Gemeenten kunnen een collectieve verzekering hebben tegen de risico's die u als vrijwilliger loopt tijdens uw werk. Vraag aan uw vrijwilligersorganisatie of aan uw gemeente of er een gemeentelijke vrijwilligersverzekering geldt en wat er verzekerd is.
In de basisverzekering zitten de aansprakelijkheid van vrijwilligers, ongevallen en persoonlijke eigendommen van vrijwilligers. De basisvariant dekt overigens niet alleen vrijwilligers, maar ook mantelzorgers en leerlingen die maatschappelijke stage doen.
De zorgplicht geldt dus voor zowel werknemers als vrijwilligers omdat je als bestuur als opdrachtgever wordt beschouwd. Hoewel het niet voor de hand lijkt te liggen, kunnen stichtingen en verenigingen dus ook worden beschouwd als werkgever.
Met de Bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering stichting is financiële schade gedekt die het gevolg is van bestuurlijk handelen. Daarmee beschermt de Bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering zowel bestuurders als de stichting zelf en is deze verzekering dus onmisbaar voor stichtingen.
Immuniteit betekent dat de vrijwilliger niet persoonlijk burgerlijk aansprakelijk gesteld kan worden, de organisatie waarvoor men vrijwilligt wel. Opgelet: niet alle vrijwilligers genieten immuniteit.
Regels voor vrijwilligersvergoeding
Vrijwilligers kunnen in 2023 een belastingvrije vrijwilligersvergoeding krijgen van maximaal € 190 per maand of maximaal € 1.900 per jaar. Meer informatie over de vrijwilligersvergoeding kunt u vinden op de website van de de Belastingdienst.
Vrijwilligers hebben net als werknemers in loondienst recht op veilige en gezonde werkomstandigheden. Hoewel de Arbowet sinds 1 januari 2007 niet meer volledig van toepassing is op vrijwilligers, gelden nog steeds voorschriften als het werk ernstige risico's met zich meebrengt.
Bestuursleden van stichtingen en verenigingen die zijn opgericht zonder een notariële akte zijn elk hoofdelijk aansprakelijk. Elk bestuurslid kan dus aansprakelijk gesteld worden voor het volledige bedrag aan schulden.
De Stichting Particulier Fonds
Een Stichting Particulier Fonds kent geen aandeelhouders of leden. Zij beheert haar vermogen op eigen naam. De overdracht aan de Stichting van vermogensbestanddelen door niet-ingezetenen (mensen die niet op de Curaçao woonachtig zijn) is vrijgesteld van schenkingsrecht.
Met een inboedelverzekering verzeker je de losse spullen in je huis (alles wat je oppakt en meeneemt bij een verhuizing). Deze verzekering is niet verplicht, maar wel erg verstandig. Je spullen zijn bij elkaar behoorlijk wat waard en de premie van een inboedelverzekering valt mee.
U bent niet verplicht een vrijwilligersovereenkomst of vrijwilligerscontract op te stellen. Legt u wel afspraken vast in een vrijwilligersovereenkomst? Dan is die overeenkomst rechtsgeldig. In de vrijwilligersovereenkomst zet u samen afspraken over bijvoorbeeld de taken, werktijden en vergoeding.
Als vrijwilliger ontvangt u per definitie geen loon. Mogelijk krijgt u wel een onkostenvergoeding, maar u hebt daar niet automatisch recht op. Of u een onkostenvergoeding krijgt, beslist de organisatie waarvoor u vrijwilligerswerk verricht.
De verzekeringsmarkt bestaat uit een particuliere en zakelijke markt. De zakelijke markt heeft voor sommige verzekeringsproducten een co-assurantiemarkt. Co-assurantie is een vorm van verzekeren, waarbij meerdere verzekeraars elk een deel van de verzekering op zich neemt.
Een aparte aansprakelijkheidsverzekering voor een vereniging is absoluut noodzakelijk. De vereniging is namelijk zelfstandig draagster van rechten en plichten en kan als zodanig aansprakelijk worden gesteld. Bijvoorbeeld voor letsel, ontstaan bij activiteiten, of voor beschadiging van zaken van derden.
Een stichting mag geen salaris toekennen aan de bestuurders, zij kunnen slechts een vergoeding voor hun kosten ontvangen. Als het besturen van de stichting een dagtaak wordt, kan dit een punt van aandacht worden. De stichting mag geen winst uitkeren aan de oprichters.
Een stichting mag geld verdienen en winst maken en ook als doel hebben om winstgevend te zijn. Voorwaarde hiervoor is wel dat de winst wordt ingezet om het doel van de stichting te verwezenlijken. Winst maken met een commercieel ondernemingsdoel is niet toegestaan.
Wanneer een stichting toch zo'n verboden uitkering doet, kan de rechter het bestuur ontslaan. Ook kan de rechter de stichting ontbinden op verzoek van een belanghebbende of het Openbaar Ministerie. Vaak bepalen de statuten hoe de stichting een bestuurder beloont.
In tegenstelling tot een vereniging heeft een stichting geen leden. Wel kan er een raad van toezicht zijn aangesteld, die het handelen van de bestuursleden controleert. Een vereniging is democratischer, de leden controleren altijd het handelen van het bestuur.
Zo is het ook met de stichting: dit is een doelvermogen, en er is geen eigenaar. Toch gebeurt het regelmatig dat iemand zich eigenaar noemt van een stichting. Meestal betreft dat de oprichter of investeerder. Maar volgens de wet zijn zij uitsluitend bestuurder of crediteur.
In vakanties en zaterdagen mag een 14 jarige maximaal 6 á 7 uur per dag of 35 uur per week werken. Voor stage gelden andere uren; een 14 jarige mag maximaal 7 uur per dag en 35 uur per week stage lopen. Kinderen vanaf 15 jaar mogen tijdens schooldagen niet meer werken dan 2 uur per dag en maximaal 12 uur per week.
Daarom mag u ook maar maximaal 20 uur per week als vrijwilliger werken. Krijgt u een betaalde baan aangeboden? Dan moet u die accepteren. Ook als dat betekent dat u daardoor moet stoppen met uw vrijwilligerswerk.
Vrijwilligers hebben doorgaans geen arbeidsovereenkomst, aangezien zij vaak geen “loon” ontvangen, maar hoogstens een onkostenvergoeding. Ook de gezagsverhouding kan ontbreken, bijvoorbeeld als vrijwilligers grote vrijheid genieten om te bepalen wanneer en hoelang zij werken.
Heeft u een WW-uitkering en wilt u vrijwilligerswerk gaan doen? Dan mag dat. Vrijwilligerswerk is een goede manier om werkervaring op te doen. En om uw sociale contacten te onderhouden.