De urine kan het beste binnen twee uur worden onderzocht. Wanneer dat niet lukt, kunt u de urine in de koelkast bewaren (maximaal 24 uur).
De plas kan naar het laboratorium of de huisarts. Bewaar het in de koelkast (niet langer dan 24 uur) wanneer u het niet direct kunt wegbrengen.
Het beste is om de opgevangen urine zo snel mogelijk bij de huisarts of op het laboratorium af te geven. Als dit niet mogelijk is moet de urine in ieder geval in de koelkast bewaard worden, maar niet langer dan 24 uur. Bij kamertemperatuur kunnen aanwezige bacteriën zich snel vermeerderen, vaak al binnen één uur.
Het onderzoek van bij kamertemperatuur bewaarde urine is alleen betrouwbaar indien de urine binnen 2 uur na lozing wordt onderzocht. Wanneer dit niet mogelijk is, plaatst u de urine onmiddellijk in de koelkast (tot max. 24 uur na lozing).
Een kweek van urine die niet ouder is dan 4 uur lijkt een juiste indicatie te geven van de aan- of afwezigheid van bacteriën.
U brengt het urinepotje of de volle buizen naar uw (huis)arts. Neem ook het aanvraagformulier mee. Het beste brengt u de urine binnen 2 uur na het plassen. Breng het in ieder geval binnen 24 uur en bewaar de urine in uw koelkast totdat u het wegbrengt.
Lever bij voorkeur ochtendurine in, die is het meest geconcentreerd. Vang het 'middelste deel' van uw plas op. Plas eerst een beetje urine in het toilet en vang vervolgens wat urine op in een schoon potje. Zorg dat er geen bacteriën in de urine komen.
Urine inleveren
Vang bij voorkeur de ochtendurine op. Gebruik hiervoor alleen een urine potje wat u bij ons of bij de apotheek kunt ophalen en sluit deze goed af.
Het is het beste om de eerste urine die u 's ochtends produceert, in te leveren, de zogenaamde ochtendurine. Als u echter al heel vroeg wakker bent (bijv. om 3.00 uur), dan is het beter dat u urine inlevert die later is geproduceerd.
Voor het onderzoek is het opvangen van de eerste ochtendurine meestal voldoende en is het belangrijk dat het opvangen van de urine op de juiste manier gebeurt. Uw huisarts geeft u een set mee voor het opvangen van urine en een instructie.
Doorgaans wordt voor tweede ochtendurine gehanteerd dat deze twee tot vier uur na de eerste ochtendurine verzameld wordt (Kouri, 2000). Deze portie kan beïnvloed worden door vocht- en voedselinname.
bewaar de urine maximaal 4 uur in de koelkast (koel bewaren) een klein beetje urine is echt voldoende: een bodempje van 1 cm. volstaat.
De urine kan het beste binnen twee uur worden onderzocht. Wanneer dat niet lukt, kunt u de urine in de koelkast bewaren (maximaal 24 uur).
In de koelkast maximaal 24 uur bewaren, nooit op kamertemperatuur. 7. Urine met aanvraagformulier en voorzien van opvangdatum en naam en geboortedatum zo spoedig mogelijk inleveren op poli 7 (in het weekend op de Spoedeisende Hulp).
Zelftest. Er zijn ook zelftesten voor blaasontstekingen. Deze bepalen aan de hand van de waarden in je urine, zoals nitriet en leukocyten of je een urineweginfectie hebt. Beter is echter om contact op te nemen met je huisarts als je een blaasontsteking vermoed.
Draai de deksel van het potje en leg de deksel neer met het uitstekende deel van de deksel omhoog gericht. Raak het uitstekende deel niet aan. Laat het eerste deel van de urine in het toilet lopen. Vang daarna urine op in het urinepotje en vul het potje tot ongeveer de helft.
Urineonderzoek kan duidelijk maken of er sprake is van geslachtsziekten (soa's), urineweginfecties, nierziekten, urinewegproblemen of stofwisselingsziekten. Wat u hiervoor precies moet doen, is afhankelijk van het type onderzoek dat door uw zorgverlener is aangevraagd.
Als de urine, welke is getest bij de huisarts, echter 'niet schoon' is, dan zou er sprake kunnen zijn van een UWI. Er is dan een kweek van de urine noodzakelijk. Door het micro-biologisch laboratorium kan dan worden aangetoond welke bacterie de ontsteking veroorzaakt en welk antibioticum daar goed tegen helpt.
Interstitiële cystitis (IC) noemen we ook wel blaaspijnsyndroom. Het is een chronische goedaardige aandoening van de urineblaas, die niet wordt veroorzaakt door bacteriën. Het gaat om een ontstekingsreactie van de blaaswand. Het lijkt op een blaasontsteking, maar antibiotica helpen niet.
Voor onderzoeken van urine, ontlasting en sperma kunt u terecht in het laboratorium. U heeft hiervoor geen afspraak nodig.
€ 13.29 13 . In mijn winkelmandje. Je kan maar een maximum aantal van 7 bestellen van dit type product.
Chinolon-antibiotica worden gebruikt bij blaasontstekingen door bacteriën die niet gevoelig zijn voor bovenstaande middelen. Voorbeelden zijn ciprofloxacine, levofloxacine, norfloxacine en ofloxacine. Tetracycline-antibiotica remmen de groei van vele soorten bacteriën. Ze remmen de eiwitaanmaak van de bacterie.
Bij een basische ochtendurine, een pH hoger dan 7, kan er sprake zijn van een urineweginfectie. De aanwezigheid van bacteriën in de urine maakt deze basisch.
Dat kan. U maakt een afspraak voor het inleveren van urine of ontlasting. Tijdens uw afspraak kunt u beide lichaamsmaterialen afgeven.