Ja, iPhones kunnen gehackt worden (vooral een jailbroken apparaat). Apple-apparaten hebben een uitstekende ingebouwde beveiliging, wat voornamelijk door 'sandboxing' komt. Dit betekent dat apps geen toegang kunnen krijgen tot andere apps of wijzigingen aan kunnen brengen aan je iPhone zonder je toestemming.
Tekenen dat je Apple ID is gehackt
Apple heeft je op de hoogte gesteld (via een melding of e-mail) van accountactiviteiten die je niet herkent (bijvoorbeeld als je Apple ID is gebruikt om in te loggen op een apparaat dat je niet herkent of als je wachtwoord is gewijzigd door iemand anders dan jezelf).
iOS-apparaten (zoals iPhones en iPads) zijn voorzien van een van de beste beveiligingen van alle apparaten in 2023, maar je kunt nog steeds gehackt worden terwijl je ze gebruikt. iOS heeft een aantal zeer indrukwekkende ingebouwde beveiligingen.
Op je iPhone staan vaak veel persoonlijke gegevens die alleen voor jouw ogen bestemd zijn. Denk daarbij aan wachtwoorden, notities en foto's. Je beveiligt je iPhone heel eenvoudig met bijvoorbeeld Face ID of een toegangscode. Zo weet je zeker dat je gegevens veilig zijn als het toestel zoekraakt of gestolen is.
Hoe weet ik of ik gehackt ben? Controleer op https://haveibeenpwned.com/ of je e-mailadres of eventuele andere gegevens zijn buitgemaakt door hackers na een datalek. Check je recente bestanden.
Kunnen iPhones een virus krijgen? Gelukkig voor Apple-fans zijn iPhone-virussen uiterst zeldzaam, maar ze komen wel voor. Een iPhone is meestal veilig, maar een van de manieren om ze kwetsbaar te maken voor virussen is als de telefoon 'jailbroken' is.
Is er een gevaarlijk virus op je iPhone aanwezig, dan kan een dergelijke app dat niet zien. Apple heeft nog meer maatregelen ingesteld om je te beschermen tegen virussen en andere malware. Je kunt alleen apps installeren via de App Store en deze apps zijn vooraf al gecontroleerd op eventuele virussen en malware.
Virussen vormen geen enorme bedreiging voor iPhones. Daarom is antivirus voor iPhone niet de meest essentiële app als deze alleen maar virussen blokkeert. Een iPhone-virus is echter niet de enige bedreiging die er is. U kunt bijvoorbeeld te maken krijgen met Phishing op uw iPhone.
Wanneer kunnen mensen meekijken met je camera of meeluisteren met je microfoon? Dat kan 1. als er een beveiligingslek zit in de software en 2. als er malware (=kwaadaardige software) of spionagesoftware op je laptop of telefoon is geïnstalleerd.
Hoe kun je virussen op je telefoon voorkomen? Met virusscanners voorkom je dat malware op je telefoon komt. En als het dan wel gebeurt, dan helpen ze je met een virus op je telefoon te verwijderen. Daarnaast is aan te raden om apps alleen uit de Apple App Store en Google Play Store te downloaden.
Het afgelopen jaar zijn er meer gevallen dan ooit bekend waarbij je hele WhatsApp account wordt gehackt. Oplichters kunnen dan via jouw account berichten sturen waarin vaak om geld gevraagd wordt. Met onze tips weet je voortaan hoe je dit kan herkennen en vooral voorkomen.
Meekijken met wat je typt
In je berichten-apps of je persoonlijke notitie-apps bijvoorbeeld. Zelfs als je teksten wist, heeft de hacker ze al opgeslagen. Bijvoorbeeld via een keylogger, waarmee al je aanslagen op je smartphonetoetsenbord worden geregistreerd.
Aanwijzingen dat je computer geïnfecteerd kan zijn
Je ziet - bijvoorbeeld tijdens het surfen op internet - constant pop-ups in beeld waar je niet om gevraagd hebt. Je krijgt vreemde meldingen te zien. Je firewall of virusscanner wordt soms automatisch uitgeschakeld. Je harde schijf is (voor een deel) gewist.
Wanneer je verstandig omgaat met je Mac en geen illegale applicaties download en installeert is er vaak niets aan de hand. Daarnaast beschikt macOS standaard over een eigen "anti-virusprogramma". Dit wordt ook wel XProtect genoemd en is onderdeel van File Quarantine en GateKeeper in macOS (OS X).
Android-apparaten kunnen in aanraking komen met virussen en malware. Ze kunnen schade toebrengen door dure sms-berichten te verzenden, uw apparaat te versleutelen voor losgeld, geld te stelen via uw bankieren-apps, uw wachtwoorden te stelen, enzovoort.
Met name Chinese Android apparaten waren gevoelig voor virussen, zo'n 500.000 Chinezen zijn getroffen. Het virus zorgde ervoor dat er ongevraagd betalingen werden uitgevoerd vanaf de tablet of smartphone.
Voor de meeste mensen is het antwoord nee. Voordat hackers toegang krijgen tot je camera moet je smartphone eerst geïnfecteerd worden met een virus, zoals malware.
Sommige websites of apps maken het mogelijk om via je telefoonnummer het wachtwoord van accounts te resetten. Als iemand dan dus toegang heeft tot je telefoonnummer door simswapping of je simkaart te stelen, kan iemand op die manier dus ook toegang krijgen tot dat soort accounts.
Andere hack tools werken (meestal) niet
Dat is tegenwoordig zeker niet het geval meer. Tegenwoordig zijn telefoons en telefoonnetwerken meer dan goed beveiligd. Op afstand een telefoon hacken kan dus niet zomaar. Er is een zeer gedegen kennis nodig om nog steeds een telefoon te hacken op afstand.
Voor alle vormen van cybercrime kan dit via het telefoonnummer 0900-8844 of op een politiebureau. Lees ook deze pagina van de politie over cybercrime*. Ben je in het buitenland en is er bijvoorbeeld geld van je rekening gestolen, doe dan aangifte bij de politie in het land waar je bent.
Velen van ons gebruiken de app Messenger. Hackers weten dat en maken er misbruik van. De laatste weken circuleert er malware in de vorm van een bericht dat je uitnodigt een dating- of pornosite te bezoeken. Als je op de link in het bericht klikt, installeer je een programma dat je persoonlijke gegevens zal stelen.
Als u geen toegang meer hebt tot uw WhatsApp-account en anderen wel berichtjes uit uw naam krijgen, is uw account overgenomen. Cybercriminelen hebben de code die hiervoor nodig is ontfutseld via een chatgesprek, sms of via de voicemail van uw telefoon.