Om verziendheid te corrigeren, heb je een plus-bril nodig. Daarmee hoeft het oog minder scherp te stellen, dus zich minder in te spannen. Doordat de ogen zich na het krijgen van de bril kunnen ontspannen, kan het zijn dat de bril bij de volgende meting wat sterker kan. Vaak blijft de sterkte daarna stabiel.
Verziendheid (hypermetropie) is als je voorwerpen van dichtbij niet goed scherp kunt zien. Dit maakt het bijvoorbeeld lastig om te lezen of te schrijven. Verziendheid kan worden gecorrigeerd met een plus-bril.
We kunnen ons zicht niet corrigeren zonder professionele hulp, en er is geen snelle oplossing voor problemen met het gezichtsvermogen. Maar met zaken zoals goede voeding kunt u uw gezichtsvermogen nog steeds op natuurlijke wijze zelf helpen. Bespreek dat, zoals altijd, met uw oogarts.
Myopie (bijziendheid of min-sterkte)
De lichtstralen die het oog binnenkomen worden te sterk gebroken. Het beeld dat het oog binnenkomt, valt daardoor niet op het netvlies, maar ervoor. Door een min-bril te dragen worden de beelden weer goed op het netvlies geprojecteerd en verbetert het zicht.
De sterkte van de glazen of lenzen, die nodig is voor de correctie, wordt uitgedrukt in dioptrie (D). Bij verziendheid is dit getal positief (plus). Hypermetrope mensen met een geringe sterkte van bijvoorbeeld +1 kunnen in de verte nog redelijk scherp zien zonder correctie (verziend).
Een bril met min-sterkte is een bril voor veraf: voor mensen met bijziendheid. Een bril met plus-sterkte is een bril voor dichtbij: voor mensen met verziendheid.
Is verziend plus of min? Verziend is plus(sterkte) en bijziend is min(sterkte). Als je verziend bent, heb je dus baat bij een plus-bril of plus-contactlenzen. Dit noemen we ook wel plussterkte.
Ogen kunnen in de loop van tijd veranderen. Dat kan komen door vervorming van de ooglens of van het oog. Verandering van ogen is vrij normaal, eens in de 2-3 jaar. Vaak veranderen de ogen in de leeftijd rond 40 - 45 jaar naar meer + sterkte (minder min of meer plus).
Kunnen je ogen van min naar plus gaan? Ja, in sommige gevallen kunnen je ogen van sterkte veranderen.
Voldoende zink zorgt voor een goede conditie van het oog, helpt het oog scherp te blijven zien en is van belang voor het functioneren van het oog. Zink kan je vinden in rood vlees, schaaldieren, eieren, soja, gevogelte, vis etc. Vitamine B2 speelt een grote rol in de zuurstofvoorziening van het oog.
Nee, helaas kunt u bijziendheid niet zelf verbeteren of trainen. Bijziendheid wordt namelijk veroorzaakt door de lengte van uw oog. En dit kunt u niet veranderen met spieren. Daarom kunt u uw oogsterkte niet zelf verbeteren.
Aan je sterkte verandert het niets
Wel of niet door glazen of lenzen loeren, verandert niets aan die anatomie van je ogen. Voor je oogafwijking maakt het ook geen verschil of je lenzen of een bril draagt, of dat je bril te sterk of niet sterk genoeg is. Een bril verandert alleen de lichtstralen die het oog krijgt.
Bij een ooglaserbehandeling wordt de vorm van het hoornvlies veranderd om de refractie-afwijking te corrigeren. Een andere optie is lensimplantaten. Bij alle methodes wordt ervan uitgegaan dat de bijziendheid verdwijnt doordat de lichtstralen op de juiste manier op het netvlies gebroken worden.
Bij (ouderdoms)verziendheid ligt het beeld achter het netvlies; er is een onscherp beeld. De positieve (plus) glazen zorgen ervoor dat het brandpunt naar voren wordt verplaatst zodat het beeld weer op het netvlies terecht komt.
Tot welke afwijking kunnen mijn ogen gelaserd worden? In principe kunnen wij ogen laseren tussen de -10 en +4 (inclusief cilinder). Echter verschilt dit per behandeling en geldt hierbij daarom wel de voorwaarde dat uw ogen geschikt moeten zijn voor de betreffende behandeling.
Ook kan de cilinder (astigmatisme) veranderen of toenemen bij bepaalde oogaandoeningen. Deze veranderingen kunnen van tijdelijk (wisselend) of blijvend van aard zijn.
Tot welke leeftijd gaan je ogen achteruit? Je ogen kunnen je hele leven lang achteruit gaan, omdat je ogen je hele leven lang veranderen. Vanaf je geboorte tot ongeveer je twintigste levensjaar zijn je ogen volop in ontwikkeling. Tussen de leeftijd van 20 en 40 is je zicht vaak stabiel.
Met ooglaseren kan bijziendheid, verziendheid en een cilinderafwijking worden gecorrigeerd. Ooglaseren bestaat altijd uit twee stappen, welke ooglasertechniek je ook kiest. De juiste laag in het hoornvlies bereiken. Verwijderen van weefsel om de sterkte te corrigeren.
De brilsterkte kan in de loop van de tijd veranderen in sterkte. Deze kan af-, maar ook toenemen en/of omslaan (van plus naar min).
Voor het dichtbij zien moeten je oogspieren de ooglens bol maken. Dat kost kracht. Met het oplopen van de leeftijd worden de spieren wat slapper, EN wordt de ooglens "taaier". Er is dus meer kracht nodig om de juiste bolling te bereiken, en dat terwijl de spieren juist minder kracht kunnen leveren.
UV-licht kan zeer belastend zijn voor uw ogen – niet alleen op zonnige dagen, ook wanneer het buiten bewolkt is. UV-straling is niet te vermijden. Daarom bevatten zonnebrandmiddelen en veel moisturizers UV-bescherming.
Kijk met één oog afwisselend in de verte en dichtbij, telkens een paar seconden. Doe dat een paar minuten per dag, met elk oog. Zo train je de oogspieren, net als in de sportschool. En zo maak je ook je lenzen soepeler, omdat je die blijft bewegen.
De sterkte van het brillenglas wordt uitgedrukt in een getal met een plus- of een minteken ervoor. Staat er een plusteken, dan ben je verziend. Je hebt je bril nodig voor beter zicht van dichtbij. Staat er een minteken, dan ben je bijziend.
Met -8 zie je zonder bril/lenzen nagenoeg niets scherp (spreekwoordelijk geen hand voor ogen). Het kan nog slechter maar -8 is al redelijk ver (bijziend). Een sterkte -8 is wel fors, je zult waarschijnlijk zonder bril of lenzen in de verte alleen maar vlekken zien.
Een bril bij kinderen is niet hetzelfde als een bril bij volwassenen. Kinderogen kunnen zichzelf makkelijker aanpassen aan de afwijking dan dat volwassenen dat kunnen. Sommige kinderbrillen zijn tijdelijk, dat komt omdat kinderogen nog groeien en soms de afwijking “overgroeien”.