Gebruik bij voorkeur een kanaal tussen 1 en 11, waarbij de kanalen 1, 6 en 11 meestal het beste resultaat leveren.
De kanalen 1, 6 en 11 zijn het meest stabiel. Kies 1 van die kanalen. Je kunt de Wifi Analyzer-app gebruiken om te zien welk van die 3 kanalen het minst druk is. Klik op toepassen en test je wifinetwerk.
Kies altijd kanaal 1, 6 of 11 voor een goede wifi-verbinding. De overige kanalen overlappen elkaar. Hierdoor kunnen ze elkaar storen.
In de 2,4GHz-frequentieband zijn er maar drie niet-overlappende kanalen, namelijk 1, 6 en 11. De meeste routers kiezen automatisch kanaal 6. In een omgeving met veel concurrerende wifi-signalen is kanaal 6 dus meestal druk bezet.
De 5 GHz band heeft een korter bereik vergeleken met de 2,4 GHz band omdat bij bandbreedte geldt, hoe hoger de frequentie, hoe korter het bereik. Met andere woorden, als u een lagere frequentie gebruikt zoals de 2,4 GHz band, zal de afstand die het kan dekken groter zijn dan dat van de 5 GHz band.
De primaire verschillen tussen draadloze frequenties zijn het bereik (bereik) en de bandbreedte (snelheid) die de banden bieden. De 2.4 GHz-band biedt de meeste dekking, maar verzendt gegevens met lagere snelheden. De 5 GHz-band biedt minder dekking, maar verzendt gegevens met hogere snelheden.
Tot 100 Mbit/s: betrouwbare verbinding voor de standaard gebruiker. Met deze snelheid kun je tv-kijken op meerdere televisies en tegelijkertijd mailen, downloaden en via Netflix een filmpje streamen. Handig voor gezinnen met kleine kinderen, want gezamenlijk tv-kijken gaat met deze snelheid zonder problemen.
De versterking van een wifi-signaal gebeurt meestal via een wifi-versterker, ook wel een wifi-repeater genoemd. Dit is de goedkoopste en eenvoudigste manier om een wifi-signaal te versterken. De wifi-versterker moet worden geplaatst op een plek waar je wel nog voldoende bereik hebt.
Elk van deze draadloze kanalen zet zich over naar een specifieke frequentie van de radio (kanaal 6, bijvoorbeeld, is 2437 GHz). Het wordt aanbevolen het draadloze kanaal van uw router te wijzigen als de apparaten interferentie ondervinden in het draadloze netwerk.
Je sluit één powerline adapter aan bij je router en steekt de tweede op zolder in het stopcontact. Zo creëer je daar een extra wifi netwerk met een sterk signaal zonder kabels te trekken. Valt het stopcontact op zolder onder een andere stroomgroep? Kies dan een adapter met automatische fasekoppeling.
Hoe groot is het wifi-bereik? In theorie reikt het wifi-signaal 300 meter ver, maar dat is wel in ideale omstandigheden en dan nog enkel buitenshuis. Vaak reikt het draadloze signaal binnen maar enkele tientallen meters ver. De gebruikte bouwmaterialen in huis of op kantoor hebben een grote invloed op het bereik.
Een zwakker of gedeeltelijk geblokkeerd wifi-signaal betekent tragere snelheden, uitval en soms zelfs het volledig wegvallen van de wifi-verbinding. Echter, niet ieder verbindingsprobleem betekent dat jouw wifi-signaal niet goed of zwak is. Soms kan één of meerdere van jouw diensten een storing hebben.
De meest voorkomende wifi-verstoorders zijn: videobewakingssystemen of alarmsensoren, DECT-telefoontoestellen, draadloze lichtschakelaars, babyfoons, weerstations en magnetrons. Deze apparaten maken gebruik van frequenties die het wifi-signaal behoorlijk verstoren.
Slechte wifi-verbinding: Een wifi-signaal kan belemmerd worden door muren, of allerlei meubelen. Dit verzwakt het signaal, waardoor je internet langzamer wordt. Ook heeft je modem maar een beperkt bereik. Zit je dus op zolder, dan kan je internet traag worden.
Tot 300 Mbit/s
Woon je in een studentenhuis of deel je je internet verbinding? Dan is een internetsnelheid tot 300 Mbit/s geschikt voor jou. Houd er wel rekening mee dat je regelmatig maar 50% van de internetsnelheid daadwerkelijk kunt gebruiken.
Als je niet vaak grote bestanden downloadt, is rond de 50 en 100 Mbit genoeg voor iemand alleen. Rond de 200 Mbit moet voldoende zijn voor een gezin.
5 GHz, meer snelheid, minder bereik
Er zijn minder apparaten actief op 5 GHz en de band is veel minder gevoelig voor storingen. Een nadeel is dan weer dat het bereik van deze frequentie kleiner is. Wil je op zolder of in de tuin fatsoenlijk draadloos internetten, dan heb je misschien toch die oude 2,4 GHz nodig.
5 GHz is een andere frequentie van je wifi-modem. Dit signaal biedt meer snelheid dan 2,4 GHz. Ideaal om met extra hoge snelheden te internetten. En extra fijn als je aan het werk bent of vaak grote bestanden moet uploaden en downloaden.
Simpel gesteld zorgt het voor een snellere internetverbinding op je smartphone, tablet en laptop. Bij 5G ligt de focus overduidelijk op het internet. Op termijn zal je met 5G sowieso sneller kunnen downloaden dan met de WiFi-verbinding thuis.
Op het ene netwerk zie je "2.4" en op het andere, "5.0". Deze nummers verwijzen naar de band die door het netwerk wordt gebruikt.