Koolstofmonoxide (CO) en Koolstofdioxide (CO2) zijn beide koolstofverbindingen. CO belemmert dat zuurstof vervoerd wordt in het lichaam. Een hoge CO-waarde in de lucht is dodelijk. CO2 is in beperkte mate aanwezig in onze atmosfeer en is minder schadelijk.
Bij de normale verbranding van koolstofhoudende brandstoffen zoals hout, kolen, aardgas, butaangas, propaangas of stookolie, ontstaat koolstofdioxide (CO2). Wanneer de verbranding door gebrek aan zuurstof onvolledig is, ontstaat koolstofmonoxide (CO).
CO-meters zijn speciaal ontworpen om het CO-gehalte in de lucht te meten en te waarschuwen voor mogelijke gevaren. CO2-meters daarentegen zijn speciaal ontworpen om het CO2-gehalte in de lucht te meten en te helpen bij het beheren van de luchtkwaliteit.
CO2 is de scheikundige afkorting van koolstofdioxide en wordt ook wel kooldioxide of koolzuurgas genoemd. Een CO2-molecuul bestaat uit een koolstofatoom (C) en twee zuurstofatomen (O2) en kan zowel in vaste, vloeibare als in gasvorm voorkomen.
Koolmonoxide (CO) ruik en proef je niet maar is wel zeer giftig voor mensen en dieren. Door blootstelling aan hoge concentraties raak je snel bewusteloos. Het CO-gas is daarom een echte sluipmoordenaar. Jaarlijks overlijden in Nederland tussen de 10 en 15 mensen aan de gevolgen van een acute koolmonoxidevergiftiging.
CO belemmert dat zuurstof vervoerd wordt in het lichaam. Een hoge CO-waarde in de lucht is dodelijk. CO2 is in beperkte mate aanwezig in onze atmosfeer en is minder schadelijk. Een hoge CO2-waarde veroorzaakt hoofdpijn, sufheid en concentratiestoornissen.
Door koolmonoxide kan bloed minder goed zuurstof opnemen uit de longen. Doordat het een reukloos gas is, hebben mensen niet door dat ze eraan blootgesteld worden. Een lage concentratie ingeademde koolmonoxide kan zich uiten in hoofdpijn, vermoeidheid en duizeligheid.
De Wereldgezondheidsorganisatie heeft referentiewaarden opgesteld van concentraties en blootstellingstijden die beschouwd worden als onschadelijk voor de hele bevolking, met inbegrip van zwangere vrouwen en ouderen met (al dan niet gekende) hart- en ademhalingsproblemen: 10 mg/m3 (9 ppm) gedurende 8 uur.
CO2 gevaarlijk? Ja en nee, CO2 is op zich ongevaarlijk of zoals wetenschappers zeggen inert, niet brandbaar en niet toxisch. Echter een grotere hoeveelheid CO2 in de ruimte,verdringt de zuurstof opname in ons lichaam en dat fenomeen is niet wenselijk.
Per dag ademt een mens ongeveer 1 kg aan CO₂ uit. Met een bevolking van 7 miljard mensen komt dat neer op ongeveer 2,6 gigaton per jaar. Dat is zo'n 7 procent van de jaarlijkse CO₂-uitstoot door het gebruik van fossiele brandstoffen. Dat is dus heel veel.
Een koolmonoxidemelder of CO-melder waarschuwt als er een gevaarlijke hoeveelheid koolmonoxide in de lucht aanwezig is. Dit is heel belangrijk omdat u het gas niet ziet, ruikt of proeft en dodelijk is. Ook als u de apparaten regelmatig laat controleren is het toch aan te raden om een CO-melder op te hangen.
Een CO2 meter maakt een melding wanneer het CO2-gehalte te hoog is. De concentratie CO2 wordt weergegeven in deeltjes per miljoen, wat afgekort wordt tot PPM (Parts Per Million). In een woning is de normale hoeveelheid CO2 maximaal 800 PPM. Wanneer de waarde hier overheen gaat, zal de meter alarm slaan.
Mogelijke bronnen van koolstofmonoxide (CO) in een woning zijn: slecht werkende verwarmingstoestellen en warmwaterinstallaties; in combinatie met een slechte verluchting (gebrek aan zuurstof).
Koolstofmonoxide (CO) is onzichtbaar en reuk- en geurloos. Het gas kan zich onopgemerkt in de woning opstapelen tot levensbedreigende concentraties. Daarom krijg dit giftig en dodelijk gas ook de naam 'stille doder'.
Economische activiteiten kunnen schadelijke emissies tot gevolg hebben. Zo komt er door verbranding van aardolieproducten en kolen koolstofdioxide (CO2) in de lucht en stoot de veestapel methaan (CH4) en lachgas (N2O) uit.
Zorg voor extra ventilatie in de keuken en badkamer. Gebruik de afzuigkap tijdens het koken en een inbouwventilator in de badkamer tijdens en na het douchen. Kijk bij een verbouwing, het isoleren van uw huis op bij het vervangen van ramen of kozijnen meteen ook hoe u de ventilatie kunt verbeteren.
Dit zijn de waarden die je terugvindt op een CO2-meter: Groen: minder dan 800PPM CO2, de ruimte is goed geventileerd. Oranje: tussen de 800 en 1200PPM CO2, ventileren is gewenst. Rood: Meer dan 1200PPM CO2, ventileren is noodzakelijk.
Algemeen wordt aangenomen dat een koolstofdioxideconcentratie van minder dan 1000 ppm aangeeft dat de luchtkwaliteit goed is. Tussen 1000 en 2000 ppm heb je als mens een minder goede concentratie of een minder goede nachtrust. Onder 1000ppm blijven is dus aan te raden.
1: Alecto COA-26 koolmonoxidemelder
De Alecto COA-26 is de beste koolmonoxidemelder van dit moment. De Alecto COA-26 spoort een teveel aan koolmonoxide effectief op. Deze effectieve manier van opsporen zorgt ervoor dat je direct op de hoogte gesteld wordt door middel van een luid signaal.
CO wordt voornamelijk geëlimineerd door uitademing. Als de inademing van CO-gas stopt, zal het HbCO zal zich in de longen weer splitsen en de CO zal progressief uitgeademd worden.
CO is een geurloos, reukloos en dodelijk gas. Het ontstaat bij een onvolledige verbranding van fossiele brandstoffen. Inademen van CO kan leiden tot gezondheidseffecten zoals hoofdpijn, misselijkheid, braken, flauwvallen en zelfs tot de dood.
Koolstofdioxide is een afvalproduct en moet worden afgevoerd van de weefsels richting de longblaasjes. In de longblaasjes kan het koolstofdioxide worden uitgeademd.