Als je aluminiumfolie (ook wel 'zilverpapier' genoemd) wilt recyclen, dan kun je het folie het beste in de PMD-zak weggooien. PMD staat voor Plastic, Metalen verpakkingen en Drinkpakken, en aluminiumfolie valt natuurlijk in de tweede categorie.
Een transparante folie, bijvoorbeeld om vleeswaren of bloemen, mag je weggooien bij de gescheiden inzameling van plastic verpakkingsafval. Verwijder (papieren) stickers waar mogelijk, maar als dat niet lukt, dan is het niet zo'n groot probleem.
Aluminiumfolie wordt gemaakt van hoogwaardig aluminium en additieven. Het is 100% recyclebaar en moet indien mogelijk naar een recyclingcentrum worden gebracht. Je gooit aluminiumfolie dus het best weg bij het PMD-afval.
Waarom mogen borden, bakjes en schaaltjes uit aluminium in de PMD-zak en aluminiumpapier niet? Borden, bakjes en schaaltjes uit aluminium kunnen opnieuw worden gesmolten en gerecycleerd. Aluminiumpapier is echter te dun, waardoor het in de ovens niet smelt, maar gewoon verbrandt. Gooi aluminiumfolie in de restafvalzak.
Wanneer we De Afvalwijzer van de gemeente bekijken, lezen we dat aluminiumfolie bij plastic (PMD) hoort. Onder het kopje metalen verpakkingen staat namelijk: (fris)drankblikjes, groente- en soepblikken, blikjes van honden en kattenvoer, metalen deksels, tubes, doppen, siroopflessen, aluminium schaaltjes en bakjes.
De reden dat de chipszak nooit in het PMD mocht is vanwege het metaallaagje aan de binnenkant van de zak. Doordat deze verlijmd is met de plastic buitenkant, is de chipszak niet recyclebaar.
Plastic bordjes, bestek, roerstaafjes, rietjes en wattenstaafjes voor eenmalig gebruik, kunt u sinds 3 juli 2021 niet meer kopen. Wattenstaafjes en rietjes voor medisch gebruik zijn wel verkrijgbaar.
Bedrijfsmatige folie
Bedrijfsmatige plastic verpakkingen horen niet thuis in het PMD! In het PMD worden alleen huishoudelijke verpakkingen aanvaard, d.w.z. alle PMD-verpakkingen van in de winkel gekochte producten.
Zowel lege spuitbussen als spuitbussen met een restant dat geen klein chemisch afval (kca) is, horen bij het restafval. Ze kunnen namelijk nog restjes drijfgas bevatten.
Plastic verpakkingen met een metaallaagje (zoals een chipszak) mogen in de zak of bak voor plastic, metalen verpakkingen en drinkpakken (pmd). De verpakkingen worden vaak gerecycled tot nieuwe producten, zoals bermpaaltjes.
Wat mag in de container? In de container voor plastic verpakkingen, blik en drinkpakken mogen alleen lege verpakkingen. Is uw plastic geen verpakking? Denk aan speelgoed, plastic borden of tandenborstels.
Tip. Aluminiumfolie als verpakking gooi je weg bij de gescheiden inzameling van metalen verpakkingen. Aluminium wordt na verbranding deels uit de verbrandingsresten van het restafval gehaald en gerecycled, maar dunne delen zoals folie verbranden en die ben je dan dus kwijt.
Koffiecups. Hoewel veel koffiecups uit plastics en aluminium bestaan, mogen ze niet in de PBD zak voor plastic, blik en drinkpakken gegooid worden. Omdat er in koffiecups koffiedrab zit, kunnen ze namelijk niet als PBD gerecycled worden. Koffiecups horen in het restafval thuis.
Aluminium kan wat moeilijker uit het restafval gehaald worden dan staal. Daarom is het extra goed om aluminium blikjes, schaaltjes en folie in te leveren via de zak of bak voor plastic, blik en drinkpakken.
In de pmd-zak horen alleen plastic verpakkingen thuis, en dus geen andere voorwerpen die gemaakt zijn van plastic. Een oude emmer, een drinkbakje voor je hond of kat dat stuk is… Die doe je gewoon bij het restafval.
Ongekleurde en onbedrukte papieren servetten, tissues en keukenpapier waarmee je voedsel hebt opgedept (bijvoorbeeld bakvet uit een pan of gemorste saus), mogen bij het groente-, fruit- en tuinafval (gft).
Plakband is ander afval dan papier
Van de doos weet je in welke container die moet, maar moet je de tape er nou afhalen of niet? Plakband en tape kunnen van verschillende materialen gemaakt zijn, maar meestal is dit afval geen papiersoort. Officieel mag dat dus niet in de papiercontainer.
Op deze vraag is sinds 1 januari 2023 het antwoord: bij het gft-afval. Het scheiden van koffiepads en theezakjes via het gft-afval levert jaarlijks zo'n 88 miljoen kilo extra compost op.
Wat met folies, bloempotjes en plantentrays? Folies, bloembakjes en plantentrays mogen voortaan ook in de blauwe zak. Je PMD-zak kan je dan meegeven met de tweewekelijkse ophaling of naar het recyclagepark brengen.
Sinds 01/01/2023 mogen alle plastic en aluminium koffiecapsules en ander drankcapsules in de pmd-zak. De capsules moeten doorprikt zijn, maar hoeven niet leeggemaakt te worden. Koffiepads en theezakjes daarentegen horen nog steeds thuis bij het restafval.
Harde kunststoffen horen niet in de pmd-container voor plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankenkartons. Belangrijk is dat het materiaal uit alleen harde kunststof bestaat.
BRUSSEL (ANP) - Vanaf zaterdag zijn zaken als plastic bestek en bordjes, plastic wattenstaafjes en plastic rietjes verboden in de hele Europese Unie. Winkels mogen dan geen nieuwe voorraden van dergelijke producten inslaan.