Wanneer je een compliment krijgt smelt je weg, weet je niet waar je moet kijken of begin je te blozen. Of je wordt onzeker en je voelt je verlegen. Een compliment geven kan ook moeilijk zijn omdat je niet gewend bent openlijk de waardering uit te spreken voor iemand. Of je schaamt je er haast voor om dat te doen.
Door het geven van een compliment, spreek je waardering uit over de ander. Een compliment op z'n tijd geeft medewerkers het gevoel dat ze gezien en erkend worden (én het levert een goed gevoel op). Door te uiten dat je het werk dat iemand doet belangrijk vindt en waardeert, motiveer je werknemers.
Een compliment, en dus erkenning, kan ons enorm motiveren en gelukkig maken. Het werkt bovendien verzoenend en laat ons meer oog hebben voor een ander. Niet alleen voor de ontvanger heeft een compliment positieve effecten. Ook de gever van een compliment kan profiteren.
Toch kan je kind complimenteren ook een negatief effect hebben, schrijft docent Tim Elmore op Psychology Today. Zo blijkt bijvoorbeeld dat studenten die vroeger vaak te horen hebben gekregen dat ze slim zijn, nu het idee hebben dat ze minder hard hoeven te werken voor een goed resultaat.
Ook uit Nederlands onderzoek kwam al naar voren dat te veel (en vooral de 'foute') complimenten meer kwaad dan goed kunnen doen. Vooral als kinderen weinig zelfwaardering hebben, hebben ouders de neiging te overdrijven en meer de persoon te complimenteren dan het gedrag.
Jij bent de liefste, de beste, de mooiste, jij bent de goedheid zelf. Dankzij jouw liefde ben ik een beter mens geworden. Sinds ik jou ken weet ik dat echte liefde bestaat. Jij hebt het vermogen om mensen volgens hun volledige potentie te laten leven en jij kan anderen inspireren om hetzelfde te doen.
“Bedankt” zeggen is de enige goede reactie wanneer je een compliment krijgt.
Ieder mens, kind heeft behoefte aan persoonlijke waardering. Een gemeend compliment doet iets met je en het draagt bij tot een beter gevoel over je zelf. Sommige mensen, kinderen, worden graag bevestigd in alles wat ze doen. Een regelmatig compliment geeft hen de nodige zekerheid, bevestiging om daarmee verder te gaan.
Een goed compliment vertelt een kind welk gedrag gewaardeerd wordt en waarom het gedrag gewaardeerd wordt. Het beste is het wanneer een kind tenminste tien complimenten op een dag krijgt. Van complimenten leert een kind enorm veel en het geven van complimenten leidt tot een heel positieve manier van opvoeden.
Complimenten werken het best als ze regelmatig gegeven worden. De kracht van herhaling doet wonderen. Tien keer per dag een complimentje schouderklopje of knipoog is echt niet te veel. Het geeft de ander het gevoel dat je om hem/haar geeft.
Ze denken dat als iemand zijn waardering uitspreekt, dat zeker betekent dat hij iets van hen wil. De reactie is dan navenant: 'Dank je, en zeg nu maar wat je van me wil. ' De meeste complimenten worden juist zonder voorwaardelijke bedoeling gegeven. Laat je achterdocht varen en ga ervan uit dat de ander het meent."
Iemand een echt compliment geven is een uiting van waardering voor een geleverde prestatie; een soort cadeautje. Een compliment is een lovende uitdrukking; iedereen vindt het fijn om gewaardeerd te worden.
Een direct compliment is simpelweg stellend: 'jij houdt geduldig vol! ' Een indirect compliment heeft de vorm van een vraag: 'Hoe lukt het jou om zo geduldig vol te houden? ' Doordat de ander hier even over na moet denken, geeft hij eigenlijk zichzelf een compliment.
De narcist is gewend jou om te manipuleren, dus terug-manipuleren moet je niet proberen; dat heeft hij echt wel door! Geef dus complimenten uit je hart, maar wel zo vaak als mogelijk is. Vooral bij een narcistische baas is dit het aanbevolen advies.
Mooie complimenten
Je bent altijd bereid om mee te denken over hoe we dingen beter kunnen doen, en dat respecteer ik enorm! Jij verbaast me steeds weer met jouw mooie en inspirerende acties. Je bent een fantastisch persoon. Dankjewel dat jij jij bent.
-> Je bent mooi zoals je bent. -> Je bent geweldig, prachtig, uniek! -> Je bent goed genoeg, slim genoeg, mooi genoeg en sterk genoeg. Geloof het.
“Jij begrijpt me beter dan wie dan ook”
Het is een oersimpel zinnetje, maar o zo krachtig. Hiermee vertel je haar hoe goed jullie bij elkaar passen – en dat vindt ze fijn om te horen. Dat ze je blijkbaar goed kent, ziet ze als een bevestiging voor het feit dat jullie echt een 'we' zijn en niet twee 'ik'-jes.
Als iemand je bedankt zeg je: “Graag gedaan.” Of: “Helemaal goed!” Ook “Niets te danken” kan, al ben ik het er niet helemaal mee eens, want ik vind juist dat er wél wat te danken valt.
Complimenteren is een vorm van feedback geven. Er zijn 2 soorten complimenten, resultaatgerichte en procesgerichte complimenten: Resultaatgerichte complimenten (ook wel productgerichte feedback genoemd) die gaan over het resultaat, de prestatie.
Het is onderzocht en bewezen: tegenover het uiten van één punt van kritiek moeten vier complimenten worden geuit wil het constructief zijn. In een omgeving waar enkel kritiek wordt gegeven, daalt het werkplezier. Het effect van een compliment: Het bezorgt de ontvanger en de gever een goed gevoel.
Met een compliment geef je erkenning aan de ander. Je ziet de ander echt staan en je spreekt je waardering uit. Het bevordert het vertrouwen en de natuurlijke samenwerking.
“Een compliment is een effectieve manier om twee fundamentele behoeften te bereiken: zelfwaardering en verbinding met anderen.” "Bovendien versterkt een compliment iemands geluksgevoel en zelfbeeld en zorgt een compliment voor de aanmaak van dopamine in de hersenen. Hierdoor krijg je een gelukzalig, positief gevoel.