Kun je een relatie hebben zonder seks? Het is mogelijk om een relatie te hebben zonder seks, wanneer beide partners dat zo willen. Je geeft dan vooral ruimte aan veiligheid, verbondenheid en vriendschap in je relatie. En dat kan voor jullie genoeg zijn.
'Weinig seks in een relatie kan je zelfvertrouwen drastisch verlagen, en vermindert daarnaast de aanmaak van verbindingshormonen, zoals oxytocine,' zegt psycholoog Les Parrott. Het vergroot ook de kans dat één van jullie bang wordt dat de ander het ergens anders gaat zoeken.
En ja, een goede relatie zonder seks is mogelijk, maar dan moet er nog wel lichamelijke intimiteit zijn. Daarnaast moet je elkaar ook geestelijk iets bieden. Het ontbreken van geestelijke- en/of lichamelijke intimiteit blijkt de belangrijkste reden voor het stuk lopen van relaties.
Platonische relatie wil zeggen dat de personen binnen een relatie geen seks hebben met elkaar. Maar dit hoeft niet te betekenen dat er helemaal geen fysiek contact is of seksuele spanning is binnen een platonische relatie.
Een seksloze relatie is volgens seksuologen een relatie waarin je 10 of minder keer per jaar seks hebt. Maar dit scheelt natuurlijk ook per persoon. Want het ene koppel is heel tevreden om 1 keer per maand seks te hebben terwijl voor een ander stel dit niet frequent genoeg is en aanvoelt als een seksloze relatie.
Waarom goede seks belangrijk is
Het is de lijm in je relatie; door de hormonen die je tijdens het vrijen aanmaakt, krijg je samen een diepere verbinding dan je op andere manieren kunt krijgen. Seks is een manier om af te stemmen, elkaar terug te vinden, opnieuw te beginnen, te vergeven en te ontdekken.
In het eerste jaar van de relatie heeft 70 procent van de koppels ongeveer twee keer per week of vaker seks. Na vijf tot tien jaar is dit percentage gedaald tot 23 procent. Koppels die langer dan tien jaar samen zijn, hebben soms wel drie maanden - of langer - geen seks.
Maak wat meer contact met hem, praat minder over de seks en geef hem veel complimenten. Laat hem weten als hij iets goed doet. Wie weet dat het dan allemaal weer terugkomt. Probeer een afwijzing niet persoonlijk te nemen.
Aseksuelen hebben geen interesse in seks. Je bent aseksueel als je geen verlangens of lusten herkent wanneer je wordt blootgesteld aan seksuele prikkels. Zowel mannen als vrouwen kunnen aseksueel zijn. Een aseksueel zijn is niet hetzelfde als een celibatair, die er voor kiest om geen seks te hebben.
Mensen in een relatie hebben gemiddeld 1,4 keer seks per week. De hoeveelheid seks per week vermindert naarmate men ouder wordt en naarmate men langer in een relatie zit.
Een echte norm bestaat niet
Je behoefte aan seks wordt door heel veel interne en externe factoren bepaalt. Iedereen z'n seks drive is anders. Dus: een echte norm voor hoe vaak je seks 'moet' hebben, bestaat niet. Als jij je goed voelt bij jouw seks leven, dan heb je genoeg seks.
Wel zijn er een paar terugkerende signalen die je in de gaten kan houden. Volgens Kromwijk-Lub is een van de eerste tekenen van wegkwijnende liefde dat je je steeds meer aan elkaar gaat ergeren. Je gaat elkaar vermijden, in gesprekken wordt er kortaf gereageerd en er is minder interesse in elkaars leven.
Seks versterkt het immuunsysteem. En dat systeem komt goed van pas in deze tijden. Tijdens seks maak je namelijk antilichaampjes aan die bacteriën en infecties buiten de deur houden. Als je langere tijd geen seks hebt dan staakt dit proces helaas en gaat je immuunsysteem omlaag.
Harvard: seks is belangrijk voor je gezondheid
Het brengt namelijk je metabolisme op gang en het geeft je immuunsysteem een boost. Als je op frequente basis seks hebt, blijkt het zelfs voor een verminderde kans op hart aanvallen te zorgen.
Psychologische oorzaken waarom je man geen seks meer wil
Factoren die vaak een rol spelen bij een man die geen seks meer wil zijn financiële problemen, drukte op het werk, gebrek aan tijd tijd of geld en andere zaken die de aandacht opeisen zoals kinderen, carrière of zelfs een hobby.
In heteroseksuele relaties korter dan een jaar heeft 86 procent van de mannen een paar keer per week zin in seks; bij de vrouwen is dat 79 procent. Na vijf jaar relatie heeft 70 procent van de mannen een paar keer per week zin in seks en nog maar 29 procent van de vrouwen.
Gr. numphè = meisje, jonge vrouw, mania = razernij) is een vrijwel onverzadigbaar seksueel verlangen en hoog libido bij de vrouw. De term heeft vaak een negatievere bijklank dan de algemene term hyperseksualiteit. De term nymfomanie is verouderd en vervangen door seksueel compulsief gedrag.
'Aseksuele personen kennen geen seksuele gevoelens'
Dat is dan een fysiek genotsgevoel, zonder seksuele fantasieën waar een ander persoon een rol in speelt.
Omgaan met aseksualiteit als partner
Wees daar open over zonder dat jouw vriendin het gevoel krijgt dat ze moet of dat ze iets verkeerd doet! Want dan wordt het een negatief verhaal en komen jullie in een negatieve spiraal. Kijk of je kunt accepteren dat jullie minder vaak of helemaal geen liefde bedrijven.
Stress kan je zin in seks behoorlijk verminderen. Onzekerheid of angst over je baan of jullie financiële situatie kan een negatief effect hebben op jullie seksleven. Probeer samen na te gaan wat de oorzaak is dat jullie minder vaak intiem zijn en kijk of jullie dit probleem kunnen oplossen.
Kun je een relatie hebben zonder seks? Het is mogelijk om een relatie te hebben zonder seks, wanneer beide partners dat zo willen. Je geeft dan vooral ruimte aan veiligheid, verbondenheid en vriendschap in je relatie. En dat kan voor jullie genoeg zijn.
Je partner raakt je minder aan.
Dit kan een teken zijn dat de verliefdheid over is. Minder interesse in seks, je niet meer even een kus geven of aanraken zijn geen goede tekenen. Toch wijst dit niet onmiddellijk op een serieus probleem.
Door in gesprek te gaan, komt er over en weer meer begrip. De belangrijkste stap is dan kijken of het koppel een vorm kan vinden waar ze tevreden mee is. Dat is altijd een persoonlijk puzzeltje omdat elke relatie anders is. Ik herinner me ook een stel waarbij de vrouw eerder negatieve seksuele ervaringen had gehad.
Sex kan per persoon immers verschillende dingen betekenen en er is geen universele definitie voor. Maar als er iets is waar de meeste mensen het over eens zijn, dan is het wel dat het bedrijven van de liefde een veel romantischere én emotionelere ervaring is dan bijvoorbeeld een onenightstand.
Het komt vaak door drukte, stress en weinig aandacht voor elkaar of voor uzelf. Meer aandacht geven aan uw relatie en aan seks kan dan helpen. U kunt er ook over praten met uw huisarts.