Afrikaantjes zijn heel geschikt om ongedierte in de moestuin af te weren. De Tagetes patula kan bijvoorbeeld helpen ombepaalde aaltjes (aardwormen) weg te houden van wortelen, aardbeien en sla. De geur van de bloemen zou ook witte vliegjes afschrikken. Vooral jonge Afrikaantjes zijn heel populair bij slakken.
Level 1: Afrikaantjes voorzaaien
Voor het voorzaaien gebruik je 2 potjes met een mengsel van half Makkelijke Moestuin mix en half voorzaaivermiculiet. Stop in elk potje wat zaadjes en zet ze op de vensterbank.
Ze worden ook wel stinkertjes genoemd en zijn daarom bij veel dieren niet geliefd vanwege smaak en geur. Ze worden om die reden geplant tussen de gewassen in de moestuin om ze te beschermen tegen vraat. De wortelsappen van de afrikaantjes doden aaltjes, die de wortels van planten aanvreten.
Afrikaantjes kweken:Tagetes patula zaaien in de volle grond kan van april tot eind juni. Houd een afstand aan van 10 cm tussen de planten en zet ze bij je tomaten in dezelfde grond. Combineer afrikaantjes met:aardappelen, aardbeien, bieten, tomaten.
Zorg er voor dat je moestuin wordt afgeschermd of dat deze is omringd met planten waar de naaktslakken niet van houden. Plant rondom je moestuin ook geen hosta's, afrikaantjes en dahlia's. Naaktslakken zijn gek op deze planten en eten maar al te graag hun buikje rond van jouw mooie planten.
Je kunt afrikaantjes ook inzetten tegen slakken door deze te zaaien in de border. Het is een hele mooie bloemsoort dat zeker gezien mag worden in jouw tuin!
Mieren houden niet van de geur van goudsbloemen, afrikaantjes, lavendel, boerenwormkruid, of bieslook. Als je op de plek van de overlast deze planten neerzet dan zoeken de mieren liever een andere stek.
Afrikaantjes komen oorspronkelijk uit Midden- en Zuid-Amerika. Ze zijn gewend om dus in de volle zon te staan. Ze doen het ook prima in de halfschaduw, maar ze groeien het beste wanneer ze lekker veel zonuren kunnen maken.
Goede combinatieteelt
Aardappel – munt, maïs, spinazie. Aardbei – knoflook, kropsla, radijs, spinazie, wortel. Rode biet – kool, radijs, raap, sla, ui. Radijs – aardbei, erwt, kool, wortel, tomaat, sla, rode biet.
Afrikaantjes zijn heel geschikt om ongedierte in de moestuin af te weren. De Tagetes patula kan bijvoorbeeld helpen ombepaalde aaltjes (aardwormen) weg te houden van wortelen, aardbeien en sla. De geur van de bloemen zou ook witte vliegjes afschrikken. Vooral jonge Afrikaantjes zijn heel populair bij slakken.
Het afrikaantje is een makkelijke plant wat betreft zaaien. Je kunt ze zaaien van half maart tot eind mei. Als de afrikaantjes zijn uitgebloeid, kun je de zaadjes die ze achterlaten opnieuw gebruiken voor het volgende seizoen.
Goudsbloemen fleuren je bak op. De planten verbeteren de bodem, weren schadelijke insecten en nare aaltjes in de mix en trekken nuttige insecten aan.
Als het ongedierte de wortels van afrikaantjes binnen dringt wordt het gedood door de stof die vrij komt bij het beschadigen van de cellen.
Tagetes, beter bekend als afrikaantjes, zijn een goed alternatief voor bepaalde chemische ontsmettingsmiddelen in de tuinbouw. In de bloemen zit luteïne die geschikt is voor toepassingen in food en feed.
Houd afrikaantjes de eerste dagen na het planten vochtig. Als ze eenmaal goed geworteld zijn, geef ze dan één keer per week veel water. Geef water aan de basis van de plant om het blad droog te houden.
Slechte combinatieteelt
Op dezelfde manier als de planten elkaar versterken, kunnen ze elkaar ook verzwakken. Aardbeienplanten trekken bijvoorbeeld witte koolvliegjes aan, een vlieg die erg schadelijk is voor koolsoorten. Zet je aardbeien dus nooit naast koolsoorten in de moestuin.
Aardbeien plaats je liever niet naast koolsoorten, maar wél naast peterselie, prei, radijs, sla, spinazie, tijm, tomaten, uien en wortels.
Zaai je afrikaantjes in mei direct in de volle grond. Zorg dat de planten op 35cm afstand van elkaar komen te staan.
Ze kiemen na 7 dagen. Als de plantjes wat groter zijn en 4 tot 6 blaadjes hebben kun je ze uitplanten op de uiteindelijke plek van bestemming.
Welke soorten tagetes kies je wel of niet? Tagetes patula: kies hiervan de wildste vormen, niet de siercultivars. Ground Control (Nemagon) is een ras dat speciaal ontwikkeld werd tegen aaltjes. Tagetes minuta: wordt 2 meter hoog, groeit traag en bloeit nauwelijks.
Last van mieren die in en rondom je keuken lopen? Maak het aanrecht, de kastjes en de vloer goed schoon met natuurazijn. De geur van azijn heeft een desoriënterende werking op mieren.
Kaneel is namelijk gezonde voeding voor planten. Wanneer je een nieuwe plant in zijn nieuwe pot plaatst, geef je hem dus een warm welkom met een snuf kaneel. Ook bij het planten van stekjes en het verpotten van (oude) planten strooi je een snuf kaneel op de wortels van de planten om ze te helpen opbloeien.