Alle schulden blijven van de persoon die ze heeft, op het moment dat u gaat samenwonen. Was de schuld al van u samen voordat u ging samenwonen? Dan blijft deze schuld van u samen. U kunt in een samenlevingsovereenkomst afspraken maken over schulden van u samen.
Samenwonen met een partner die schulden heeft, hoeft geen probleem te zijn. Maar dan moet uw partner de schulden wel afbetalen en de betalingsachterstanden wegwerken. Het is belangrijk om duidelijke afspraken te maken over de schulden en vast te leggen van wie de schulden zijn.
Ja, u kunt tijdens de Wsnp gaan samenwonen, trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan. Houdt u er rekening mee dat uw financiële situatie hierdoor wijzigt. En dat het gevolgen heeft voor uw Wsnp. Bespreek uw voornemen daarom eerst met uw Wsnp-bewindvoerder.
Voor privéschulden is de echtgenoot die de schuld is aangegaan aansprakelijk. Het is ook mogelijk dat beide echtgenoten aansprakelijk zijn als zij de schuld gezamenlijk zijn aangegaan. Deze schulden kunnen worden verhaald op zowel de gemeenschapsgoederen als de privégoederen van de echtgenoot-schuldenaar.
De eerste optie is samenwonen zonder samenlevingscontract. Bij deze vorm van samenwonen bent u niets aan elkaar verplicht en wordt er niets officieels vastgelegd of geregistreerd. Dat betekent dat u ook geen recht hebt op partneralimentatie of erfenisrecht heeft.
Voor de Belastingdienst woont u samen als u met huisgenoten op hetzelfde adres staat ingeschreven bij de gemeente. Dat kan uw vriend of vriendin zijn. Maar bijvoorbeeld ook uw kind of uw broer als zij op uw adres staan ingeschreven. Ook dan woont u samen.
Als u samenwoont, is uw relatie niet officieel vastgelegd. Er gelden geen rechten en plichten. Fiscaal partnerschap en het krijgen van een partnerpensioen moet u zelf regelen. Als u samen kinderen krijgt, heeft alleen de biologische moeder automatisch het gezag.
Ben ik aansprakelijk voor schulden van mijn partner bij samenwonen? Woont u samen met of zonder een samenlevingscontract? Dan bent u meestal niet aansprakelijk voor schulden van uw partner. U bent wel aansprakelijk voor uw eigen schulden en schulden die u samen met uw partner maakt.
Als ouder ben je in de regel niet aansprakelijk voor de schulden die je meerderjarig kind maakt. Het doet daarbij niet ter zake of je kind nog bij je inwoont. Teken geen borgstelling voor de schulden van je zoon of dochter. Doe je dat wel, dan riskeer je toch voor de schulden op te draaien.
Voor gratis advies en hulp bij het oplossen van uw schulden gaat u naar uw gemeente. Elke gemeente heeft hiervoor een eigen regeling. De gemeente kan u bijvoorbeeld helpen met een minnelijk akkoord. Bij een minnelijk akkoord probeert de gemeente uw schulden te regelen met al uw schuldeisers.
Tijdens de schuldsanering heeft u recht op leefgeld om te voorzien in uw basisbehoeften zoals boodschappen. Een gemiddelde uitkering van leefgeld per week ligt tussen de 50-100 euro per week. Dit geld ontvangt u naast het vrij te laten bedrag (vtlb) waarmee u de vaste lasten zoals huur, gas, licht en water betaald.
Hoeveel schuld u moet hebben is lastig te zeggen: het is afhankelijk van uw maandelijkse inkomsten en de hoogte van uw schuld. Hoeveel schuld u precies heeft, doet eigenlijk niet ter zake. Als de schuld dusdanig hoog is dat u geen uitweg meer ziet, krijgt u toelating tot de schuldsanering.
Wat zijn de rechten en plichten van feitelijk samenwonenden? Mensen die feitelijk willen samenwonen, moeten geen formaliteiten vervullen. Ze hebben ook geen rechten of verplichtingen tegenover elkaar in verband met de verdeling van goederen, de terugbetaling van schulden en de eigendom van bijvoorbeeld een woning.
Er is sprake van feitelijk samenwonen wanneer u met een andere persoon op hetzelfde adres woont én samen instaat voor het huishouden. In tegenstelling tot wettelijke samenwoning, hoeft u dus geen verklaring af te leggen ten aanzien van de ambtenaar van de burgerlijke stand van uw gemeente.
Voor beslag is toestemming nodig van de rechter of overheid. Maar ook met toestemming mag een deurwaarder niet overal beslag op leggen. Zo mag hij alleen beslag leggen op spullen van de persoon die de schuld moet betalen.
Mijn kind is 18 jaar of ouder
Vanaf 18 jaar is uw kind verantwoordelijk voor zijn eigen geldzaken. Uw volwassen kind mag zelf contracten of leningen sluiten. En als hierdoor schulden ontstaan, is uw kind verantwoordelijk. U kunt nog wel aansprakelijk zijn voor schulden die uw kind maakte vóór de 18e verjaardag.
8. Kan een deurwaarder beslag leggen op mijn spullen voor de schuld van mijn zoon? Ja, dat kan! Als een inwonend kind schulden heeft kan de deurwaarder beslag leggen op jouw spullen.
Zaken die u nodig heeft om een normaal leven te kunnen leiden, mag een gerechtsdeurwaarder in principe niet in beslag nemen. Ook bijvoorbeeld boeken en schoolmateriaal van kinderen mogen niet in beslag genomen worden, evenmin als persoonlijke goederen met geringe verkoopwaarde.
Bij een volledige gemeenschap van goederen vallen in beginsel alle schulden in de gemeenschap. Het maakt niet uit op wiens naam de schuld staat en wanneer de schuld is ontstaan. Niét in de gemeenschap vallen privéschulden.
Schulden van iemand overnemen, wat betekent dat? In de regel is het toegestaan dat u de schulden van iemand anders overneemt, maar zolang de lening niet is afbetaald blijft de oorspronkelijke aansprakelijkheid tussen de lener en de bank bestaan.
Bij een scheiding moeten de gemeenschappelijke schulden verdeeld worden. Ben je in gemeenschap van goederen getrouwd, dan worden de schulden gedeeld, ieder krijgt de helft. Zelfs schulden, die een van jullie voor het huwelijk is aangegaan.
Wanneer u voor korte of langere tijd iemand bij u in wilt laten wonen, noemen we dat inwoning of samenwonen. Soms kan het ook verstandig zijn om iemand dezelfde rechten en plichten te geven door medehuur aan te vragen.
De partner met het hoogste inkomen betaalt de rest van de gezamenlijke uitgaven. Ieder de helft. Je deelt alle kosten door twee. Deze manier is alleen aan te bevelen als de partner met het laagste inkomen dan nog genoeg overhoudt voor zijn of haar persoonlijke uitgaven.
In principe krijgt u toestemming om te gaan samenwonen, tenzij er een goede reden is om dit te weigeren. Uw nieuwe huisgenoot krijgt door het samenwonen niet automatisch de positie van 'medehuurder'. In eerste instantie wordt uw huisgenoot 'medebewoner'.