Tuinbonen-knoflook, tuinbonen-bonenkruid, sla-knoflook en sla-ui zijn mogelijke combinaties. Plant Oost-Indische kers rondom planten waar vaak luizen zitten. Deze plant trekt luizen aan, zodat het als een afleidingsplant fungeert. Van de geur van salie, koriander, afrikaantjes en lavendel houden de beestjes niet.
Vrijwel alle planten met zachte bladeren zijn gevoelig voor bladluis. Voorbeelden van tuinplanten die vaak worden getroffen door bladluizen zijn rozen, klimop en de hortensia. Ook appelbomen kunnen last hebben van kleine bladluizen.
Voor de gaasvliegen zijn de ruwbladigenfamilie en de papaverfamilie het meest aantrekkelijk. Zeker voor de afleg van hun eitjes verkiezen ze behaarde en grote bladeren boven kleine, wasachtige blaadjes. Bernagie of komkommerkruid is voor de gaasvlieg de meest aantrekkelijke plant om eitjes af te leggen.
De luizen komen met de tocht binnen en nestelen zich in de plant. Deze beestjes krijgen in een mum van tijd jongen die ook snel alweer nieuwe baby's kunnen krijgen. Daardoor kan je plant er voor je er erg in hebt helemaal onder zitten. Luizen komen vooral op de geur van een plant af.
Natuurlijke vijanden aantrekken
Lieveheersbeestjes, zweefvliegen, gaasvliegen, oorwormen, schildkevers, sluipwespen, roofwantsen, kameelhalsvliegen, merels, mussen: ze lusten allemaal wel bladluis in één van hun ontwikkelingsstadia. Toch vinden ze vaak de weg niet naar jouw tuin.
Bladluizen houden niet van sterk geurende planten, zoals lavendel, dille, knoflook, salie, uien, bieslook… Je kunt ook de bladluizen naar één plant lokken om de andere planten in je tuin te ontzien. De Oost-Indische kers is daarvoor heel geschikt.
- Bladluizen hebben een hekel aan de sterke geur van munt, salie, tijm, dille, lavendel, koriander, citroenmelisse, uien, knoflook en Afrikaantjes. Plant ze tussen je andere planten of groenten en je zal minder luizen aantreffen.
De beestjes genieten van de sappen van de plant waarop ze zich hebben genesteld. Mieren zijn hun beste vrienden, omdat die meegenieten van de honingdauw die bladluizen uitscheiden. Planten lijden echt onder de luis. Ze kunnen verdrogen, besmet raken met virussen, groeiproblemen krijgen en zelfs afsterven.
Een jonge hoofdluis komt na 7 tot 10 dagen uit het ei en is 7-10 dagen daarna volwassen. Alleen volwassen hoofdluizen kunnen eitjes leggen. Een hoofdluis leeft ongeveer één maand en legt in elke dag 5 of 6 eitjes. Uit deze eitjes komen weer nieuwe hoofdluizen.
Bladluizen kunnen overspringen of zelfs vliegen naar andere planten. Hierdoor kan deze plaag zich snel verspreiden onder de planten in je huis.
De 2 meest gebruikte en gekweekte lieveheersbeestsoorten zijn het tweestippig en het zevenstippig lieveheersbeestje. Beiden zijn eenvoudig te gebruiken omdat ze alle soorten bladluizen eten.
Gipskruid, Witte klaver, Rode klaver, Cosmea, Boekweit, Korenbloem, Gele kamille, Gele ganzenbloem, Rolklaver, Venkel, Duizendblad, Gewone margriet, Gewone engelwortel, Scherpe boterbloem, Wilde peen, Boerenwormkruid, Roodzwenkgras en tot slot Struisgras.
Luizen houden namelijk niet van vettig haar. Als je een paar druppels tea tree olie in de kraag van kleding of jassen druppelt, zullen luizen zich daar ook niet gaan nestelen. Maak je zich geen zorgen over de kleding, want tea tree olie is een zuivere olie die geen vlekken achterlaat!
Bladluizen voeden zich aan jouw kamerplant, en kun je het beste zo snel mogelijk bestrijden. De plaag verspreidt zich namelijk snel, en kan jouw plant aardig beschadigen.
Hoofdluis krijg je van contact met iemand die hoofdluis heeft: de luizen lopen van het ene hoofd naar het andere. Ze verplaatsen zich niet via kleding. Springen kunnen ze niet. Kinderen tussen de 3 en de 12 jaar krijgen vaker hoofdluis omdat ze tijdens het spelen vaak letterlijk de hoofden bij elkaar houden.
Hoofdluis gaat niet vanzelf over. Hoofdluis behandelen kan op twee manieren. De beste aanpak is om het haar twee weken lang elke dag goed door te kammen met een fijntandige kam. Het duurt 10 dagen voor een eitje van een hoofdluis uitkomt.
Onder normale omstandigheden blijft een volwassen luis op een hoofd gemiddeld 20 dagen leven. Gescheiden van het menselijk lichaam, dus zonder bloed, kan een volwassen luis bij kamertemperatuur (20°C) maximaal 2 dagen overleven.
Azijn heeft een zure pH waardoor het geschikt is om luizen te bestrijden. Meng een hoeveelheid witte azijn met een gelijke hoeveelheid water. Was uw haren en laat 15 tot 30 minuten inwerken.
Je hebt ze in allerlei kleuren, van bijna wit tot groen, tot paars en zwart. Het lijf van een bladluis is zacht, vijf tot zeven millimeter lang, en heeft de vorm van een mango. Bladluizen zitten bijna altijd bij een ader van je plant, vaak in de meest verse delen van de plant: nieuw blad en nieuwe stengels.
De bladluis verspreidt zich door tussen andere planten te vliegen of springen, door zichzelf mee te laten voeren op de tocht of door mee te liften op kleding van mensen.
Bladluizen houden niet van lavendel, bonenkruid, salie, hysop, ui en knoflook. Van al deze kruiden kan dus een aftreksel gemaakt worden. 1/10 kruiden mengen met 9/10 water, zeven en spuiten.
Water, groene zeep en azijn tegen bladluis
Niet teveel, want dan kan het schadelijk zijn voor andere beestjes, zoals bijen en lieveheersbeestjes. We raden 1 tot 2% aan.
De mieren rennen de dikke stammen van de rozenstruik op en neer met een snelheid alsof de duivel ze op de hielen zit. Er zijn ook vliegen en bijen die profiteren van het suikerlaagje op de bladeren door het op te likken. Bij voldoende bladluizen regent het suikerwater in de vorm van minuscule druppeltjes naar beneden.