Jazeker, in het geval dat het nog niet is uitgesloten dat 1e spoor mogelijk is moet je 1 en 2 naast elkaar opstarten.
2e spoor re-integratie
Nadat het 1e spoor traject is uitgevoerd en het blijkt dat de zieke werknemer niet meer aan het werk kan bij de huidige werkgever, dan zal het 2e spoor re-integratietraject worden gestart. Dan gaat de werkgever dus op zoek naar werk bij een ander bedrijf voor de werknemer.
Het inzetten van een 2e spoortraject is een wettelijke verplichting voor de werkgever. Tweede spoor wordt ingezet op zijn vroegst na de 8e week en op zijn laatst in de 52e week van de arbeidsongeschiktheid. Dat is 6 weken na de eerstejaarsevaluatie.
Wanneer u weigert om mee te werken aan uw re-integratie tweede spoor, loopt u het risico dat uw werkgever een sanctie aan u kan opleggen en dit kan zelfs een reden zijn voor het verlenen van ontslag.
U kunt na twee jaar, of 104 weken, uw werkgever vragen om uw loon wat langer door te betalen als tweede spoor niet lukt. Dan wacht u nog even met het aanvragen van een WIA-uitkering. In deze tijd werkt u samen verder om te re-integreren. U vult dan samen een formulier Aanvraag verlenging loondoorbetaling WIA in.
Zo bepaalde Het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden onlangs dat een werkgever, in het kader van spoor 2, van een medewerker kan verwachten dat hij of zij vier keer per week, twee uur per dag naar kantoor komt om sollicitatieactiviteiten te verrichten1.
In geval van ziekte moet de werkgever twee jaar lang het loon doorbetalen. In deze periode moeten de werkgever en werknemer er alles aan doen om zodat de werknemer weer zal herstellen en gaat re-integreren in zijn eigen functie of een passende functie binnen de organisatie.
Standaard duurt een spoor 2 traject zes maanden. Hierop zijn twee uitzonderingen: Als er binnen die zes maanden nog geen andere (betaalde) baan is gevonden bij een andere of de eigen organisatie, kan het traject verlengd worden tot het einde van de wachttijd (het einde van het tweede ziektejaar).
Is een werknemer langdurig niet in staat om zijn eigen werk wegens ziekte uit te voeren en is terugkeer bij zijn eigen werkgever niet meer mogelijk, dan is passend werk bij een andere werkgever de volgende optie. Dit heet re-integratie tweede spoor.
De werkgever moet de functie, de arbeidsverdeling of de arbeidsorganisatie zodanig aanpassen, dat de werknemer met de beperkingen het werk kan uitvoeren. Het functieniveau mag in beginsel niet veel lager zijn dan die van de oude functie, tenzij dit gezien de beperkingen niet anders kan.
Een gemiddeld tweedespoortraject duurt ongeveer 1 jaar. De kosten liggen tussen de € 3500,- en € 6000,- afhankelijk van de interventies die nodig zijn om tot een sluitend re-integratiedossier te komen.
Het inzetten van een 1e spoor traject is een wettelijke verplichting voor de werkgever. Het proces van re-integratie start al op de eerste dag van ziekmelding.
De bedrijfsarts of arbeidsdeskundige geeft aan of het tweede spoor moet worden opgestart. Wanneer het eerste spoor niet haalbaar blijkt is het opstarten van een tweede spoortraject wettelijk verplicht voor je werkgever.
Volgens het UWV moet een re-integratie tweede spoor traject bestaan “uit een logisch samenhangende reeks van elkaar opvolgende, flankerende en/of overlappende activiteiten, die de afstand tussen het persoonsprofiel en het zoekprofiel van de werknemer zo snel en zo veel mogelijk opheft of verkleint”.
Re-integratie eerste spoor - De werknemer gaat weer werken bij zijn huidige werkgever. Eventueel in een nieuwe of aangepaste functie. Re-integratie tweede spoor - De werknemer kan niet meer terecht bij zijn huidige werkgever en krijgt 'passend werk' bij een andere werkgever.
Spoor 1 is modelspoor in de schaal 1 op 32. Bijna 3 x zo groot als half nul (H0) en vijf keer groter dan spoor N ( 1 : 160 ). Niet te verwisselen met spoor G ( 1 : 22,5 ) van o.a het merk LGB. De spoorbreedte van Spoor 1 en spoor G is namelijk wel allebei 45 mm.
Een re-integratie tweede spoor wordt ingezet wanneer een zieke werknemer niet kan terugkeren naar het eigen werk of naar een baan binnen de eigen organisatie. Het traject is daarom gericht op het vinden van een passende baan bij een andere werkgever.
De kosten voor een re-integratietraject 2e spoor hangen af van de duur, intensiteit en de module van het traject. Afhankelijk van deze factoren liggen de kosten van een 2e spoor traject uitgevoerd door een re-integratiebureau grofweg tussen de 2.000 en 5.000 euro.
Samen met uw werkgever moet u er alles aan doen om snel weer aan het werk te gaan. U en uw werkgever moeten daarbij een aantal stappen volgen. Die stappen heten samen 're-integratietraject'. Een re-integratietraject duurt meestal maximaal 2 jaar.
Wat is spoor 3? Re-integratie derde spoor is er voor de werknemer die na twee jaar van arbeidsongeschiktheid nog geen passende werkplek heeft gevonden. Derde spoor re-integratie wordt ingezet als de werkgever eigen risico drager is voor de WGA.
U vraagt dit aan met het formulier 'Aanvraag deskundigenoordeel door werknemer'. Het deskundigenoordeel is geen advies. Het is niet bindend en geen beslissing. U kunt er daarom geen bezwaar tegen maken.
Kan ik ontslag nemen tijdens ziekte voor nieuwe baan? Ja, dat is mogelijk. Het beste middel voor ontslag tijdens ziekte is een vaststellingsovereenkomst. Op deze manier bestaat er een kans op een WW-uitkering en een transitievergoeding.
Je kunt op verschillende manieren ontslag nemen, ook tijdens je re-integratie. Voordat je ontslag neemt, is het goed om eerst je rechten te kennen: Neem contact op met je werkgever. Voordat je je baan opzegt, is het aan te raden om eerst in gesprek te gaan met je werkgever.
Als werkgever ben je verantwoordelijk voor het vaststellen van de loonwaarde. Ook is het voor je verzuimadministratie belangrijk om je ziekteverzuimpercentage bij te stellen en een gedeeltelijke herstelmelding door te geven.