het kwade oog beschermt je voor kwade ogen. Dit Turkse bijgeloof gaat er namelijk vanuit dat alle blikken die gericht worden op jou en je bezit een zekere graad van jaloezie en kwade wil bevatten (bewust of onbewust) en dat elke kwade blik die jouw richting uitkomt je ook daadwerkelijk ongeluk en schade zal toebrengen.
In onder andere Turkije en Griekenland is het blauwe oog, ook wel de nazar, hét symbool om onheil af te wenden. Het blauwe oog moet in de ban, volgens de Turkse autoriteit voor religieuze zaken.
Nazars tegen het boze oog worden in de Oriënt graag aan de kleren van kleine kinderen bevestigd, hangen er overal als amulet aan de achteruitkijkspiegel van taxi's en vrachtwagens, of dienen als versiering aan een sleutelhanger.
Het boze oog hebben betekent dat je anderen kwaad zou kunnen doen door alleen maar naar hen (of naar hun huis, vee, oogst, enz.) te kijken. Boos heeft hier niet de nu gebruikelijke betekenis 'vertoornd, kwaad', zoals in 'Ik ben boos op de regering. ' Het wordt gebruikt in de oudere betekenis 'vijandig gezind, jaloers'.
Het boze oog is een blik waarvan geloofd wordt dat hij anderen letsel kan berokkenen en zelfs in staat is om iemand te doden die erdoor getroffen wordt. Vooral kinderen, zwangere vrouwen en dieren zouden er gevoelig voor zijn.
Het concept van het boze oog veronderstelt dat dingen of mensen die dierbaar zijn, die hoog aanzien hebben of waar veel waarde aan wordt gehecht, voortdurend kwetsbaar zijn voor schade, letsel, benadeling of vernietiging. Het wordt geloofd dat het ziekte, pech en ongeluk en zelfs de dood kan veroorzaken.
het kwade oog beschermt je voor kwade ogen. Dit Turkse bijgeloof gaat er namelijk vanuit dat alle blikken die gericht worden op jou en je bezit een zekere graad van jaloezie en kwade wil bevatten (bewust of onbewust) en dat elke kwade blik die jouw richting uitkomt je ook daadwerkelijk ongeluk en schade zal toebrengen.
In vele culturen is het oog symbool van schoonheid. Daarnaast wordt er aan het oog vaak bijzondere betekenis toegekend. Bekend bv. is de uitdrukking: 'Het oog is de spiegel van de ziel'. Het 'oog van het hart' is het eigenlijke centrale punt van de persoon (aldus de Islam).
De ene mens kan voor de andere mens het 'licht in zijn ogen' zijn (Tob. 10:5), met andere woorden, die ander is zijn hoop en vreugde. Het vriendelijke oog doelt op de vriendelijkheid van de betreffende persoon, het kwade oog zinspeelt op de boosheid van iemand (Spr. 23:6).
Ze horen niet alleen stemmen, maar ze zien ook een donkere gestalte voor zich, ze ruiken een vieze geur en ze hebben het gevoel dat er iemand achter hen staat en een hand op hun schouder legt. „En regelmatig manifesteren djinns zich als dieren in de beleving van de patiënten.
Turken zijn mensen die een Turkse achtergrond hebben of die voorouders hebben die in Turkije geboren zijn en hun cultuur, moedertaal, etniciteit en/of religie met elkaar gezamenlijk hebben. In ruimere (etnische) zin vallen ook de andere Turkse volkeren uit Eurazië hieronder.
De Turkse bevolking bestaat uit ongeveer 98 procent moslims, waarvan 70 procent soennieten, 15 tot 25 procent alevieten en kleinere groepen sjiieten en yezidieten. De enige door de overheid erkende minderheden zijn de Grieks-orthodoxe en Armeense christenen en sefardische joden.
Over het algemeen worden de Griekse blauwe ogen in huizen, kantoren, auto's, scholen, kleding, of als sieraden gedragen, om jezelf tegen het boze oog te beschermen. Het oog zou het kwaad om je heen weerspiegelen.
Vroeger had iedereen bruine ogen, maar ongeveer tienduizend jaar geleden werd er in Europa dankzij een genetische mutatie de eerste persoon met blauwe ogen geboren. Er zijn nu zo'n 150 miljoen mensen (2,2% van de wereldbevolking) met blauwe ogen op de wereld. Die stammen dus allemaal af van één Europeaan.
Hoe doe je roqya bij jezelf? Roqya kan door middel van Koranverzen en dua verricht worden. Als je weet van wie je het boze oog hebt gekregen dan kun je aan degene vragen om zich voor jou te wassen. Dit water kun jij in één keer van achter over je lichaam gieten.
In Nederland heeft ongeveer 80% van de mensen blauwe ogen. Wereldwijd is dit slechts 2%. Blauwe ogen komen relatief vaak voor in West-Europa, Noord-Europa en landen met een bevolking waarvan de voorouders uit Europa komen, zoals Amerika en Canada.
In kunstwerken uit de Middeleeuwen is de duivel vaak een menselijke gedaante met dierlijke kenmerken zoals een staart, vleugels, klauwen of hoorntjes. De slang die Eva verleidt in het paradijs wordt vaak ook gezien als een vermomming van de duivel.
De oudste verwijzingen naar het boze oog zijn teruggevonden op kleitabletten uit de vroegste Mesopotamische cultuur, zo'n 3000 voor Christus. In spijkerschrift is daarop het woord ig-hul gebruikt, letterlijk 'boos oog'.
De oorspronkelijke naam van het Oog van Horus is Het Oog van Ra, wat in de mythologie van het Oude Egypte verwijst naar de vrouwelijke zon. De afzonderlijke onderdelen van het oog staan voor ruiken, zien, denken, horen, proeven en voelen. Het werd en wordt ook wel gebruikt als amulet ter bescherming van het boze oog.
Je derde oog is een energiecentrum in het midden van je hoofd, achter het punt tussen je wenkbrauwen, waar energiebanen samenkomen. Het wordt ook wel het zesde chakra genoemd, en dat staat voor intuïtie, verbeelding, innerlijke wijsheid en visualisatie.
Soms wordt er een oogje geplaatst in de palm van de hand, de Nazar. Hamsa gecombineerd met het oog wordt beschouwd als tegengif voor negatieve energieën. In alle culturen wordt de Hamsa hand of de hand van Fatima, in ieder geval gebruikt als een symbool voor bescherming.
Allaahoe yashfiek, bismillaahi arqiek.” (“in de Naam van Allah verricht ik Roeqya voor jou van alles dat jou schade brengt, van het kwade van elke ziel of boze oog. Moge Allah je genezen. In de Naam van Allah verricht ik Roeqya voor jou.”)
Het negeren en verlaten van de moslim is niet toegestaan, omdat de profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem) zei: "Het is niet toegestaan voor een man om zijn moslimbroeder meer dan drie dagen te negeren, zij komen elkaar tegen en wendden zich van elkaar af.
Het is echter niet toegestaan om Sihr met Sihr te bestrijden, omdat het bezigen van Sihr een aanbidding is voor de Shayaatien. Een tovenaar kan alleen zijn praktijken beoefenen nadat hij de Shayaatien heeft aanbeden, hen van dienst is geweest en toenadering tot hen heeft gezocht.
Om zich te beschermen tegen hun aan- vallen hanteert men verschillende tech- nieken, zoals het dragen van amuletten of het gebruik van stoffen waar djinns niet tegen kunnen, bijvoorbeeld zout of wierook.