De tandarts besluit of er kans is op genezing of dat de tandwortel verwijderd moet worden, op basis van een mondonderzoek en röntgendiagnostiek. Vooraf aan de behandeling krijg je een verdoving. Zodra deze is ingewerkt, maakt de arts een snede in het tandvlees om de wortel van de tand zichtbaar te maken.
Het weghalen van een verstandskies of wortelrest gebeurt met een kleine operatie. Je krijgt eerst een plaatselijke verdoving in de kaak. Daarna maakt de kaakchirurg het tandvlees bij de kies of wortelrest los en boort vaak ook wat bot rond de kies weg. Daarna hecht hij de wond.
Een tand of kies kan afbreken als deze in slechte toestand verkeert door bijvoorbeeld een gaatje (cariës). Ook kan een wortelrest blijven zitten na een poging tot verwijderen van een tand of kies. De wortelrest moet verwijderd worden door een kaakchirurg om ontstekingen te voorkomen.
Is de pulpa (tandzenuw) van uw tand of kies beschadigd, ontstoken of zelfs dood? Dan is een wortelkanaalbehandeling de enige manier om de tand of kies te redden. Uw tand of kies wordt verdoofd met plaatselijke verdoving en wordt een kleine opening in de tand of kies gemaakt.
Wanneer uw tand of kies ontstoken is, is de eerste behandeling meestal een wortelkanaalbehandeling door de tandarts. Soms gaat de tand weer ontsteken. Dan kan de kaakchirurg uw wortelpunten inkorten en zo de ontsteking weghalen.
Een endodontische (wortelkanaal)behandeling wordt in de meeste gevallen uitgevoerd door uw tandarts. In gecompliceerde gevallen is een verwijzing naar een tandarts-endodontoloog aan te raden of zelfs noodzakelijk.
Zit er aan de wortelpunt een ontsteking, dan is de zenuw in de tand of kies al dood. Het dode zenuwweefsel zorgt voor de ontstekingsreactie. Deze wortelpuntontsteking kan door het kaakbot heen breken en een abces tot gevolg hebben. Dit kan heel gevaarlijk zijn.
De klachten kunnen bestaan uit een zeurende pijn, die wordt verergerd door te drukken of te tikken tegen de ontstoken tand of kies. Soms is er een zwelling van uw kaak of wang. Bij het optreden van deze acute ontsteking wordt in sommige gevallen een antibioticumkuur voorgeschreven als tijdelijke oplossing.
Een wortelpuntontsteking gaat niet vanzelf over. De ontsteking moet weggehaald worden. Dit kan op verschillende manieren: De tandarts kan het wortelkanaal opnieuw schoonmaken met een wortelkanaalbehandeling.
Vaak is er sprake van pijn en/of roodheid van de huid en/of verminderd gevoel van de lip/kin. Op een röntgenfoto kunnen we de ontsteking zien. Soms doen we hierbij nog aanvullend bloedonderzoek, nemen een stukje bot weg of maken een botscan.
Als de zenuw nog leeft geeft die middels kiespijn een overduidelijk signaal dat er iets niet in orde is. Bij een wortelkanaal behandeling, ook wel zenuwbehandeling genoemd, wordt het wortelkanaal schoongemaakt en de zenuw verwijderd. De tand of kies is dan “gered” en kan nog jaren meegaan.
Bij worteltrekken wil je weten welk getal je met zichzelf kan vermenigvuldigen om dat antwoord te krijgen. Je schrijft een wortel met het teken √. Een som schrijf je op als: √25=5. Je spreekt dit uit als 'wortel 25' of als 'vierkantswortel 25'.
Als een tand (bijvoorbeeld na een ongeval) geheel uit de mond is gekomen, kan de tandarts de tand in de kaak terugplaatsen en verbinden met de buurtanden of –kiezen. Meestal groeit de tand vanzelf weer aan.
Gevolgen: functionele en esthetische problemen
Eén missende voortand kan erg vervelend zijn, maar een ontbrekende kies achterin hoeft nauwelijks op te vallen. Als er meerdere tanden en kiezen missen sluit het gebit vaak niet goed op elkaar aan. Dat geeft functionele problemen, bijvoorbeeld bij het kauwen.
Om de wortelkanaalbehandeling goed te laten verlopen kan de tandarts proberen de kroon of brug te verwijderen zonder deze kapot te maken.
Wortelkanaalbehandeling of trekken, wat is de beste keuze? Om de tand of kies te behouden is een wortelkanaalbehandeling de beste keuze. Hierbij wordt het ontstoken tandweefsel weggehaald.
Als u geen wortelkanaalbehandeling uitvoert dan sterft het tandweefsel af. De ontsteking kan zich verspreiden naar het kaakbot. Als de ontsteking in het kaakbot komt, kunt u tanden en kiezen verliezen. Daarom is een wortelkanaalbehandeling essentieel.
Echte klachten van een wortelpuntontsteking zijn hevige kiespijn of tandpijn, vaak verergert dit wanneer de kies of tand wordt aangeraakt. Zoals eerder genoemd wanneer de ontsteking naar buiten toe breekt, kan er een fistel ontstaan met pusuitvloed. Er ontstaat dan een vieze smaak in de mond.
Röntgenfoto's bij de tandarts
Problemen aan het gebit zijn niet altijd aan de buitenkant te zien. Daarom maken we met enige regelmaat röntgenfoto's van uw gebit. Zo kan uw tandarts precies zien of er ontstekingen en gaatjes zijn, hoe het kaakbot eruitziet en of er bijvoorbeeld verstandskiezen in de kaak aanwezig zijn.
Doet een wortelkanaalbehandeling pijn? De behandeling van het wortelkanaal vindt plaats onder lokale verdoving. Hierdoor voelt u van de ingreep zelf niets. Zodra de verdoving na de behandeling is uitgewerkt, kan u napijn ervaren.
Voor patiënten met extreme angst voor de tandarts en specifiek de wortelkanaalbehandeling kan de behandeling onder narcose worden uitgevoerd. De behandeling vindt dan plaats zonder dat u zich ervan bewust bent. Dit kan een oplossing zijn voor patiënten die al lang tegen een wortelkanaalbehandeling aanhikken.
Ingreep. De chirurg maakt dan een sneetje in het tandvlees, schuift het tandvlees iets opzij en boort een gaatje in het bot naar de ontstoken wortelpunt. Dat trilt een beetje, maar doet geen pijn.
Een radioloog kan volgende zaken vaststellen aan de hand van een röntgenfoto van de borstkas: ontstekingen: Bij een bronchitis is de röntgenfoto normaal. Bij een longontsteking (pneumonie) zijn één of meer verdichtingen of soms een toegenomen streperig patroon te zien.
We adviseren ibuprofen en paracetamol, omdat deze pijnstillers een ontstekingsremmend effect hebben. U kunt de pijnstillers ook gecombineerd gebruiken voor een versterkend effect. Houd hierbij wel altijd het advies in de bijsluiter aan!