Een enkele keer kan je partner tijdens de gemeenschap de draadjes voelen. Als dit elke keer bij de gemeenschap wordt gevoeld dan vragen we je een afspraak te maken zodat we de draadjes korter kunnen knippen. Zakt het spiraal te veel dan kan dit klachten geven als krampen, pijn en uitstoting.
Als het spiraaltje op de juiste plaats zit, voel je het niet zitten. Als je het wel voelt, check dan even bij je dokter of het spiraaltje op de juiste plaats zit. Bij het vrijen kan je partner de draadjes eventueel voelen.
Een spiraal heeft geen negatieve invloed op je libido
In principe zouden beiden geen invloed moeten hebben op je libido of hoe jij je voelt tijdens de seks.
Probeer met je vinger op zoek te gaan naar de 'touwtjes' van je spiraaltje bij de ingang van de baarmoeder. 'Verken' het gebied, en probeer nergens tegen te duwen of aan te trekken. Een beeld van de 'situatie' krijgen om symptomen van verplaatsing uit te sluiten, is voldoende.
Verwijderen spiraaltje
Om het spiraaltje met hormonen te verwijderen, trekt de verloskundige voorzichtig aan de draadjes. Doe dit nooit zelf! Je kunt na het verwijderen van een hormoonspiraaltje snel weer vruchtbaar zijn. Als je wilt, kan na het verwijderen meteen een nieuw spiraaltje worden geplaatst.
Tijdens de menstruatiecyclus beweegt het spiraaltje in de baarmoeder op een natuurlijke manier en kan dus soms iets naar beneden zakken. Maar zolang het spiraaltje in de baarmoederholte zit ben je beschermd.
Uitzakken of afstoten van het spiraaltje.
U kunt zelf na elke menstruatie met uw wijsvinger voelen of de draadjes hoog in de vagina voelbaar zijn. Trek echter niet aan de draadjes. Mocht u de draadjes niet meer voelen, neem dan contact op met uw arts. Flauwvallen tijdens of kort na het inbrengen van het spiraaltje.
Omdat er geen contact is tussen de tampon en het spiraaltje is er dus geen gevaar en kun je de twee producten zonder probleem samen gebruiken. Toch deze kleine kanttekening: wie een hormoonspiraaltje draagt, heeft soms een heel lichte menstruatie. Als men tampons gebruikt, absorberen die vaak te sterk.
De eerste 2 á 3 dagen na plaatsing raden we geslachtgemeenschap af. Tevens kun je beter geen tampons gebruiken tijdens de eerste paar dagen na het plaatsen. Door het gebruik van een menstruatie cup zien we vaker dat het spiraal uitgestoten wordt.
Als een koperspiraaltje bij je geplaatst is, ben je vanaf dat moment tegen zwanger worden beschermd. Heb je in de 5 dagen voor het plaatsen van een koperspiraaltje onbeschermde seks gehad? Dan voorkomt het spiraaltje dat je daardoor zwanger wordt.
Laten weghalen is makkelijk, en kan ook eerder. Let erop dat als u seks heeft in de week vóór u het spiraaltje laat verwijderen, u daar alsnog zwanger van kunt worden. Als u niet zwanger wil worden, kunt u dus beter geen seks hebben een week van tevoren.
Feit 6: Het spiraaltje groeit niet vast
Een spiraaltje dat vastgroeit of kwijt raakt; iedereen heeft er wel eens van gehoord of over gelezen. Gelukkig groeit een goed geplaatst spiraaltje niet vast, weet Pisters.
Gedegen onderzoek heeft echter aangetoond dat bij gebruik van het spiraaltje de kans op het ontstaan van ontstekingen niet verhoogd is, gerekend vanaf 3 weken na inbrengen van het spiraal. Gedurende de eerste drie weken na inbrengen is er wèl een licht verhoogde kans op het ontstaan van een ontsteking.
Expulsie (het uitzakken van de spiraal) kan ontstaan door onvoldoende diepe plaatsing van de spiraal of migratie door een menstruatie. Klachten kunnen zijn: spotting (onregelmatig bloedverlies en pijnlijke sensaties in de onderbuik).
Soms stoot het lichaam de spiraal af. De kans hierop is het grootst tijdens de eerste menstruatie na de plaatsing. Laat de huisarts dus na die eerste menstruatie altijd even controleren of de spiraal nog goed ligt.
De hormoonspiraal, prikpil en het implantatiestaafje veroorzaken niet meer gewichtstoename dan andere anticonceptiva.
Het spiraaltje verwijderen
De arts trekt met een speciale tang zachtjes aan de draadjes van het spiraaltje. Dat kan tijdelijk wat pijn veroorzaken, die meestal minder erg is dan de pijn bij de plaatsing.
Klachten die veel voorkomen zijn bijvoorbeeld: Veranderingen in de vaginale afscheiding; Abnormaal bloedverlies, dus buiten de menstruatie om; Contactbloedingen, bijvoorbeeld bij het inbrengen van een tampon of tijdens het vrijen.
Verzakking van de baarmoeder of vaginatop
U heeft een zwaar gevoel in uw vagina, alsof er iets naar buiten komt. Sommige vrouwen hebben het gevoel dat er een bal tussen hun benen zit. Of het gevoel dat ze ergens op zitten. U heeft een zeurend gevoel of pijn in uw onderbuik, benen of liezen.
Breng een vinger in je vagina tot aan de baarmoedermond: als je daar de dunne draadjes kunt voelen, zit het spiraaltje goed. Trek niet aan de draadjes, want daardoor kan het spiraaltje naar buiten komen. Wanneer de draadjes niet meer voelbaar zijn, kan het spiraaltje mogelijk zijn verschoven.
In zeldzame gevallen kan het inbrengen van de spiraal tot een beschadiging van de baarmoeder leiden. De kans dat een spiraal uit deze batch verkeerd geplaatst is, is bijzonder klein. Maar een verkeerde plaatsing heeft mogelijk grote consequenties. Vandaar deze terugroepactie op de gehele partij.
Hoe werd deze vrouw zwanger terwijl ze een spiraal had? Laten we nogmaals herhalen dat de kans om zwanger te worden met een spiraaltje heel, heel erg klein is. Als het spiraaltje goed is geplaatst, is het voor 99,9999 procent betrouwbaar en er worden minder dan één op de honderd vrouwen met een spiraaltje zwanger.
Spiraaltjes en seks
Een spiraaltje verandert je zin in seks in principe niet. Misschien heb je wel meer zin in seks omdat je je geen zorgen maakt om ongepland zwanger te worden. De bijsluiter van hormoonspiraaltje vermeldt minder zin in seks als een bijwerking.