Om goed te slapen, moet elke partner zich aanpassen aan de ander en dus compromissen sluiten. Analyseer samen in welke houding jullie het liefst liggen: in elkaars armen, ieder op je eigen kant, rug tegen rug, ... Kortom, jij bepaalt zelf hoe je het beste samen slaapt.
Beter samen slapen
Neem een groter bed: dit geeft jullie meer ruimte, waardoor je elkaars slaap mogelijk minder verstoort. Ventileer de slaapkamer goed voor voldoende frisse lucht. Draag oordopjes als je wakker ligt door geluiden die je partner maakt.
Samen slapen is gezond
Naast je partner liggen zou namelijk zorgen voor een veilig gevoel, waardoor de aanmaak van het hormoon cortisol wordt verlaagd en je hierdoor minder stress ervaart. En zoals je zelfs vast ook weleens aan de lijve hebt ondervonden: met minder stress, slaap je nu eenmaal lekkerder.
De helft van de ondervraagden was man, de andere helft was vrouw. Van de mannen sliep 22 procent naakt, van de vrouwen gaf 13 procent de voorkeur aan een naakte nacht. Het liefst kruipen mannen in hun onderbroek in bed (37 procent). Vrouwen slapen graag in een pyjama of nachtjapon (49 procent).
Mannen gaan het liefst in hun onderbroek naar bed (37%), vrouwen geven de voorkeur aan een pyjama of nachtjapon (49%). Opvallen genoeg was het aantal naaktslapers is de categorie 46-65jarige het hoogst. Van deze leeftijdscategorie slaapt ongeveer 20% naakt.
Samen slapen geeft ons een gevoel van verbondenheid en intimiteit. Samen slapen kan het knuffelhormoon oxytocine verhogen en het stresshormoon cortisol verlagen.
Door er een slipje over te dragen, zijn er veel meer bacteriën. Die kunnen zorgen voor irritaties of infecties. Zeker in de zomer is naakt slapen een goed idee, want door het overmatige zweten, heb creëer je nog meer bacteriën.
Zonder hoofdkussen slapen gaat haast niet en kan zelfs leiden tot artrose. Probeer het maar eens uit, dan begrijp je wel waarom; zonder kussen of op een te dun hoofdkussen bungelt je hoofd schuin naar beneden en trek je je nekwervels uit hun fatsoen. Bovendien komt er teveel druk te staan op de schouder waarop je ligt.
Het is goed voor je relatie
Tijd voor jezelf, het beter uitgerust zijn, het niet meer hoeven aanpassen op elkaars slaappatroon: je vermindert juist conflicten en irritaties. Niets werkt namelijk meer op je zenuwen dan wanneer je uit je diepe slaap wordt gehaald door een ander.
OrgasmeBen je een geluksvogel en kom je tijdens de seks tot een orgasme, dan is het goed mogelijk dat je binnen no-time in slaap valt. Dit is te danken aan het oxytocine-hormoon dat ervoor zorgt dat je rustig wordt en dus in slaap valt.
Meer stelletjes dan je denkt slapen apart van elkaar – het is zelfs zo veelvoorkomend dat het een naam heeft gekregen: de slaapscheiding. Eén op de vier echtparen heeft een aparte slaapkamer. Apart slapen is geen taboe meer en redt zelfs huwelijken.
Mensen die liegen om bewust de waarheid te verbergen
Je partner gaat in dit geval ver over jouw grenzen heen. Realiseer je dat als jij geen of te weinig grenzen stelt, jouw partner meer de gelegenheid krijgt om door te gaan met het gedrag.
Na enige tijd voelen veel stellen zich zeker genoeg om een beetje meer comfort (lees: ruimte) toe te laten in bed en dus hun eigen voorkeursslaaphouding aan te nemen. Andere stellen slapen rug tegen rug of de billen raken elkaar. De cliffhanger. Hier liggen de partners ver uiteen, elk met de rug naar elkaar gekeerd.
Niet kunnen slapen of eten, nergens anders aan kunnen denken: continu verliefd zijn is – net als continu heel gestrest zijn – niet erg gezond voor je. Elisabeth: “Je lichaam kan ook niet langere tijd een hoge dosis dopamine aanmaken, dat stofje neemt na verloop van tijd weer af, net als de stresshormonen.
Er kunnen verschillende redenen zijn, maar in de meeste gevallen gaat het om een gebrek aan genoeg slaapuren of een gebrek aan rust net voordat we willen gaan slapen. Door goed naar ons lichaam te luisteren en eerder of langer te slapen, kunnen we er eenvoudig voor zorgen dat we minder moeite met opstaan hebben.
Ga op tijd naar bed en creëer een regelmatig slaapritme
Gemiddeld heb je zo'n acht uur slaap nodig. Sommigen hebben zes uur nodig, anderen weer tien uur . Dat wil dus zeggen: ga om 23.00 uur naar bed en sta om 07.00 uur op. Zo pak je én je acht uur slaap én heb je een goed ritme.
De kans is groot dat jouw lichaam het niet in een keer een goed idee vindt dat je om vijf uur gaat opstaan. Gun je lichaam daarom meer slaaptijd, zodat het eerder kan wennen aan deze verandering in jouw rime. Slaap je normaal gesproken dus ongeveer 6 uren, probeer dat dan te verhogen naar 8 uren.
Het kan geen kwaad om af en toe een string te dragen, maar heb je regelmatig last van infecties, dan kies je beter voor een gewone onderbroek.
Hoewel naakt slapen beter zou zijn voor je temperatuurregulatie 's nachts en dus voor je nachtrust, zijn er dus maar weinig mensen die dit daadwerkelijk doen. Van de mannen slaapt het grootste deel in een onderbroek, en vrouwen dragen graag een nachthemd of pyjama. Het hangt vooral af van je eigen voorkeur.
Ongeveer 47% slaapt met ondergoed of ondergoed en een t-shirt aan. slechts 9% van de mannen draagt een pyjama. Van de vrouwen slaapt 21% in een pyjama en 15% naakt.
Slapen op je rug zegt vaak dat je veel zelfvertrouwen hebt en dat je niet bang bent om voor jezelf op te komen. Op de rug slapen is natuurlijk een erg open houding. Slapen op je zij betekent dat je een sociaal mens bent en goed met verschillende soorten mensen om kunt gaan.
Overdag in slaap vallen wordt ook wel hypersomnie genoemd. Hypersomnie betekent dat je last hebt van overmatige slaperigheid overdag. Er zijn verschillende soorten hypersomnia, zoals narcolepsie, idiopatische hypersomnie, periodieke hypersomnie en habitueel slaaptekort.
De meeste partners gaven aan het gevoel te hebben juist beter te slapen als ze bij elkaar lagen, maar uit het onderzoek bleek het tegenovergestelde. De kwaliteit van de slaap werd bij samen slapen gemiddeld 50 procent vaker verstoord dan bij alleen slapen.