Breda is volgens veel mensen de gezelligste stad van Noord-Brabant. In 2017 werd Breda zelfs uitgeroepen tot Beste Binnenstad van Nederland. Het mooie centrum is een afwisseling van leuke winkels, aparte zaakjes, knusse restaurantjes, bruine kroegen en hippe barretjes.
Breda is beroemd om zijn prachtige gebouwen, zoals de Grote Kerk, het Begijnhof en het Kasteel van Breda. De stad staat bekend om zijn gastvrije, met klinkers geplaveide binnenstad, een paradijs voor shoppers en foodies.
'Nassaustad' Breda staat bekend om haar historische binnenstad en om haar gezellige karakter. Breda heeft in tegenstelling tot Tilburg en Eindhoven geen grote universiteit, maar er studeren aan onder andere de Avans en BUAS wél veel HBO-studenten: 21.000.
De vele historische gevels en panden geven elke straat een bijzonder uiterlijk. Vooral voor liefhebber van shoppen en terras zullen goed aan hun trekken komen in deze heerlijke stad. Dat Breda de moeite waard is als een stedentripbestemming blijkt wel uit het verhaal 'Breda in 12 uur: de hoogtepunten van Breda'.
Bijnamen van Breda: 'parel van het zuiden' 'Nassaustad' 'Oranjestad' 'De Heerlijkheid Breda' 'Bourgondisch Breda' 'Haagje van het Zuiden. 'Kielegat' (naam van de stad met carnaval)
Uiteraard is Breda ook uitstekend geschikt om te wonen, want ondanks dat het een redelijk grote stad is, heeft het de gezelligheid van een groot dorp. In de bruisende en historische binnenstad is altijd wat te doen, en alle moderne faciliteiten zijn om de hoek.
Volgens Boeren (1965) is de naam Breda een veldnaam van mogelijk pre-Germaanse oorsprong en betekent zij 'vruchtbare cultuurgrond tussen twee rivieren'. Het toponiem Breda komt in Europa op honderden plaatsen voor.
In 1952 vierde Breda zijn zevenhonderdjarig bestaan. Tegenwoordig zijn de geleerden het er niet over eens wanneer Breda precies stadsrechten verworven heeft. Zoals eerder gezegd was Breda in 1212 waarschijnlijk al stad. In 1952 werd echter nog aangenomen dat Breda in 1252 stadsrechten gekregen had.