Conversation. De omgekeerde 'Coca Cola' betekent in h/ Arabisch: 'No Mohammed, no Mekka'... Toeval? Wellicht, maar wel leuk!
De naam Coca-Cola is afkomstig van de cocaplant voor het stimulerende effect en kolanoten voor de smaak. De samenstelling van Coca-Cola is geheim, maar in elk geval bestaat het uit: koolzuurhoudend water voor de prik maar ook als conserveringsmiddel en smaakversterker.
Het begon in 1886. Dr. John Styth Pemberton was aan het experimenteren met allerlei plantenextracten in het keukentje achter zijn drogisterij in Atlanta. Hij wilde een medicinaal drankje brouwen tegen duizelingen en algehele malaise.
Coca-Cola bestond eerder dan Pepsi. Coca cola was toen al een zeer bekend en gewild merk. Dit samen maakte dat Pepsi zijn best moest doen om de markt te veroveren. Er ontstond een cola oorlog tussen de merken.
Het recept van cola is door de jaren heen veel veranderd, maar de kleur van cola is nog nooit veranderd. Vroeger was cola ook bruin. Wel zat dit drankje in een groene fles. Dit verklaart misschien waarom mensen dachten dat cola vroeger groen was.
Wel vaker zit de Deense bottelarij met een overstock Deense Coca Cola en die verkopen ze dan goedkoop door aan groothandels in het buitenland. En zo is het dus vaak goedkoper om goedkope Coca Cola blikjes uit Denemarken te importeren.
Pemberton, een arts-apotheker uit Atlanta, beslist om te innoveren. Pemberton wil scoren met een nieuwe drank op basis van plantenextracten. In mei 1886 start hij met de verkoop van een bruin bruisend drankje op basis van siroop en koolzuurhoudend water.
Cola is oorspronkelijk bedoeld als medicijn tegen lichamelijke klachten. Voor dat doeleinde is het dan ook erg geschikt! Het werkt tegen opkomende misselijkheid en diarree en bij een zere keel. Reizigers in Azië wordt bovendien vaak geadviseerd om na elke maaltijd een blikje te nemen.
Pepsi is citrusachtiger, terwijl Coca Cola smoother is en een wat vanille-achtiger smaak heeft. Dat ligt aan de hoeveelheid suiker: Pepsi bevat iets meer suiker, calorieën en cafeïne dan Coca Cola, die weer meer natrium bevat.
Coca Cola werd aanvankelijk uitgevonden als medicijn tegen morfineverslaving, indigestie, zenuwaandoening, hoofdpijn en impotentie. Da's een hele waslijst! Nu drinken we het natuurlijk vooral omdat we het zo lekker vinden.
In dat jaar vond de Amerikaanse apotheker John Pemberton de eerste versie van Coca-Cola uit. Hij verkocht het oorspronkelijk als een verkwikkend middel tegen allerlei kwaaltjes, vol krachtige ingrediënten zoals cafeïne gehaald uit kolanoten en, jawel een extract van cocabladeren met sporen cocaïne. Vandaar Coca-Cola.
Fanta bestaat al sinds 1940 en is één van de bekendste frisdranken met sinaasappelsmaak. Na Coca‑Cola is dit het oudste drankje van The Coca‑Cola Company. Het grote verschil met Coca‑Cola, naast de smaak, is dat Fanta geen Amerikaanse, maar een Europese oorsprong heeft!
John Pemberton, heeft de naam Coca‑Cola bedacht. Hij schreef de naam in sierlijke letters in zijn kasboek en ontwierp zo de beroemde letters. Het logo van Coca‑Cola is geschreven in het Spencerian script en valt op door zijn sierlijke vorm. Het ziet er eigenlijk nog steeds uit zoals het in 1886 is ontworpen.
Maar waarom rood? Het begon in het midden van de jaren 1890 toen onze siroop in vaten door de hele VS werd vervoerd. In die tijd werd alcohol in de VS zwaar belast en onze oprichters besloten hun vaten rood te maken, zodat de douanebeambten ze gemakkelijk konden onderscheiden van de vaten met alcohol.
Nee, dat is niet helemaal het geval. Er zijn eeuwenoude illustraties van de Kerstman waarin hij afwisselend een rood, groen of geel pak draagt. Zijn uiterlijk is door de jaren heen ook veranderd: van kabouter en elf tot angstaanjagende gnoom.
Als je dagelijks meer dan 2 liter cola per dag drinkt kan dit ervoor zorgen dat je een te laag niveau van kalium in je lichaam krijgt. Hierdoor kun je verzwakte spieren krijgen en uiteindelijk zelfs verlamd raken. Dit is wel heel extreem, maar het is zeker wel waar!
Er is geen wetenschappelijk bewijs dat cola drinken helpt tegen buikpijn en misselijkheid. Dat is wel het geval bij gember. Hiervan is wel wetenschappelijk bewezen dat het helpt bij misselijkheid. Het geheim bij cola zou zitten in de toegevoegde stof koolzuur(E290).
Sommige mensen hebben baat bij een glas cola als ze misselijk zijn. Koolzuur prikkelt de maag en cafeïne bevordert de stoelgang. Van cola ga je dus boeren en poepen. Bij misselijkheid of een voedselvergiftiging is dat precies wat je wilt: snel die maag leeg.
De grootste concurrent van Coca-Cola in Nederland, Vrumona (Pepsi, Sisi), laat in de krant weten vooralsnog geen plannen te hebben de huidige flessen te vervangen.
Als het aan Coca-Cola ligt, zijn er binnenkort nog slechts twee landen op de wereld waar zijn producten niet officieel te koop zijn: Cuba en Noord-Korea.
In de subcategorie 'dranken' voert Pepsi de lijst aan, voor Coca-Cola. Qua omzet blijkt AB Inbev zelfs een tikkeltje groter te zijn dan Coca-cola, met 36,8 tegenover 35,1 miljard dollar. De winst van Coca-Cola is echter bijna het drievoudige van die van AB Inbev: 11,8 tegenover 4,1 miljard.
Raak Kindercola is speciaal gemaakt voor kinderen: wel de echte cola smaak, maar geen cafeïne, geen fosforzuur, geen kunstmatige kleurstoffen en geen conserveermiddelen.
Freeway Cola is een colamerk dat wordt geproduceerd en als huismerk wordt verkocht door de van origine Duitse supermarktketen Lidl.