EPS wordt veel gebruikt als verpakkingsmateriaal en XPS veel als isolatiemateriaal. EPS en XPS vind je ook in producten als surfplanken en voedselverpakkingen. Polystyreen zit in producten omdat het goedkoop is, goed tegen water kan en lang meegaat.
De bekendste eigenschap van Tempex, of piepschuim, is de kracht massa verhouding. Hoewel het materiaal enorm licht is, is het ook enorm sterk. Daarnaast is het waterafstotend, blijft het drijven, kan het zowel trek als druk krachten aan, is het super isolerend en kan het gemakkelijk in vorm worden aangepast.
Drainage Het EPS zelf is niet waterdoorlatend.
Wanneer Tempex platen in contact met water komen is het zeker waterbestendig. Tempex neemt namelijk geen vocht op. Maar bij langdurige blootstelling aan water en druk van buitenaf gaat Tempex het water absorberen. Tempex is een schuim wat bestaat uit gesloten cellen gevuld met lucht.
98% van het volume van EPS platen bestaat uit lucht. Daarom is dit isolatiemateriaal erg licht en heeft het zeer goede isolerende eigenschappen. Stilstaande lucht is namelijk een goede isolator. Om een complete isolatieplaat EPS te maken is er slechts 2% grondstof nodig.
Piepschuim heeft een erg goede isolatiewaarde. De lambdawaarde is 0,033 – 0,042 W/mK. Dit is een bijzonder hoge score. Hoe lager deze waarde, hoe beter de isolerende werking.
Glaswol en steenwol sluiten veel beter aan en er zit heel erg veel stilstaande lucht tussen zodat de isolatiewaarde veel hoger is dan piepschuim. Het zeer grote nadeel is het schadelijke stof dat je in je longen kan krijgen en in je huid kan prikken.
Door het piepschuim te voorzien van een coating is het piepschuim vuil- en waterbestendig. Op die manier kun je het piepschuim zelfs voor diverse buitentoepassingen gebruiken en is het jarenlang bruikbaar. Daarnaast wordt het bruikbaar bij temperaturen van -32° tot 149° Celsius.
Want bijvoorbeeld bij het isoleren van een gevel of spouwmuur is het natuurlijk van belang dat de isolatie tegen vocht kan. En wat te denken van de badkamer? We kunnen u geruststellen, PIR platen kunnen prima tegen vocht. Vanwege de gesloten cellenstructuur kan het materiaal namelijk geen vocht in zich opnemen.
EPS staat in de volksmond meer bekend als tempex of piepschuim. Door de polystyreenkorrels te verwarmen met stoom gaan deze uitzetten en expanderen tot deze aan elkaar kleven en er een kunststofschuim ontstaat. De piepschuim wordt in mallen geëxpandeerd, om vervolgens in blokken gesneden te worden.
Tempex is onderhoudsvrij. Het kan niet rotten en schimmelen. Daarnaast is het ongevoelig voor vocht. Omdat het niet vervormt of verweert, blijft de isolatiewaarde behouden.
Piepschuim bevat immers maar 2% materiaal (polystyreen) en bestaat voor de overige 98% uit lucht. Hierdoor krijgt u met een minimum aan materiaal een maximaal aan voordelen: EPS weegt zeer weinig en is relatief gezien zeer sterk.
Piepschuim is, ondanks de slechte naam van kunststof, duurzaam en een waardevolle grondstof. Wanneer het goed gescheiden wordt ingezameld is het namelijk voor 100 procent te recyclen tot nieuw EPS. Op dit moment wordt EPS op veel plekken al gerecycled, maar de gescheiden inzameling kan nog veel beter.
De meeste isolatiematerialen zullen hun isolatievermogen verliezen wanneer ze nat worden. Het is daarom noodzakelijk om het materiaal te vervangen als het niet voldoende kan drogen. Krijgt u de isolatielaag wél volledig droog, dan is een vervanging niet nodig.
Vochtbestendigheid is een belangrijk kenmerk voor isolatiemateriaal. Vocht wil je sowieso buiten houden om een constant en prettig binnenklimaat te creëren. Maar belangrijker: als isolatiemateriaal niet vochtbestendig is kan het aangetast worden, gaan rotten en kunnen er schimmels vormen.
nee! Piepschuim is een soort kunststof, dus het is logisch dat je denkt dat dit bij het plastic afval of de pmd-bak moet. Maar doe dit niet!
Isoleren is een goede manier om vochtproblemen tegen te gaan. Toch zijn vochtproblemen een regelmatig gehoorde klacht na isolatie. Schimmelvorming op de muren en beslagen ramen zijn tekenen van teveel vocht in huis.
Een waterbestendig materiaal is zo nauw geweven dat het water er moeilijk doorheen komt. Materialen als polyester en nylon zijn dus van nature beter bestand tegen water dan katoen, alleen al vanwege de samenstelling van het weefsel.
Het verschil tussen EPS, XPS en PIR
Allereerst zijn EPS en XPS polystyreen: EPS (ook bekend als piepschuim) is geëxpandeerd polystyreen, XPS is geëxtrudeerd polystyreen. PIR is daarentegen polyisocyanuraat. Waar XPS een hogere druksterkte heeft en vooral vochtbestendig is, is PIR de kampioen van de isolatiewaarde.
EPS is een drukvaste isolatieplaat die je voor vele toepassingen kunt gebruiken. Het is uitermate geschikt als isolatie voor betonvloeren op zand of als betonvloerisolatie vanuit de kruipruimte. Het materiaal is relatief goedkoop, maar biedt een goede isolatiewaarde.
Wat gebeurt er met jouw piepschuim? Na inzameling van jouw piepschuim, gaat de afvalstroom naar een verwerkingsbedrijf waar het wordt gerecycled. Bij het verwerkingsbedrijf gaat het vervolgens door een shredder en wordt het vermalen tot er slechts kleine korrels over zijn.
Piepschuim isoleert uitstekend en wordt in verschillende vormen gebruikt: als korrels voor het vullen van een (spouw)muur of kruipruimte, maar ook als platen om het dak of de vloer te isoleren.
Toch zijn er belangrijke verschillen. Allereerst zijn EPS en XPS polystyreen: EPS (ook bekend als piepschuim) is geëxpandeerd polystyreen, XPS is geëxtrudeerd polystyreen. PIR is daarentegen polyisocyanuraat. Waar XPS een hogere druksterkte heeft en vooral vochtbestendig is, is PIR de kampioen van de isolatiewaarde.
Je mag dus nooit zomaar extra isolatie + een dampscherm plaatsen tegen het dampscherm van je oude isolatielaag. Anders zit eventueel condensatievocht in je nieuwe laag dakisolatie gevangen tussen 2 dampschermen. Dat vocht kan dan je isolatiemateriaal aantasten, waardoor het zijn isolerende werking verliest.