Sommige mensen denken dat bananen verstopping in de darm zouden veroorzaken. Dit is onjuist; bananen zijn vezelrijk fruit en, in combinatie met voldoende vocht, gaan ze juist verstopping tegen. Ook bevatten ze belangrijke vitamines, mineralen en sporenelementen en geen vet.
In bananen zitten veel vezels: per stuk zo'n 3 gram. Ter vergelijking, in een appel zit 2,5 gram vezels en in een mandarijn 0,5 gram vezels. Door de vezels gaan bananen, in combinatie met voldoende vocht, verstopping juist tegen. Voor een goede stoelgang kun je dus met een gerust hart een lekkere banaan opeten!
Zo is voedsel dat veel calcium bevatten, zoals melk, kaas, en onrijpe bananen vaak triggers voor verstopping. Calcium heeft namelijk een bindend effect waardoor je ontlasting juist harder wordt, terwijl onrijpe bananen veel resistant starch (RS) - zetmeel dat lastig verteerbaar is - bevatten.
Veel chocola en chocolademelk vergroot de kans op obstipatie. Het is verstandig deze producten, net als de vezelarme etenswaren, slechts heel beperkt te geven aan kinderen met obstipatieklachten. Bruinbrood is dus beter dan wit brood. Groenten en fruit bevatten veel vezels en vergemakkelijken de ontlasting.
Verstopping komt vaak door weinig drinken, te weinig vezels eten en te weinig bewegen. Dit helpt: drink 1,5 tot 2 liter per dag, eet genoeg vezels en beweeg elke dag. Soms zijn medicijnen nodig.
Belangrijk om te weten over bisacodyl
Bij verstopping. En om de darm leeg te maken voor een darmonderzoek of operatie. Tablet: na 6 tot 12 uur komt de ontlasting op gang. Zetpil: werkt binnen 20 minuten.
Sommige mensen denken dat bananen verstopping in de darm zouden veroorzaken. Dit is onjuist; bananen zijn vezelrijk fruit en, in combinatie met voldoende vocht, gaan ze juist verstopping tegen. Ook bevatten ze belangrijke vitamines, mineralen en sporenelementen en geen vet.
Het dagelijks innemen van probiotica voorkomt niet alleen obstipatie, maar zal het ook minder erg maken als het toch eens een keer gebeurt. Je kan ze op een natuurlijke manier opnemen door iedere dag een portie pure, magere yoghurt te eten.
Fabel of feit: ontbijtkoek werkt laxerend
Ook dit is een hardnekkige fabel. Gewone ontbijtkoek bevat weinig voedingsvezels en heeft zeker geen laxerende werking. Het aantal vezels in ontbijtkoek is ongeveer gelijk aan het aantal vezels in witbrood.
Maak er een gewoonte van vezelrijke voedingsmiddelen te gebruiken zoals volkorenbrood en andere volkorenproducten (bv. muesli, havermout), peulvruchten, groenten (300 g per dag) en fruit (2 stukken per dag). Een vezelrijk dagmenu bevat ongeveer 30 gram vezels per dag. Vezels zijn onverteerbare suikers.
Koffie heeft een licht laxerende werking, wat voornamelijk komt door cafeïne. Cafeïne stimuleert de peristaltiek. Dit is de knijpende beweging die ervoor zorgt dat voedsel vooruit wordt geduwd in het maag-darmstelsel of urine in de ureter.
Daarnaast bevat het in vergelijking met andere soorten fruit weinig vitamine C. Er wordt dus aangeraden om minimaal één banaan per dag te eten. Het is namelijk heel gezond, maar dit betekent niet dat het gezond is om er bijvoorbeeld vier of vijf per dag te eten. Ze bevatten namelijk ook veel suiker.
Anderzijds verhindert de aanwezigheid van sitosterol in vierge olijfolie gedeeltelijk de absorptie van cholesterol en bevordert dit de absorptie van calcium, ijzer en magnesium. De milde laxerende werking van olijfolie staat er ook om bekend constipatie en halitose te verminderen.
Bananen zijn, net als alle andere fruitsoorten, een gezonde keuze. Elke dag een banaan eten kan geen kwaad, maar ons advies is wel om een regenboog aan verschillende fruitsoorten (en groentesoorten!) te eten. Elk stuk fruit bevat namelijk zijn eigen mix aan voedingsstoffen.
Drink vooral water, thee en koffie zonder suiker. Liever geen vruchtensap en frisdrank. Eet gezond, met genoeg vezels. Vezels houden vocht vast in de darmen.
DRINK VEEL WATER
Probeer 1,5 of 2 liter te drinken en het zal al heel goed zijn. Als je zin hebt in iets zoeter, kies dan voor andere vloeistoffen zoals verse sappen, bouillons en kruidenthee, die ook beschouwd worden als natuurlijke laxeermiddelen.
In plaats van lijnzaadolie kun je ook kokosolie, MCT-olie (supermarkt) of olijfolie gebruiken. Vaak werkt het snel, maar bij sommigen duurt het wel even, tot soms zo'n zes uur na het innemen van de olie.
Bananen en appels zijn de meest gegeten fruitsoorten in Nederland, maar vergeleken met appels bevatten bananen 4x zoveel proteïnen, 2x zoveel koolhydraten, 3x zoveel fosfor en 5x zoveel vitamine A en ijzer.
Een banaan bevat veel vitamine B6. Ongeveer 40% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid zelfs. Deze vitamine is onmisbaar in je spijsvertering, belangrijk voor je weerstand en zenuwstelsel en het houdt je bloedsuikerspiegel op peil. Daardoor wordt je humeur ook beter.
Een banaan levert zeer snel energie, net als alle andere vruchten. Maar omdat banaan meer suikers bevat, merk je het sneller. Binnen een par minuten wordt het al opgenomen in het bloed.
Obstipatie wordt in het algemeen omschreven als een ontlastingspatroon waarbij u minder dan drie keer per week ontlast. Als obstipatie langer dan drie maanden aanwezig is - ondanks behandeling - spreken we van chronische obstipatie. Als geen onderliggende aandoening de oorzaak is, spreken we van functionele obstipatie.
Koolzuur prikkelt de maag en cafeïne bevordert de stoelgang. Van cola ga je dus boeren en poepen.