Textiel impregneren zorgt voor sterk waterafstotend textiel. Perfect voor het waterdicht maken van o.a. kleding, schoenen, jassen, bootkappen, tenten, zonwering, etc.
Katoen is een textielvezel die aan de binnenkant van regenkleding gebruikt kan worden. Katoen is een zacht en luchtdoorlatend textiel. Regenkleding met katoen is veilig te gebruiken.
Helaas gaan textiel en water niet goed samen. Gelukkig kan je textiel waterafstotend maken door dit te impregneren met speciale coating. Bijkomend voordeel is dat je het ook beschermt tegen UV en dus verkleuring maar ook vuil waardoor je textiel langer mooi blijft.
Door polyester doeken te impregneren, maakt u het doek waterdicht en beschermt u het doek tegen vuil, schimmels en algen. Naast de tent, kunt u de volgende polyester doeken behandelen met de Sprayhood & Tent Protector: tuinkussens.
Polyester is van nature waterbestendig, en wanneer de polyester garen worden gecoat met vinyl of PVC en ze dan worden samengeweven, wordt de waterbestendigheid alleen maar groter.
Katoen is een natuurlijk materiaal dat waterdicht is en goed ademt, waardoor er een erg prettig leefklimaat in de tent ontstaat. Goed bestand tegen uv-straling. Erg geschikt voor warme gebieden.
Het impregneermiddel voor stof van de Impregneermiddelen Specialist is op allerlei stofsoorten te gebruiken. Zo kunt u het impregneermiddel voor stof gebruiken op stoffen op basis van de volgende vezels: Natuurlijke vezels (katoen/ linnen) Synthetische vezels (nylon/ polyester / polyamide )
Welke stof is waterdicht? Waterdichte stof kan op verschillende wijze geproduceerd worden. Er zijn sommige stoffen en materialen die van nature waterdicht zijn, zoals rubber en plastic. Anderen hebben beschermende, waterdichte coatings, zoals zeildoek, of zijn gelamineerd met dunne, waterdichte folies.
Je jas impregneren kan op twee manieren: met impregneerspray of impregneerwasmiddel. Het voordeel van impregneerspray is dat je deze alleen op de buitenkant spuit, waardoor de waterafstotende werking van de buitenkant beter blijft.
Waterafstotende stoffen hebben de eigenschap om water van het oppervlak te laten lopen zonder het te absorberen. Waterdichte stoffen hebben de eigenschap om te voorkomen dat water in het product dringt. Hoe meer het water van het oppervlak afloopt zonder in de stof te dringen, hoe meer deze waterdicht is.
Uw kleding kunt u het beste impregneren met een speciaal impregneermiddel voor kleding, wanneer het zijn oorspronkelijk eigenschappen niet meer heeft. Hierbij kunt u denken aan een jas die vochtig wordt en daardoor klam en niet meer comfortabel aanvoelt, kleding die gemakkelijk vervuiling opneemt, etc.
De cijfers zitten tussen de 0 en 30.000 en worden aangegeven in millimeters. Deze cijfers kun je vaak vinden op kleding en geven aan of het kledingstuk waterafstotend is of waterdicht. Tussen 0 en 1.000 millimeter is de stof waterafstotend, maar niet waterdicht.
Een waterbestendig materiaal is zo nauw geweven dat het water er moeilijk doorheen komt. Materialen als polyester en nylon zijn dus van nature beter bestand tegen water dan katoen, alleen al vanwege de samenstelling van het weefsel.
Stoffen die goed in water kunnen oplossen heten polaire stoffen of hydrofiele stoffen (hydro = water, fiel = houden van). Stoffen die slecht in water oplossen zijn apolair, hydrofoob of lipofiel (drie woorden voor hetzelfde begrip; foob = afkeer of angst hebben van, lipo = vetachtig).
Stoffen die oplossen in water zijn bijvoorbeeld suiker en zout. Zand of krijt daarentegen lossen niet op in water. Voor vloeistoffen is het ook zo, sommige lossen goed op in water (azijnzuur, ethanol), andere niet (olie, benzine). En ook gassen kunnen in water oplossen.
De vraag of nylon stof waterdicht is, wordt vaak gesteld en het korte antwoord is nee, nylon is niet waterdicht. Als stof absorbeert nylon water en als het nat is, laat het water door.
Wat zijn de nadelen van het impregneren van een gevel? De muren verliezen de ventilerende werking die ze van nature hebben. Wanneer het vocht binnen wordt veroorzaakt, bijvoorbeeld vanwege een gebrekkige afvoer in de badkamer, zal het vocht juist worden opgesloten waardoor de problematiek juist erger wordt.
Oxford 600D-stof biedt dankzij een pvc-laag een betrouwbare bescherming tegen vocht en laat geen water binnendringen. De stof kan zowel binnen als buiten worden gebruikt. De toepassingsmogelijkheden zijn veelzijdig. Van tassen, rugzakken, dierenbedden en bescherming tegen weersinvloeden tot kussenhoezen en decoratie.
Je kunt daarom ook voor stoffen gaan die water goed absorberen, zoals katoen of zijde. Hier geldt: natuurlijke materialen zijn áltijd een betere keuze dan synthetische materialen, met als uitzondering spijkerstof.
Een product met een waterdichtheid van 10.000 mm Schmerber of meer beschermt de gebruiker tegen stormweer of 1,8 m regen in 4 uur (ook houden deze jassen de druk van de schouderbanden van een backpack tegen wanneer het regent).
Maak wasbare kleding water-, sneeuw-, vuil- en vetafstotend met Kruidvat Waterproof Waterdicht Lotion. De lotion is reukloos en kleurloos. De Kruidvat Waterproof Waterdichtlotion is geurloos en kleurloos. De lotion is voldoende voor ongeveer 2,5 kilo droog textiel.