Een operatie is nodig als de poliepen de neus verstoppen of als de afvoer uit de neusbijholten geblokkeerd wordt en infecties veroorzaakt. Bij de poliepextractie verwijdert de KNO-arts het deel van de poliep dat in de neus zichtbaar is. Deze operatie gebeurt op de polikliniek. U krijgt dan een plaatselijke verdoving.
Omdat poliepen kunnen uitgroeien tot darmkanker worden alle poliepen verwijderd die bij een darmonderzoek worden gevonden. Onderzoek van de poliep onder de microscoop toont aan of het om een goedaardige of kwaadaardige poliep gaat.
Darmpoliepen kunnen zowel alleen als in groepen voorkomen. Een darmpoliep is in principe een goedaardig gezwel, maar kan zo groot worden dat de darm er door geblokkeerd raakt. Bovendien ontaardt vijf procent van de darmpoliepen in een tumor. Daarom worden ze preventief verwijderd.
De meeste poliepen in de darm zijn goedaardig. Soms groeit een poliep in 10 tot 15 jaar tijd uit tot een kwaadaardig gezwel (een darmtumor). Dit gebeurt bij 1 op de 20 darmpoliepen.
Met een coloscopie (kijkonderzoek van de dikke darm), bekijken we de darmwand met een endoscoop en zien we of er darmpoliepen aanwezig zijn. De endoscoop is een dunne flexibele scoop slang die via de anus de darm wordt ingeschoven. Tijdens dit onderzoek kunnen we poliepen direct verwijderen.
Verwijderen van een poliep
Een poliep kan abnormaal bloedverlies veroorzaken. De arts kan de poliep verwijderen met een schaartje en tangetje, een elektrisch verhit klein lisje of een “happertje” dat via de kijkbuis wordt ingebracht. Over het algemeen doet dit geen pijn omdat er geen pijnzenuwen in een poliep zitten.
Neuspoliepen genezen niet vanzelf, maar die kan men laten zitten. Andere poliepen kan men beter uit voorzorg weghalen.
Verreweg de meeste poliepen zijn goedaardig en zullen ook altijd goedaardig blijven. Dat wil zeggen dat ze niet zullen uitgroeien tot darmkanker. Poliepen kunnen echter 'onrustige cellen' bevatten, cellen die op den duur uitgroeien tot een kwaadaardige tumor (dikke darmkanker).
Vaak nemen in de eerste weken de klachten zelfs toe. Na ongeveer 4 tot 6 weken kunt u verbetering verwachten. Als u voor neuspoliepen geopereerd bent kan het zijn dat de poliepen weer terugkomen. Dit komt vaak voor.
Als er weefsel of een poliep is weggehaald bij het kijkonderzoek, dan wordt dit onderzocht in een laboratorium. Dat duurt meestal een week. U krijgt een nieuwe afspraak om de uitslag te bespreken. Zijn het 'goede' poliepen, dan zijn extra controles niet nodig.
De meeste poliepen zijn goedaardig en zullen dat ook altijd blijven. Sommige poliepen kunnen na een tijd uitgroeien tot een kwaadaardige tumor: darmkanker. Na verloop van tijd kan een tumor zich uitzaaien via de lymfeklieren of bloedbaan.
Er zijn aanwijzingen dat roken, het eten van rood en bewerkt vlees, overmatig alcohol gebruik, weinig lichaamsbeweging en overgewicht het risico op darmpoliepen verhoogt. Het eerder hebben gehad van darmpoliepen is een risicofactor om later in het leven opnieuw poliepen te krijgen.
Darmpoliepen zitten op het slijmvlies van de darm; meestal de dikke darm. In de dunne darm komen ze veel minder vaak voor. Omdat poliepen vaak geen klachten geven, hebben veel mensen poliepen zonder het te weten. Ongeveer 5 tot 20 % van alle mensen boven de 50 jaar heeft darmpoliepen.
Soms groeit een poliep echter uit tot een kwaadaardig gezwel of tumor. Dit gebeurt bij 1 op de 20 darmpoliepen en dit proces neemt vaak wel 10 tot 15 jaar in beslag. Het is niet bekend waarom sommige poliepen wel uitgroeien tot een darmtumor en andere niet.
Verreweg de meeste poliepen zijn goedaardig en zullen ook altijd goedaardig blijven. Poliepen kunnen echter onrustige cellen bevatten en op den duur uitgroeien tot een kwaadaardige tumor. Dikke darm kanker. Deze poliepen worden ook wel adenomen of adenomateuze poliepen genoemd.
Meestal geven poliepen geen symptomen. Indien ze wel klachten geven kan het gaan om constipatie en/of diarree, bloedverlies langs de anus en bloed in de stoelgang.
Dit betekent dat u een aantal dagen niet mag praten. Hoe lang de stemrust geldt, hangt af van de grootte van het wondbed. Het varieert van 2 tot 5 dagen na de operatie. Als er alleen wat weefsel is weggehaald, krijgt u meestal geen advies voor stemrust na de operatie.
Vaak voelt de stem onvast. U heeft het gevoel dat 'er iets in de keel zit'. Hoe groter de poliep, des te erger de heesheid of schorheid is. De spreekstemhoogte is meestal ook lager, en hoge tonen geven bij het zingen problemen.
Alle Nederlandse mannen en vrouwen van 55 tot en met 75 jaar krijgen iedere twee jaar een uitnodiging om deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek darmkanker. Zij sturen hun ontlasting op, die nagekeken wordt op bloedsporen.
De meeste poliepen zijn goedaardig, maar de verschijnselen zijn niet van baarmoederhalskanker te onderscheiden. Bovendien kunnen ze in sommige gevallen (ongeveer 1 op de 20) toch kwaadaardig worden. Daarom is het goed om bij klachten geen risico nemen en je door een arts of gynaecoloog te laten onderzoeken.
De operatie duurt 30-60 minuten, afhankelijk van het aantal poliepen en de grootte ervan. Na afloop van de operatie gaat u naar de verblijfsruimte. U blijft hier ongeveer twee uur ter observatie.
Er is een heel kleine kans op overlijden als gevolg van een coloscopie. Hoe groot deze kans is, is nog niet goed bekend. Deze kans zal waarschijnlijk liggen tussen 1 op de 40.000 en 1 op de 10.000. Dit hangt bijvoorbeeld af van de ernst van de eventuele afwijkingen en de gezondheid van de patiënt.
Gezonde ontlasting is bruin en smeuïg. Dan kan veranderen door wat je eet. Zo zorgt spinazie voor een groenige kleur en maken bietjes of rode kool je ontlasting een beetje rood. Dat is normaal.
Poliepen in de dikke darm geven vaak geen klachten, maar hoe groter ze zijn, hoe groter de kans is dat ze klachten geven of uitgroeien naar darmkanker. Klachten die voorkomen bij grotere poliepen zijn: Buikpijn.
Een CT-scan kan afwijkingen in de dikke darm (zoals poliepen of tumoren) aantonen.