Veelvuldig parfum in uw haar gebruiken kan tot haarbeschadigingen leiden. Parfum bevat immers alcohol, wat slecht is voor de conditie van uw haar. Haarparfum daarentegen is speciaal ontwikkeld voor gebruik in het haar en bevat geen alcohol.
Als je wilt dat je parfum langer meegaat, is het daarom een goed idee om wat parfum te sprayen op je kleding of sjaal. Maar wees voorzichtig: sommige parfums kunnen vlekken op kleding veroorzaken, vooral de meer geconcentreerde parfums met een donkerdere, amberachtige kleur.
Haarparfum zorgt namelijk voor een snelle opfrisser op je hoofd zonder je haar te beschadigen. Sterker nog: de meeste haarparfums beschermen en verzorgen je haar juist! Stukken beter dan de normale parfum die je zo nu en dan toch wel eens in je haar spuit. In de meeste parfum zit alcohol, dit droogt je haar enorm uit.
Hoe te gebruiken
Breng het haarparfum direct aan op vochtig of droog haar, met een afstand van ongeveer 30 cm. Spray 1 of 2 keer in de lucht en loop door de 'parfumwolk' die ontstaat om je haar te parfumeren. Haar is een goede drager van parfum, daarom blijft de geur van het parfum extra lang bij je.
Vul een sprayflacon met 1/6 lavendel extract, vul het overige deel nu met gedestilleerd water. Nu kan je enkele etherische oliën toevoegen naar keuze. Verschillende oliën kunnen verschillende positieve effecten hebben voor je haar, maar je kan ook gewoon een olie kiezen omdat je hem lekker vindt ruiken.
Parfum heeft warmte nodig om mooi te kunnen verdampen. Dus alle plekjes waar het warm is, de zogenaamde pulse points (waar de bloedvaten dichterbij de oppervlakte liggen), zijn goede plekken. Traditionele tips: in de nek en hals, achter de oren, op de polsen (dan ruik je het zelf goed) en in je decolleté.
Parfum heeft warmte nodig om te verdampen. Breng het daarom aan op plekken waar je je hartslag kunt voelen, de zogenaamde "pulse points" waar je huid warm is. We raden aan om 1 of 2 sprays aan te brengen op je hals en de binnenkant van je pols.
Parfum doet wat met je neus (een lekker luchtje) – maar niets voor je huid. Integendeel! Parfum is slecht voor de huid omdat je er een allergie voor kan ontwikkelen: contacteczeem. Een op de vier volwassenen in Europa heeft een huidallergie, en parfum is de grootste veroorzaker hiervan.
Mits juist bewaard, is parfum zo'n 1 tot 3 jaar houdbaar. Maar sommige goede parfums behouden tot wel 15 jaar hun geur. In de praktijk zult u er dus vaak langer mee doen en dat kan ook gewoon. Maar op den duur zult u merken dat de geur wel verandert.
Parfum als alternatief voor deodorant gebruiken is ok voor noodgevallen, maar niet ideaal. Behalve dat parfum meestal veel duurder is dan deodorant is het ook gewoon een ander product. Een deodorant bevat een geurneutraliserende technologie en kan (in het geval van een antiperspirant) ook vocht tegen houden.
Onze neus wordt geprikkeld door een nieuwe geur. Na een tijdje went onze neus aan deze geur, waardoor we deze minder sterk waarnemen. Dit is de reden waarom je je eigen parfum vaak niet meer ruikt na een paar uur, maar de mensen om je heen hem nog wel ruiken.
Een allergie voor parfum behoort tot de zogenaamde “type IV vertraagde type overgevoeligheidsreacties”. Ook wordt er gesproken van een contactallergie. De huidverschijnselen ontstaan doordat de parfumgrondstoffen een afweerreactie hebben veroorzaakt bij de persoon die hiervoor overgevoelig is.
Parfum ruikt sterker als het warm wordt, daarom kun je dat het beste alleen op je huid spuiten en bijvoorbeeld niet op je kleding. Dat kan namelijk ook vlekken geven. Daarnaast kun je het beste sprayen op de pulspunten van je lichaam, oftewel de warmste en dunste plekjes. Dat activeert namelijk je parfum.
In de parfums van onder andere Giorgio Armani, Hugo Boss, Lancôme en Zadig&Voltaire zijn 26 stoffen aangetroffen die bekend staan als 'problematische chemicaliën'. Dergelijke stoffen worden in verband gebracht met een verstoorde hormoonhuishouding, verminderde vruchtbaarheid, allergenen en milieuschade.
Helaas zijn parfums ook één van de grootste oorzaken voor allergische reacties bij beautyproducten. Heb je dus een gevoelige huid die bijvoorbeeld eczeem of acne-gevoelig is, dan kun je beter producten gebruiken zonder dit ingrediënt.
Hoe kun je parfum het beste testen? Wanneer je een parfum wilt testen, kun je beter niet aan de fles ruiken. Dan ruik je namelijk vooral de alcohol en de topnoot van de parfum, terwijl de geur al na tien minuten heel anders kan ruiken.
Het antwoord kort en simpel: donker, koel en goed gesloten. Je parfums en geurende producten hebben namelijk 4 'vijanden' die de levensduur kunnen bedreigen: licht, temperatuur, zuurstof en (vreemd genoeg) je huid. Door licht kunnen je parfum bestanddelen aangetast worden en minder sterk of zelfs slecht gaan ruiken.
Als algemene regel kan je stellen dat hoe vetter en beter doorvoed je huid is, hoe mooier een parfum zich kan ontwikkelen en hoe langer het blijft geuren. Onze belangrijkste tip is dan ook: smeren, invetten, hydrateren! Met een gewone neutrale olie, creme of bodylotion heb je al meteen effect.
Conclusie. Parfums bevatten ongetwijfeld chemische stoffen met een mogelijk schadelijke impact op de gezondheid. Maar het is helemaal niet duidelijk in welke concentratie deze stoffen schade berokkenen, laat staan dat er een verband kan gelegd worden tussen gebruik van parfum en kanker.
Hoe ruikt oud? Oud kent een rokerige en mysterieuze geur. In de parfumwereld wordt de olie gewaardeerd om zijn zoete, houtachtige, aromatische en complexe geur.
Je hebt eau de toilette, eau de parfum, eau de cologne en parfum.
Er zijn een paar stappen die je kunt nemen om ervoor te zorgen dat je parfum langer meegaat. Eerst moet u de fles voor elk gebruik grondig schudden. Door het parfum te schudden, worden de ingrediënten gemengd, waardoor de verdamping van de alcohol wordt vertraagd.
De lekkerste vrouwengeur van dit jaar is, volgens het onderzoek, 'My way' van Giorgio Armani. Andere bloemengeuren die hoog scoren op Fragrantica zijn Narciso eau de parfum By Ambrée Narciso en La Vie est Belle Intensément van Lancôme.
#10 Spuit parfum op je enkels
Je favoriete luchtje op je enkels spuiten helpt ook om stinkvoeten te verdoezelen!