een warme lik van zijn tong. Nieuw onderzoek suggereert nu dat honden echt uniek reageren op tranen. Maar of huisdieren ook echt empathie hebben voor menselijke pijn is minder duidelijk.
Je hond wil je graag beschermen. Je hond wil de situatie controleren. Je hond vindt de situatie spannend. Je hond vindt dat hij de baas is en uit dominantie.
Honden zullen niet zozeer hun baasje missen, maar eerder de gewoonten die ze hadden. Dat wil niet zeggen dat hij/zij niet blij gaat zijn om je terug te zien. Honden worden onmiddellijk blij wanneer ze mensen en geuren herkennen.
Professor Alexandra Horowitz, een cognitief wetenschapper die honden bestudeert, zegt dat ze heeft ontdekt hoe ze dat doen. Naast dat ze regelmatige gebeurtenissen observeren die hen een indruk geven van het moment in de dag, kunnen ze ook 'tijd ruiken'.
Wat blijkt? Honden kunnen gedachten lezen. Nou ja, soort van. Sowieso hebben ze al snel door of de persoon die hun baasje benadert een goed of een slecht iemand is, zo wijst onderzoek aan de universiteit van Marseille uit.