Bij het doen van onderzoek wordt gebruik gemaakt van meetinstrumenten om de resultaten valide en betrouwbaar te maken. Het kan bij data verzamelen efficiënt zijn om een onderzoeksinstrument te gebruiken. Je resultaten worden waardevoller wanneer deze volgens een gestandaardiseerde manier objectief zijn onderzocht.
Een meetinstrument wordt gebruikt om gegevens te verzamelen. Het voordeel daarvan is dat je data krijgt waarvan aan kunt geven "zo heb ik het gemeten", maar er zit nogal wat verschil in kwaliteit van meetinstrumenten. Hoe kies je de juiste? Het gebruik van een meetinstrument is niet altijd nodig.
Vragenlijsten, registratieformulieren, schalen, beoordelingslijsten, protocollen: in onderzoek zijn dit allemaal meetinstrumenten. Ze zijn bedoeld om de realiteit op de een of andere manier om te zetten in iets meer formeels, een concept, een code, een cijfer, een reeks getallen, verbanden, al of niet gekwantificeerd.
Een meetinstrument in de zorg is een verzamelnaam van checklists en methodes die een verpleegkundige gebruikt duidelijkheid te krijgen over de situatie van de cliënt. De uitkomst van een meeting kan een trigger zijn voor een bepaalde interventie.
Een meetinstrument kan helpen bij het signaleren, vervolgen en gericht verkennen van behoeften, symptomen en problemen van patiënten en hun naasten. In de praktijk is het nog lang niet altijd zo dat patiënten in de palliatieve fase deze symptomen spontaan uiten.
Volgens de definitie van het Kwaliteitskader palliatieve zorg Nederland [2017] adresseert palliatieve zorg de fysieke, psychische, sociale en spirituele dimensie van lijden.
Meten is essentieel om resultaten aan te kunnen tonen. Tussentijds en achteraf. Daarom maakt meten deel uit van de kwaliteitscirkel. Door te meten ontstaat er inzicht in de effecten van de uitgevoerde verbeteracties, en wordt duidelijk wat wel werkt en wat niet.
Een instrument is betrouwbaar als het nauwkeurig en zuiver meet. Dat wil zeggen dat de uitkomst niet afhankelijk mag zijn van toeval.
De nauwkeurigheid van een meetinstrument is de maximale grootte van de afwijking tussen de werkelijke waarde en de afgelezen waarde in procenten van de meetbreedte.
Een instrument is valide als het daadwerkelijk het begrip meet dat het beoogt te meten. Daarom is het bij de ontwikkeling van een instrument belangrijk om kennis te hebben over het te meten begrip.
In kwantitatief onderzoek bestaan de onderzoeksinstrumenten -of meetinstrumenten- uit de vragenlijsten of observatieschema's waarmee je de afhankelijke variabelen meet.
Het bepalen van de waarde van iets, uitgedrukt in een gangbare eenheid (zoals centimeter, gram, e.d.). Voor een specifiek proces gedefinieerde meetactiviteit.
De Qualidem is een meetinstrument voor de kwaliteit van leven van mensen met dementie. Het instrument is geschikt voor toepassing bij ouderen boven de 65 jaar in verpleeg- en verzorgingshuizen met lichte tot zeer ernstige dementie.
In de klas meet je meestal met een meetlat of liniaal de millimeters en centimeters. Een timmerman bijvoorbeeld zal vaker een rolmaat of duimstok gebruiken.
Op basis van de betrouwbaarheid en validiteit kun je de kwaliteit van een onderzoek vaststellen. Hiermee wordt duidelijk hoe goed je onderzoeksmethoden iets hebben gemeten om inzicht te krijgen in je probleem en om het doel van je scriptie te bereiken.
Je bent te vertrouwen en men kan op jou vertrouwen. Je zult respectvol met vertrouwelijke informatie omgaan. Je bent consistent en je zult geen dingen doen die een ander kan schaden. Wanneer je betrouwbaar bent, kom je geloofwaardig over.
De betrouwbaarheid van je onderzoek verhogen
Door middel van de volgende methoden kun je de betrouwbaarheid van je onderzoek zelf verhogen: Alle stappen die je in het onderzoek hebt gezet zo goed mogelijk registreren en onderbouwen. Meerdere onderzoeksmethodes gebruiken (triangulatie). De steekproefomvang vergroten.
De zorg wordt gemeten, gevolgd, vergeleken en geanalyseerd. Hiervoor is het nodig om alle aspecten van de zorg te tellen en in kaart te brengen.
Een nulmeting brengt de huidige situatie van een organisatie in kaart en is de eerste stap in het verbeter- en veranderproces. Met de nulmeting wordt de startpositie bepaald. Om doelstellingen te kunnen behalen is het immers belangrijk om eerst te weten waar een organisatie op dit moment staat.
Empathisch zijn en je goed kunnen inleven in de zorgvraag. Flexibel zijn en emotioneel stabiel. Respect hebben voor de wensen van cliënten en je kunt je verdiepen in de zorgvraag. Oplossingsgericht kunnen denken en kunnen inspelen op ontwikkelingen.
Er zijn verschillende meetinstrumenten waarmee zorginstellingen hun kwaliteit in kaart brengen. Bijvoorbeeld vragenlijsten die onder cliënten en hun naasten worden afgenomen. Dit doen de instellingen zelf. Of het wordt gedaan door onafhankelijke meetbureaus.
De concept map kan worden gebruikt bij het meten van mentale gezondheid. Met een inhoudelijke analyse kunnen onderzoekers inzicht krijgen in hoeverre de gebruikte meetinstrumenten de relevante thema's voor mentale gezondheid bevatten. De concept map kan worden benut bij beleidsvorming.